Latvės pirmenybes pradeda Tel Avive vyksiančiose A grupės varžybose. Jau pirmame ture trenerio Gundaro Vėtros auklėtinių laukia akistata su Ispanija, kuri Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) sudarytame pajėgumo reitinge išskiriama kaip realiausia pretendentė į auksą.

A grupėje taip pat žais Juodkalnija ir Graikija. Tiesiogiai į ketvirtfinalį pateks grupės nugalėtojos, antrą ir trečią vietas užimsiančios ekipos žais papildomame atkrintamųjų varžybų etape.

Penkerias iš septynerių draugiškų rungtynių pasirengimo ciklo metu laimėjusias latves FIBA reitinguoja septintoje vietoje, bet pačių Lietuvos kaimynių ambicijos – gerokai didesnės.

„Matau Latviją ant prizininkų pakylos, ir man nerūpi, kas stovės šalia mūsų“, – Delfi.lv pareiškė Kitija Laksa.

27-erių puolėja yra su Virginijaus Šeškaus treniruojamu Jonavos „Cbet“ klubu šiemet Lietuvoje triukšmavusio Martino Laksos sesuo.

Martinas Laksa (kairėje), Mantas Rubštavičius

Šiame sezone ji buvo rezultatyviausia Bolonijos „Virtus“ (Italija) ekipos krepšininkė Eurolygoje ir per rungtynes vidutiniškai rinko po 15,5 taško, 4 atkovotus kamuolius bei 1,6 rezultatyvaus perdavimo. Vasarį ji tapo naudingiausia mėnesio Eurolygos žaidėja.

K. Laksą dar 2020-aisiais WNBA naujokų biržoje aukštu 11-u šaukimu pasirinko Sietlo „Storm“ klubas, bet iki šiol ji žaidė Europoje.

Išmėginti jėgas anapus Atlanto latvė planavo šią vasarą ir žiemos pabaigoje buvo pasirašiusi sutartį su Dalaso „Wings“. Vis dėlto praėjusį mėnesį kontraktas buvo suspenduotas žaidėjos pageidavimu – ji norėjo nuo pirmos dienos dalyvauti rinktinės treniruočių stovykloje, o vėliau – ir Europos čempionate.

„Wings“ sutiko laukti praeityje studijas JAV baigusios krepšininkės iki kitų metų.

Iš pradžių K. Laksa galvojo suspėsianti per vieną vasarą susisukti ir Europos čempionate, ir WNBA, vėliau pasirinko prioritetą.

Kitija Laksa

„Visiškai nesu nusivylusi, jog kol kas nedebiutuosiu WNBA. Toks buvo mano noras, sprendimas. Bolonijos klubas, kuriam taip pat tebesu įsipareigojusi, irgi pritarė, jog šią vasarą vykti į JAV nebūtų pats geriausias laikas.

Turiu atsižvelgti į tai, ką sako pagrindinis mano darbdavys, kadangi finansiškai žaidimas WNBA neapsimoka – keturi mėnesiai ten prilygsta geram europiniam mėnesio atlyginimui“, – aiškino K. Laksa.

Anot jos, minimalus rinktinės tikslas Europos čempionate – patekti į geriausių šešetą ir pelnyti vietą olimpinės atrankos turnyre, vyksiančiame prieš 2024 metų Paryžiaus žaidynes.

Tarp elito latvės grįžo po pertraukos – į 2021-ųjų pirmenybes joms iškopti nebuvo pavykę. Geriausias komandos pasiekimas yra ketvirta vieta, užimta 2007 metais.

„Žinome, kad neturime superžvaigždžių, todėl ko nors pasieksime tik būdamos vieningos ir žaisdamos iš visos širdies. Mano nuomone, ledo ritulininkai mums tiksliai parodė, kaip tai daroma“, – praėjusį mėnesį pirmą kartą istorijoje planetos pirmenybių bronzą ant ledo laimėjusius tautiečius sektinu orientyru laiko K. Laksa.

Kitija Laksa

Europos čempionių titulą ginsianti Serbija turnyrą pradės D grupėje su Turkija, Slovakija ir Vengrija.

Penkiskart iš eilės vicečempionėmis tapusios prancūzės C grupėje konkuruos su Slovėnija, Vokietija ir Didžiąja Britanija.

B grupėje bronzinės prizininkės belgės grumsis su Italija, Izraeliu ir Čekija.

Čempionatas tęsis iki birželio 25 d., atkrintamosios varžybos vyks Liublianoje. Primename, kad Lietuvos rinktinė atrankos sieto neįveikė ketvirtą kartą iš eilės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)