Pirmadienį Lietuvos U16 vaikinai 80:64 (21:13, 23:18, 23:17, 13:16) įveikė Bulgarijos bendraamžius, patyrusius trečią pralaimėjimą iš eilės. Lietuviams tai buvo trečioji pergalė.

Donato Veličkos vadovaujami vaikinai iškart parodė, kad yra pajėgesnį – sumaniai gindamiesi ir įvairiai puldami. Bulgarai sugebėjo priartėti tik ketvirtajame kėlinyje (skirtumas buvo sumažėjęs iki 12 taškų).

Šiame mače žaidė visi Lietuvos komandos krepšininkai – visi pelnė taškų. Daugiausia – 12 – įmetė Gertautas Urbonavičius (5/11 dvitaškių, 2/2 baudų metimų). 11 taškų pridėjo Rokas Jokubaitis (5 atkovoti kamuoliai), 10 – Martynas Pocevičius (9 atkovoti kamuoliai).

Lietuviai nesustabdė Cvetomiro Černokozevo, kuris per 36 minutes pelnė 32 taškus ir atkovojo 16 kamuolių.

Kitas rungtynes Lietuvos šešiolikmečiai antradienį žais su Vokietija, kuri pirmadienį 79:71 įveikė turnyro šeimininkus.

Turnyre Lietuva žaidžia A grupėje drauge su Slovėnija, Latvija, Bulgarija, Vokietija ir Turkija U16 rinktine. B grupėje žaidžia Serbija, Juodkalnija, Turkija U15, Ukraina, Prancūzija ir Argentina. Dauguma šių komandų dalyvaus ir Europos čempionate.

Turnyrą „International Men’s Stars” iš Juodosios jūros uosto Samsuno tiesiogiai transliuoja Turkijos krepšinio federacijos televizija http://www.tbftv.org/.

Pernai analogiškame turnyre Konijoje lietuviai iškovojo antrąją vietą, finalą turkams pralaimėję paskutinę sekundę. Po to Lietuvos šešiolikmečiai iškovojo sidabrą ir Europos čempionate, vykusiame Kaune.

Šių metų šešiolikmečių rinktinė sudaryta daugiausia iš pirmosios LKF projekto „Talentų U15 karta” laidos. Prieš tai ši komanda užėmė antrąją vietą tarptautiniame Vladimiro Ryženkovo turnyre Minske.

Lietuvos U16 merginų rinktinė panašiame turnyre žais sasario 4—6 dienomis tame pačiame Samsuno mieste. Pirmadienį jos susirinko į trijų dienų stovyklą Vilniuje.

„Kiekviena treniruotė yra labai svarbi. Vasaros metu mums pritrūksta laiko pasirengti. Tai, kad dabar bent kelioms dienoms galime susirinkti ir nuvykti į gerą turnyrą, yra labai naudinga”,– sakė Lietuvos U16 merginų rinktinės treneris Dalius Ubartas.

Drauge su metais vyresnėmis merginomis šis krepšinio specialistas pernai laimėjo Europos šešiolikmečių B diviziono čempionatą. Šįmet į D.Ubarto rankas pateko „Talentų U15 kartos“ absolventės, visus praėjusios metus rengtos rinktinei.

Per penkias treniruotes D.Ubartas tikisi supažindinti merginas su reikalavimais, keliamais jo vadovaujamai rinktinei.

„Šešiolika metų – tai tas amžius, kai iš vaikų krepšinio pereinama į rimtesnį lygį. Jame jau prasideda komandinio žaidimo gudrybės, tam tikri dalykai, kurių praeitame etape nebuvo”,– sakė D.Ubartas.

Pasak jo, dažniausiai į Europos čempionatą merginos nuvyksta neparagavusios to tarptautinio krepšinio, nežaidusios su aukšto lygio komandomis.

„Juk dažniausiai žaidžiama su kaimynėmis, kurios dar nėra tokio lygio, kaip Turkijos ar Prancūzijos komandos. Be to, tai tolima išvyka. Merginos pajus tą kelionę, tą įtampą, kuri kyla ilgų kelionių metu. Tai labai naudinga”,– teigė D. Ubartas.