Vasarą 31-erių M. Kuzminskas taps laisvuoju agentu arba, kaip sako pats krepšininkas, „bedarbiu“: kol kas konkrečių pasiūlymų ant stalo lietuvis dar neturi, tačiau, anot jo, susidomėjimą jaučia.

Potencialiems darbdaviams yra ką parodyti ir kuo pasigirti. Krepšininkas VTB lygoje šiame sezone per 26 rungtynes pelnydavo po 14,5 taško, atkovodavo po 5,2 kamuolio, atlikdavo po 2,4 rezultatyvaus perdavimo bei fiksavo po 16,2 naudingumo balo.

Panašia statistika krepšininkas gali pasigirti ir Europos taurės turnyre, kur komandą taip pat sustabdė Kazanės UNIKS ekipa: po 12,4 taško, 4,4 atkovoto kamuolio ir 1,5 rez. perdavimo bei 13,6 naudingumo balo per rungtynes.

M. Kuzminskas trečiadienį ryte atsakinėjo į gerbėjų klausimus ir sulaukė aibės jų apie galimą sugrįžimą ar norą grįžti į Kauno „Žalgirį“.

„Mano istorija su „Žalgiriu“ yra labai įdomi. Turėjau ten nuostabius tris sezonus, kurie davė didelį impulsą mano karjerai.

Buvo pakilimų ir nuopuolių, ypač įsiminė paskutinis sezonas, kuomet buvo daug pokyčių, nemokamų atlyginimų, viliojimų iš kitų klubų ir aš žiauriai džiaugiuosi, kad tuo metu nemečiau kelio dėl takelio.

Vėliau pora kartų buvo kalbų dėl galimo sugrįžimo, tačiau dėl skirtingų priežasčių išvažiavau žaisti kitur“, – „Instagrame“ rašė krepšininkas.

...esu visiškai atviras visiems pasiūlymams, bandysiu pasirinkti geriausią man ir artimiesiems.
Mindaugas Kuzminskas

„Dabartiniame karjeros etape puikiai supratau, kaip yra svarbu jaustis reikalingu ir svarbiu žaidėju.

Jeigu kada nors „Žalgiris“ mane tokiu matys, ir komandos vadovai bei treneriai norės – kodėl gi ne? Jeigu ne – viskas irgi yra puikiai suprantama. Bet kokiu atveju, „Žalgiris“ man yra labai svarbi komanda, kuri liks mano širdyje!” – gerbėjams rašė M. Kuzminskas.

Krepšininkas pasidalino mintimis apie pasibaigusį sezoną, „sausai“ pralaimėtą VTB lygos pusfinalio seriją, fenomenalų Mantą Kalnietį, į rinktinę pakviesto Igno Brazdeikio šansus bei pateikė artėjančio Eurolygos finalo ketverto prognozę.

– Koks tas pasibaigęs sezonas jūsų akimis?, – Delfi paklausė M. Kuzminsko.

– Visąlaik vertinu per dvi prizmes, viena yra asmeninė, kita – komandinė. Pirmoje vietoje visada – komandos rezultatai. Manyčiau, sezonas neblogas.

VTB lygos reguliariajame sezone užėmėme antrą vietą, kas yra išties labai gerai, istorinis pasiekimas, aplenkėme tokias komandas kaip CSKA, Kazanės UNIKS, Maskvos srities „Chimki“.​

Europos taurės turnyre ir VTB būtume pasiekę finalą, jei ne komandą išretinusios traumos.

Asmeniškai sezonas buvo geras, jo pradžioje​ susirgau koronavirusu ir po ligos maždaug du mėnesius tikrai nesijaučiau savimi, vis trūkdavo jėgų, bet po to kažkaip „pramušė“ ir viskas buvo savo vietose. Sezonu esu visai patenkintas.

Tai sporto miestas, labai džiaugiuosi už „Knicks“!
Mindaugas Kuzminskas

– Ko gero, apmaudu, jog VTB pusfinalyje „sausai“ pralaimėta Kazanės klubui, nors reguliariajame čempionate UNIKS buvote dukart įveikę?

– Serijos rezultatas 0-3 neatspindi pačios kovos. Pirmas rungtynes pralaimėjome tik po pratęsimo, nors jose negalėjo padėti nei Mantas, nei Nigelis Williamsas-Gossas, nei Alanas Williamsas, nei Stanislavas Iljinickis. Tiesiog fiziškai trūko žaidėjų ir jėgų.

Antrame mače dar ketvirtame kėlinyje ekipas skyrė 2 taškai, trečiame susitikime vėl mačo baigtis sprendėsi paskutinę minutę, pralaimėjome keturiais taškeliais.

Manau, kai prarandi komandos smegenis ir lygos MVP, tada sunku kovoti prieš tokią subalansuotą komandą kaip UNIKS.

– Mantas Kalnietis pripažintas VTB lygos sezono MVP. Kur slypi tokio puika​us Manto sezono paslaptis?

