Trenerės V. Pacauskienės kelias į krepšinį buvo įdomus, pilnas naujų iššūkių ir progų save išbandyti. Buvusi Lietuvos moterų rinktinės narė V. Pacauskienė atvirauja, jog kažkada galvojo, kad Kaunas yra Lietuvos širdis. Tačiau, pagyvenus svetur, moteris teigia supratusi, kad Vilniaus kosmopolitiškumas ją žavi labiau.

Į gimtą Kauną Vaida gana dažnai sugrįžta kartu su šeima pas trenerės tėvus. „Malonu matyti atsigaunantį Kauną. Ypač maloniai stebina gražėjantis senamiestis“, - miesto keitimusi gerąja linkme džiaugiasi krepšinio specialistė.

Vaida Pacauskienė

Jūsų dėmesiui, 10 sėkmingų laiptelių iš buvusios krepšininkės karjeros bei asmeninio gyvenimo:

1. Užsispyrėlės sutramdymas. Vos Vaida pradėjo eiti į pirmą klasę, išryškėjo stiprus mergaitės asmenybės bruožas – nepasiduoti ir kovingai gyvenime siekti to, ko nori. Akivaizdus to įrodymas – krepšinio pasirinkimas.

„Į krepšinio treniruotes užsirašiau pati. Į klasę atėjo treneris rinkti berniukų grupės, tačiau nei vienas berniukas neparodė noro ir susidomėjimo. O aš drąsiai pakėliau ranką ir pasakiau, kad noriu lankyti treniruotes. Tiesiog degiau noru žaisti krepšinį! Tad treneris pažadėjo atsiųsti mergaičių trenerę, kuri treniravo mano amžiaus mergaites. Pažadas buvo ištesėtas ir nuo tada pradėjau siekti krepšinio aukštumų“,- apie pirmą pažintį su krepšiniu pasakoja SKM trenerė.

2. Užatlantė. Vos sulaukusi 20 metų, V. Pacauskienė, tuo metu jauna, talentinga ir ambicinga mergina, išvyko studijų tęsti į Ameriką, į „Seward County Community“ koledžą. Krepšinis buvo neatsiejama gyvenimo dalis. Vaida prisimena, kad saldžiausia pergalė tuo metu krepšinyje jai buvo laimėtas NJCAA (National Junior College Athletic Asociation) čempionatas Amerikoje. „Sezoną baigėme įspūdingai – su 38 pergalėmis ir 0 pralaimėjimų“, - vienu svarbiausiu komandiniu pasiekimu džiaugiasi SKM trenerė.

„Turėdama puikią statistiką, galėjau rinktis iš daugiau nei 50 universitetų visoje Amerikoje, kur noriu tęsti studijas. Ir čia aš pasirinkau UTEP“, - pasakojo SKM trenerė. - Čia, Teksaso universitete (University of Texas at El Paso – red. past.), Vaida krimto tarptautinio verslo mokslus.

„Dėl sėkmės nežinau, tačiau mėgstamiausias mano skaičius – 13, todėl būdavo labai svarbu, jog ant sportinės aprangos būtų būtent šis skaičius“, - sakė tryliktu numeriu pažymėtais marškinėliais ir Amerikoje žaidusi krepšininkė.

Tuo tarpu sunkiausia už Atlanto, pasak Vaidos, buvo ištverti šventes be šeimos. Tačiau trenerė sako, kad jos mama išsaugojusį visą pluoštą popierinių laiškų, kuriuos jai iš Amerikos siuntusi jos dukra.

3. Mažasis princas. Vaida – ne tik trenerė, bet ir darželinuko Kajaus mama. Buvusi Lietuvos moterų rinktinės narė sako, kad šeima yra didžiausia jos gyvenimo pergalė.

Mažasis Kajus jau spėjo paragauti ir modelio duonos – mat V. Pacauskienės sūnus jau keleri metai iš eilės vadinamas neoficialiu Sostinės krepšinio mokyklos veidu.„Sūnus noriai fotografuojasi namuose ir fotografuoja pats, tačiau dalyvauti SKM fotosesijose tenka šiek tiek ir įkalbinėti. Mažos dovanėlės – neatsiejama derybų dalis“, - geriausiai sūnų pažįstanti, sako Kajaus mama.

