Jei 27 naudingumo balus po žalgiriečių krepšiu nusiraškęs M. Fallas į priekį praleido tik tiek pat sukaupusius Marių Grigonį ir Nikolą Mirotičių, tai net 34 balus Kaune surinkęs Edy Tavaresas nusilenkė tik prieš Rodrigue'ą Beauboisą.

Totaliai prieš žaliai-baltus dominavęs milžinas iš Žaliojo Kyšulio, ko gero, būtų galėjęs pretenduoti ir į bent 40 balų, tačiau težaidė 21 minutę – tiek jam visiškai užteko ne tik tam, kad įformintų galingą dvigubą dublį, bet ir pagerintų du asmeninius karjeros rekordus: rezultatyvumo (22 taškai) ir naudingumo (34 balai).

Maža to, būtent W. Tavaresas – žmogus, iki 17 metų nelaikęs krepšinio kamuolio savo rankose – ištraukė Madrido „Real“ klubą už ausų į pergalę prieš „Žalgirį“: likus žaisti mažiau nei 3 min. kauniečiai dar pirmavo 86:81, bet tuomet darbo ėmęsis Walteris per porą minučių suvertė 8 taškus iš eilės ir perlaužė mačo eigą – 86:89.

Savo ruožtu pagrindinis „Žalgirio“ bokštas Joffrey Lauvergne, prieš varžovų Galijotą atrodęs tarsi liliputas, lemiamu metu nesukrapštė nė taško, prametė abu dvitaškius ir dar suklydo – prasižengė puolime.

Visai neseniai prieš tą patį W. Tavaresą galynėjosi ir buvęs žalgirietis Laurynas Birutis, kuris spalio pabaigoje vykusiose Ispanijos ACB lygos rungtynės Madride apribojo gigantą Edy iki 14 taškų per net 35 minutes, o pats atsakė 9 taškais.

Ar šio sezono „Žalgiriui“ netrūksta Lauryno centimetrų, rankų ir talento?

„Sunku pasakyti. Nors Ispanijos lyga – stipriausia Europoje, vis dėlto „Obradoiro“ yra silpnesnė komanda už „Žalgirį“. L. Birutis Kaune negautų tik minučių, kiek gauna ten – juk yra J. Lauvergne'as, Augustine'as Rubitas ir Martinas Gebenas.

Manau, dabartinis klubas Laurynui yra ideali vieta. Jis rado puikią komandą, kur jį mėgsta ir tinkamai išnaudoja treneris. Todėl galima tik spėlioti, kas būtų, jeigų būtų. Tikrai negalime kaltinti „Žalgirio“ vadovų, kad jie nenorėjo pasilikti L. Biručio. Jis po traumos ir operacijos buvo sulėtėjęs, o dabar visiškai pasveiko ir yra žymiai greitesnis bei mobilesnis“, – svarsto komentatorius Vaidas Čeponis.

Ir iš tiesų kuklus auksinis berniukas iš Šiaulių Galisijos sostinėje tarsi pražydo visu gražumu ir dabar skina ACB lygos laurus: Laurynas Ispanijoje yra penktas pagal blokus (vid. 1,3) ir taškus (vid. 16,4), trečias pagal dėjimus (vid. 1,7), atkovotus kamuolius (vid. 6,9) ir įmetamas baudas (vid. 4,2), antras pagal išprovokuotas pražangas (vid. 5,8) ir bendrą naudingumą (vid. 23,2) bei pirmas pagal pataikomus dvitaškius (vid. 6,1), o jo įkvėptas „Obradoiro“ klubas (5/4) rikiuojasi šeštoje turnyro lentelės vietoje.

Ar pats Laurynas dar pamąsto apie grįžimą į „Žalgirį“? Kaip aiškina savo karaliavimą Ispanijoje? Ar pats tikėjosi tapti mėnesio MVP? Kokie jo ir komandos tikslai šį sezoną? Ką jis mano apie pasipylusią kritiką Antanui Sireikai? Ir ar tikisi būti reikalingas Lietuvos rinktinei?

Pokalbis su juo apie tai – „Delfi TV“ laidoje „Krepšinio zona“.



– Buenos dias, Laurynai! Ar jau spėjai pramokti ispaniškai?

– Kalbėti tai dar sunku, bet atskiras frazes jau suprantu. Pačią kalbą išmokti toli dar. Į kursus užsirašyti iš tikro nelabai yra kada.

Treneris Moncho Fernandezas per minutės pertraukėles stengiasi kalbėti angliškai, kad visi suprastų. Per treniruotes daugiau tos ispanų kalbos būna, bet išverčia, jeigu ką.

– Pakalbėkime apie tai, kas, be tavęs, yra pavykę tik trims lietuviams – Arvydui Saboniui, Artūrui Karnišovui ir Arvydui Macijauskui. Debiutavai 42 naudingumo balais ir tapai ACB lygos rugsėjo mėnesio MVP. Kiek pačiam gera ir kiek netikėta patekti į šį išrinktųjų sąrašą?