– Manau, pasitikėjimas savimi. Kai iš trenerio gauni daug minučių, tuomet gali atsiskleisti gražiausiomis spalvomis. Mantas tą ir padarė. Be abejo, galima žiūrėti giliau, yra numetęs svorio, apie tai daug kas kalba, jis laikosi tam tikrų dietų. Bet aš labiau tą siečiau su aikštėje praleistų minučių skaičiumi.

Tiek Manto atveju, tiek savo pavyzdžiu galiu kalbėti, kad kai gauni tiek minučių iš trenerio, tuomet tu ir gali atitinkamai pasirodyti.

Manto karjeroje matome, kad kur jis geriausiai žaisdavo, būdavo pirmas įžaidėjas. Tiek rinktinėje, tiek „Žalgiryje“ ar „Lokomotiv“ klube.

– Jūsų sutartis su „Lokomotiv“ galioja iki vasaros, gal sulaukėte iš klubo pasiūlymo dėl naujos sutarties?

– Taip, baigiasi kontraktas ir būsiu laisvasis agentas, bedarbis (šypsosi). Kalbos po truputį prasidėjo, kalbomis kol kas esu patenkintas​, bet konkrečių pasiūlymų ant stalo dar nėra.

Ar norėčiau dar likti VTB lygoje? Šis čempionatas yra nepelnytai nuvertintas, drąsiai galiu sakyti, kad tai po ispanų ACB yra antra pagal pajėgumą lyga Europoje.

Vien ką reiškia trys Eurolygos komandos, dvi Europos taurės ekipos, tas pats „Nižnyj Novgorod“ klubas, kuris pateko į FIBA Čempionų lygos finalinį aštuonetą.

Nebūčiau prieš, tikrai ne, bet nebūčiau prieš žaisti ir kažkur kitur, esu visiškai atviras visiems pasiūlymams, bandysiu pasirinkti geriausią man ir artimiesiems.

– Yra pranešimų, kad kitąmet Maskvos srities „Chimki“ apskritai gali nebelikti krepšinio žemėlapyje. Tai būtų didelis praradimas Rusijos krepšinio bendruomenei?

– Ne tik Rusijai, bet visam Europos krepšiniui praradimas. Vis tiek, tokia krepšinio jėga, klubas su tokiu biudžetu, eilę metų savo gretose turėjo tokių žaidėjų… Manau, kuo daugiau tokių klubų, vietų, kur gali žaisti geri žaidėjai, tuo mums visiems yra geriau. Ir kalbu ne tik apie krepšininkus, bet ir apie sirgalius.

Prognozuoja Š. Jasikevičiaus triumfą


– Šį savaitgalį – Eurolygos finalo ketvertas, jūsų manymu, kas yra pusfinalių favoritai, kas turėtų patekti į finalą?

– Finalo ketvertas tuo ir įdomus, kad yra tik vienerios rungtynės. Jei būtų serija, manau, tiksliai atspėčiau, kas turėtų laimėti.

Bet kai vienerios rungtynės, tas netikėtumo faktorius tampa reikšmingas. Sakyčiau, trečią vietą užims Milano „Olimpia“, ketvirtas liks CSKA. Finale „Barcelonos“ ir „Anadolu Efes“ šansus vertinu 50 prieš 50: susitiks Stambulo ekipos puolimas prieš katalonų gynybą.

Vien dėl to, kad „Barcelonoje“ yra lietuvių, būtent juos ir palaikau. Norėčiau, jog jie iškovotų titulą, to jiems ir linkiu, tą ir prognozuoju.

Igno atveju, žinoma, įdomu visiems, bet aš nemanau, kad olimpinė atranka yra tas laukas kažką išbandyti ar žiūrėti, kaip kas atrodo.
Mindaugas Kuzminskas

– Net trijose Eurolygos atkrintamųjų porose prireikė 5 rungtynių: kas labiausiai nustebinoar toks „Zenit“ pasipriešinimas „Barcelonai“, ar „Bayern“ sugrįžimas atsiliekant 0-2, ar pasiaukojanti „Real“ kova su „Anadolu Efes“ iki paskutinių sekundžių?

– Pradėsiu nuo „Barcos“: ją tiek ketvirtfinalio serijoje, tiek dabar pusfinalyje slėgs favorito etiketė, nes tai – reguliaraus sezono nugalėtojai ir apskritai solidžiausiai suburta komanda visoje Eurolygoje.

Manau, kad dėl to serija su „Zenit“ ir buvo tikrai tokia įdomi, nes​ netikėtai pralaimėjus pirmąjį mačą „Barcai“ nebuvo lengva susitvarkyti su psichologija. Labiausiai nustebino CSKA, kuri laimėjo seriją 3-0 prieš Stambulo „Fenerbahče“, bet tą siečiau su turkų nuostoliais, trūko kelių kertinių žaidėjų, ypač pirmose dvejose rungtynėse, nebuvo vyriausiojo trenerio. Turbūt tuo ir galima paaiškinti tokį greitą CSKA žygį finalo ketverto link.

Asmeniškai aš, kaip krepšinio sporto šakos fanas, labai džiaugiausi visais ketvirtfinaliais, buvo nerealu stebėti. Manau, mažai kas tikėjosi, jog net trijose porose prireiks penktųjų rungtynių.