SKM trenerės teigimu, sūnus labai judrus ir sportiškas, tačiau šiuo metu jam labiau patinka muzika, šokiai ir karatė. „Nors kartas nuo karto būnu pasodinta stebėti, kaip jis „televizoriuje“ žaidžia krepšinį su nematomu kamuoliu“, - savo pirmagimį apibūdina Vaida.

Panašu, kad Kajus jau nuo mažumės turi tikram džentelmenui įgimtas savybes. Paskutinė labiausiai mamą nudžiuginusi sūnaus frazė buvo „Mamyte, negaliu atsistebėti tavo gražumu!“.

4. Rinktinė.Vaida gali pasigirti įspūdingais laimėjimais krepšinyje nuo pat jaunystės – ji buvo jaunučių, kadečių, jaunių, studentų ir moterų rinktinės narė.

Laikotarpis nuo 2005-ų iki 2009-ų V. Pacauskienei buvo įdomus, tačiau ir intensyvus, pareikalavęs daug jėgų, energijos bei susikaupimo, tais metais moteris pasiekė vieną svarbiausių taškų savo, kaip krepšininkės, karjeroje. Visus tuos ketverius metus Lietuvos moterų krepšinio rinktinės sąstate buvo įrašyta ir Vaidos pavardė.

„Į Lietuvos moterų rinktinę buvau kviečiama nuo 16 metų. Tai buvo nuostabi patirtis tobulėjimo link. Rinktinėje debiutavau 2005 metais Europos moterų krepšinio čempionate Turkijoje, kur užėmėme 4 vietą. Žaidimas rinktinėje būna aukštesniame emociniame lygmenyje. Žinai, kad atstovauji ne sau, o visai Lietuvai, todėl visada norisi pasirodyti kuo geriau“, - išskirtine patirtimi, kurią įgijo treniruodamasi bei žaisdama rinktinėje, dalinosi žaidėja.

Buvusios krepšininkės teigimu, patekimas į rinktinę bei galimybė atstovauti savo šaliai suteikė didelę garbę ir pareikalavo asmeninės atsakomybės.

5. Šlepetės. Taip jau susiklostė, kad V. Pacauskienė devintą klasę baigė Vilniuje. Tačiau, kaip Vaida pati save įvardina, vaikystėje ji buvo miela, judri ir šiek tiek padykus, linksmų plaučių mergaitė, todėl kartais ir vieną kitą pokštą iškrėsdavo.

„Tuo metu žaidžiau jaunučių rinktinėje ir gyvenome sporto internate. Kambaryje gyvenome trise. Aš ir mano draugė naktį priklijavome trečios kambariokės šlepetes prie grindų su tais stipriais klijais. Ryte buvo labai juokinga matyti, kaip komandos draugė niekaip negalėjo pajudėti iš vietos ir nesuprato, kas gi čia vyksta“, - prisimenė mokyklos laikus Algirdo Budėno auklėtinė.

6. Maksimalistė. „Mokykloje, kaip ir treniruotėse, norėjau būti pirma, mokiausi geriausiais pažymiais. Tačiau, prasidėjus išvykoms su rinktinėmis, o jos kartais užtrukdavo apie 2 mėnesius, tekdavo praleisti ir mokslų. Vėliau būdavo jau sunkiau, bet vis vien mokyklą baigiau su išties gerais pažymiais“,- mokyklos suolą akimirkai prisiminė SKM auklėtinius treniruojanti krepšinio specialistė.

7. Magnetai. Vaida nesunkiai išvardija 5 daiktavardžius, kurie, jos manymu, apibūdina krepšinio trenerio profesiją: „Mokytojas, draugas, garbė, nuovargis, pasitenkinimas“.

„Esu patenkinta visais savo auklėtiniais, tačiau kartas nuo karto tenka pakelti balsą ir sudrausminti. Dažniausiai pakelto tono ir atsispaudimų užtenka, kad drausmė sugrįžtų. Didžiausia bausmė vaikui būna negalėjimas žaisti krepšinio treniruotės pabaigoje“, - apie savo auklėtinius prabilo trenerė.