– Aišku, kad smagu. Nežinau, stengiausi tiesiog įeiti į žaidimo ritmą, pasirodyti kuo geriau ir padėti komandai laimėti. Tas pavyko.

Nebuvo planų tapti tuo MVP. Norėjosi sužaisti taip kaip moku ir tiek. Esu naujas žaidėjas lygoje, tai pradžioje varžovai gal nelabai skautino ir žiūrėjo manęs.

– O apskritai prieš persikeldamas iš Prienų į Santjago de Kompostelą tikėjaisi tokio vaidmens Ispanijoje ir tokio pasisekimo tiek asmeniškai, tiek komandiškai?

– Kažkiek tikėjausi. Žinojau, kad gausiu tų minučių. Komandoje turime tikrai gerą atmosferą, visi vienas kitą palaikome, tai viskas gerai kol kas.

Puolime turime nemažai talento – metikus, kurie nieko nelaukia, šveičia pirmai progai paistaikius ir gerai pataiko. Įžaidėjai – taip pat geri.

– Pats taip pat esi pakankamai dažnai maitinamas kamuoliais. Kiek maždaug derinių tau yra skirta?

– Tas pats du prieš du yra skirtas visiems ir rutuliojasi pagal situaciją, kas laisvesnis, tam ir keliauja perdavimas. Tokio konkrečiai man išreikšto derinio kaip ir nėra. Mūsų komandoje 1, 2 ir 5 pozicijos žaidėjams puolime sukuriama daugiausia progų, tai ir dideliam žmogui gerai, ir metikui.

– Laurynai, galbūt prie tavo galingo žaidimo prisideda ir tai, kad jau atsigavai po kelio operacijos, nebejauti jokių padarinių ir esi pasiilgęs krepšinio?

– Iš tikro krepšinio ilgesys buvo didelis. „Žalgiryje“ su trauma buvau, po to reabilitacija ilgai truko. Tada 3-4 mėnesius tespėjau Prienuose sužaisti ir nutrūko sezonas.

Ispanijoje ganėtinai anksti, jau rugpjūčio pirmomis dienomis, susirinkome ir turėjome labai gerą fizinį pasiruošimą. Intensyviai treniravomės. Manau, tai irgi mums padėjo.

– Pernai „Obradoiro“ komanda buvo tik 14 vietoje. Ar prieš šį sezoną buvo įgarsinti tikslai?

– Kažko labai tiksliai neužsibrėžėme, bet turime kiekvienose rungtynėse kautis. Praktiškai kiekvieną savaitę mūsų laukia tai Eurolygos, tai Europos taurės, tai FIBA Čempionų lygos komandos, kurios yra tarp tų turnyrų lyderių, todėl nėra kada čia labai galvoti ar žiūrėti į priekį.

– Laurynai, per savo karjerą LKL esi išmetęs du tritaškius ir vieną iš jų pataikęs. Toje pačioje Ispanijoje puikiai kaip centrui meti baudas (76 proc.). Iš distancijos nežadi atakuoti?

– Ne, mes turime, kam mesti. Tų metikų pilna, tai aš geriau po krepšiu sau būsiu.

– O nepagalvoji, kad gal norėtum po kurio laiko grįžti į „Žalgirį“?

– Sunku pasakyti, nežinau. Dar čia tik sezono pradžia, tai dar daug laiko.

– Kaip pačiam šį sezoną iš šono atrodo žalgiriečiai, kurie yra vieni Eurolygos lyderių? Nestebina?

– Surinkta nebloga komanda, kuri gerai atrodo. Kitos komandos turi savų problemų, o „Žalgiris“ tų bėdų ir iškritusių žaidėjų kol kas neturėjo labai daug. Tas „Žalgirio“ krepšinis dabar laisvesnis, visi laisviau atakuoja. Gynyboje ir kita sistema.

– Kita tavo buvusi komanda „Šiauliai“ šiuo metu itin stringa LKL čempionate, kur vis dar yra su nuliu pergalių. Tuo pačiu aštrėja ir kritika trenerio Anatano Sireikos atžvilgiu. Ką tu pats apie jį gali pasakyti?

– Tikrai geri prisiminimai iš Šiaulių, viskas ten gerai buvo. O tie žaidėjų pasisakymai tokie... Nežinau, galėtų žurnalistai paklausti daugiau žaidėjų. Manau, kad yra daugiau tokių, kuriems patiko pas jį žaisti.

– Mėnesio pabaigoje laukia FIBA burbulas Vilniuje, kurio metu Lietuvos rinktinė turėtų susikauti su Danija ir Belgija. Ar pats prisijungsi prie nacionalinės komandos?

– Tai jeigu pakvies, prisijungsiu. Kol kas esu tik išplėstiniame kandidatų sąraše, kuriame – daug žaidėjų.

Visa laida „Krepšinio zona“ – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)