– „Barcelona“ Eurolygos finalo ketverte nežaidė nuo 2014-ųjų, bet žvelgiant į komandos sudėtį neapsiverčia liežuvis teigti, kad klubas neturės patirties tokio lygio rungtynėse, o žaidėjus galėtų kaustyti kažkokia baimė ar didžiulė įtampa?

– Apie baimę nekalbu, bet, manau, įtampa visada yra, tą jaučia kiekvienas krepšininkas, net jei imtume pačius geriausius planetos žaidėjus. Neprisimenu, bet kažkada nuaidėjo kažkurio krepšininko mintis, kad kuomet jau nebejauti prieš rungtynes jaudulio, metas baigti karjerą. ​Krepšinio žavesys ir yra tame, kad kiekvieną dieną, kiekvienose rungtynėse turi viską įrodinėti iš naujo.

Rinktinė – ne eksperimentų laukas


– Rinktinės kandidatų sąraše – ir Orlando „Magic“ gretose sezoną užbaigęs Ignas Brazdeikis, jis, ko gero – didžiausia mįslė šalies krepšinio gerbėjams: ar žaidėjas bus įtrauktas į galutinį rinktinės dvyliktuką ir kaip jame jis atrodytų greta kitų rinktinės žaidėjų?

– Man, kaip krepšininkui, būtų labai nekorektiška vertinti Igno šansus rinktinėje. Tik turiu savo nuomonę tuo klausimu: visi į rinktinę atvyksta vienodomis sąlygomis ir tą vietą turi išsikovoti.

Jo atveju, žinoma, įdomu visiems, bet aš nemanau, kad olimpinė atranka yra tas metas kažką išbandyti ar žiūrėti, kaip kas atrodo. Tas turi įvykti treniruotėse ar draugiškose rungtynėse, nes kaina yra per didelė.

Manau, visiems yra didelis klaustukas ir sunku nuspėti, kaip jis atrodys rinktinėje. Kaip bebūtų, jis geras žaidėjas, bet niekada nerungtyniavęs Europoje. Dažnai matome, kuomet iš JAV atvykusiems krepšininkams pirmaisiais metais Europoje, net nekalbu apie rinktinę, kur dar kita specifika, reikia laiko adaptuotis ir priprasti.

Manau, kad ateityje Lietuvai jis pagelbės.

Ignas Brazdeikis

– Iki rinktinės stovyklos – kiek mažiau nei trys savaitės, koks jūsų planas iki jos?

– Visų pirma, žinoma, grįžti į Lietuvą, susitikti su artimaisiais, pas mamą pavalgyti cepelinų, nuvažiuoti prie jūros, į kaimą. Be abejo, viską derinant su sportu, neprarandant tos sportinės formos, kuri sezono pabaigoje tikrai buvo gera. Tas laikas labai greitai prabėgs.

– Kokiais lūkesčiais pasitinkate artėjančią neeilinę vasarą, laukiate jos?

– Laukiu, ir 2020-aisiais laukiau, nepavyko, šiemet laukiu vėl (šypsosi). Manyčiau, viskas mūsų rankose. Mums pasisekė su olimpinės atrankos varžovais turint omeny kokios rinktinės dėl olimpinių kelialapių varžysis kituose atrankos turnyruose.

Federacijos pastangomis atranka vyks namuose, tik reikia eiti žaisti, kovoti ir laimėti. Duok dieve, kad tai pavyktų.​ Šiuo metu labiausiai džiaugiuosi, kad rungtynėse galės būti ir mūsų nuostabūs sirgaliai.

Mindaugas Kuzminskas ir Darius Maskoliūnas

Džiaugiasi dėl „Knicks“


– Ko gero, smagu dėl Niujorko „Knicks“ klubo, kuris nuo 2013-ųjų pirmąkart pateko į NBA atkrintamąsias?

– Labai! Man net sunku suvokti, koks dabar džiaugsmas Niujorke. Pamenu, pavyzdžiui, nugalėjus San Antonijaus „Spurs“ namie, eini per miestą ir visi sveikina, džiaugiasi, „Madison Square Garden“ arena ošia.

Tai sporto miestas, labai džiaugiuosi dėl „Knicks“. Nors dabar ten jau nėra likę daug pažįstamų nuo to laiko, kai aš ten žaidžiau, bet vis vien smagu. Man visada džiugu už buvusius mano klubus, kai jie kažką gero pasiekia.

– Ar stebina Jonas Valančiūnas ir jaunoji „Grizlių“ ekipa, kuri prasimušė į atkrintamąsias ir pirmose atkrintamųjų rungtynėse pateikė staigmeną įveikdama geriausią lygos rezultatą pasiekusią Jutos „Jazz“?

– Apskritai Jonas turi žvėrišką sezoną. Visi kalba apie Domą: taip, kosmosas, ką Domantas išdarinėja, bet Jonas, man rodos, kartais nepelnytai lieka šešėlyje. Jis žaidžia nerealų krepšinį, išvedė savo ekipą į atkrintamąsias ir čia jau spėjo pirmas rungtynes laimėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)