Ko gero, griežtumą treniruočių metu ir žmogiškumą moteris bus paveldėjusi iš vieno savo mėgiamiausių trenerių – Algirdo Budėno, kuris ir pasiūlė Vaidos kandidatūra SKM vadovams.

Trenerė ir šiandien vis dar prisimena savo pirmąją krepšinio trenerę – Stasę Vilkauskienę – apie kurią, pasak Vaidos, išlikę tik gražūs atsiminimai, nes būtent šiose treniruotėse buvusi krepšininkė ne tik lavino savo įgūdžius puikioje augančioje komandoje, bet iš treniruočių išsaugojo ir visą būrį savo draugių. „Buvome mažos mergaitės, tai svarbiausia juk ir būdavo būti visoms drauge. Po treniruotės eidavome ir arbūzo nusipirkt ir suvalgyt, ir ledų, ir pasivaikščiodamos nueidavome būriu į muziejus“, - pasakojo V. Pacauskienė.

Mažųjų krepšininkų trenerės teigimu, jai visų pirma labiausiai patinkanti vaiko savybė yra nuoširdumas, o paskui seka vaiko susikaupimas treniruotės metu. Trenerės V. Pacauskienės ateities planuose žibsi vienas svarbiausių punktų – paruošti kuo daugiau SKM ir Lietuvos krepšinio žvaigždžių.

„Savo pirmokėlius dabar vadinu magnetais, nes jie atėję į treniruotę ir apsikabina, ir prisiglaudžia. Jiems patiems šitas pavadinimas labai patinka, todėl ir patys ėmė save magnetais vadinti“,- šypsosi Vaida, kalbėdama apie vienus mažiausių savo auklėtinių.

8. Vyrai. V. Pacauskienė yra vienintelė moteris trenerė Sostinės krepšinio mokykloje, kuri krepšinio gudrybių moko mokyklinukus. „Nejaučiu jokio diskomforto būdama vienintele moterimi trenere SKM. Per susirinkimus ir seminarus kalba sukasi tik apie krepšinį, todėl bendra kalba yra viena – krepšinis“, - apie darbą vyrų kolektyve pasakojo trenerė.

Vaidos pasiteiravus, ar ji dažnai sulaukia vyrų dėmesio bei komplimentų savo atžvilgiu, moteris atvirai sako, kad išties susilaukia daug dėmesio ir komplimentų. O priežastis elementari! „Nes gyvenu su dviem nuostabiais vyrais, kurie kiekvieną dieną randa pasakyti man kažką gražaus“, - savo vyrą ir sūnų pagiria V. Pacauskienė.

„Visada yra malonu girdėti gražius žodžius“, - sako Vaida. - Paskutinis komplimentas, kuris privertė mane nusijuokti buvo SKM direktoriaus Andraus Jančiausko: „Vaidos vyro žmona yra labai graži“.

9. Viešnia. Buvusi krepšininkė yra išmaišiusi bene pusę pasaulio, jei ne daugiau. Visur, kur jai teko keliauti, ji būdavo viešnia, atvykusi žaisti krepšinio rungtynių, o ne pailsėti. „Visos kelionės, kurias turėjau, buvo absoliučiai susijusios su krepšiniu“, - tvirtino krepšinio specialistė. V. Pacauskienė krepšininkės karjerą tęsė Prancūzijos, Graikijos bei Turkijos moterų krepšinio komandose.

Įsimintiniausia ir didžiausią įspūdį V. Pacauskienei iš visų regėtų kraštų palikusi šalis – Šiaurės Korėja. „Ši šalis mane labai sužavėjo. Ji yra nepaprasta savo gamta, architektūra, kultūra ir vidaus politika“,-  šalies veidą piešė SKM trenerė.

Tačiau šią vasarą Vaida kartu su šeima turi didelį planą – vykti į kelionę, kuri bus išskirtinai poilsinė, be krepšinio ir tik su šeima. Tikslios kelionės krypties, anot Vaidos, dar kol kas nėra.

10. Žiedai. SKM trenerė sako, kad, ko gero, mylimiausia jos gėlė yra orchidėja, bent jau šią gėlę, neseniai įsigytą, šiuo metu ji augina namuose. „Vyras palepina gėlėmis, bet dažniausiai dovanoja rožes“, - tvirtino Vaida.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)