Turnyro lentelės kaimynų akistatoje penktadienį „Žalgiris“ (12/9) paskutinę sekundę išplėšė pergalę 81:79 prieš „Olympiakos“ (11/10).

Likus dviem minutėms iki finalinės sirenos svečiai pirmavo 7 taškų skirtumu, prasidėjus paskutinei – vis dar buvo priekyje ir turėjo kamuolį savo rankose.

Tačiau skardžiu klyksmu ir į „Žalgirio“ arenos palubes iškeltomis rankomis Vassiliui Spanouliui mesti tritaškį sukliudęs J. Lauvergne'as pirmas nukūrė į kitą aikštės pusę ir užbaigė kontrataką, išlygindamas santykį.

O po to „Olympiakos“ vairininko Georgio Bartzoko vos neištiko širdies smūgis – Th. Walkupas užspaudė lemiamą ataką pradėjusį Kostą Slouką, perėmė kamuolį, stebuklingai išlaikęs pusiausvyrą išsprūdo iš jį gaudžiusių dviejų varžovų glėbio ir atnešė saviškiams pergalę likus žaisti vos 0,8 sekundės.

Šis epizodas prie šoninės linijos sustingusiam M. Schilleriui sukosi lyg sulėtintame filme.

„Viskas tebestovi man prieš akis: Thomasas išmuša kamuolį dešine ranka, tai darydamas beveik nukrenta, bet vis tiek kamuolį pačiumpa. Tada šmėkštelėjo mintis, kad jis nebeatsistos. Bet Thomasas kažkaip pakyla ir nukuria į priekį. Iš nugaros atlekia V. Spanoulis – atrodė, kad perims kamuolį. Ten dar buvo ir, regis, Octaviusas Ellisas (iš tiesų, Livio Jean-Charlesas – Delfi) – atrodė, kad blokuos metimą. Bet Thomasas, atsispyręs dešine koja, išsisuko ir metė dešine ranka“, – po kadrą momentą išanalizavo „Žalgirio“ vairininkas.

Treneris pripažino, jog Th. Walkupas nebūtų taip aktyviai spaudęs K. Slouko, jei šeimininkai rezerve nebūtų turėję dar vienos komandinės pražangos.

Kurios, nepaisant „Olympiakos“ protestų, taip ir neprireikė.

„Esu labai laimingas. Aikštėje virė puiki kova, kurioje pergalę atnešė antroje rungtynių pusėje pagerinta gynyba. Taip, pabaigoje varžovai buvo perėmę iniciatyvą, turėjo psichologinį pranašumą. Tuomet, likus žaisti 3,5 min., vaikinai išlaikė šaltas galvas ir kiekviena ataka, kiekvienu veiksmu stengėsi sukurti sau šansą rungtynių pabaigoje.

Kas be ko, reikia ir sėkmės, kad laimėtumei tokias rungtynes – pataikėme ir sunkių metimų. Bet sėkmę užsitarnauja tie, kurie išlieka susikaupę. Tuo sunkiu momentu buvo nepaprastai svarbu suprasti, kad dar niekas nebaigta, kad priekyje dar laukia daug įvykių. Galite tai vadinti ir charakteriu, manau, jis eina koja kojon su koncentracija“, – kalbėjo M. Schilleris.

"Žalgiris" - "Olympiakos" rungtynių statistika

Pirmoje rungtynių dalyje charakteriu „Žalgiris“ pernelyg nesirūpino, nes puikiai atakavo iš visų nuotolių.

Tačiau antrame kėlinyje graikams pradėjus keistis visais dengiamaisiais, kauniečiai įsipainiojo klaidų kebeknėje, iš kurios be taškų kapanojosi ištisas keturias minutes. Tai neleido gero pataikymo paversti bent kiek solidesniu pranašumu, ir dėl to žalgiriečiai pasigailėjo po pertraukos.

Nors J. Lauvergne'as vien per trečią ketvirtį surinko 11 taškų, „Olympiakos“ veteranai paskutiniame kėlinyje ėmėsi savo darbelių: V. Spanoulis ir Georgios Printezis įleido po du tritaškius.

Bet puikiai mačą pradėjęs pagrindinis „Olympiakos“ žaidimo variklis K. Sloukas tuo metu jau buvo išvargintas nuolatinio terorizavimo, kuriuo rūpinosi „Žalgirio“ gynėjai.

„Turėjome pakeisti savo gynybą prieš K. Slouko organizuojamą žaidimą du prieš du, ir tai jį šiek tiek pristabdė. Saukau „šiek tiek“, nes jis yra nuostabus krepšininkas. Kaip ir V. Spanoulis, kuriam nereikia žaisti visų rungtynių, kad paskutiniame kėlinyje pakiltų nuo suolo ir trauktų savo komandą. Jis yra legenda, visas pasaulis žino terminą „Spanoulio veiksmai“, kuriuo apibūdina tai, ką jis daro“, – antrąkart šiame sezone prieš „Žalgirį“ nieko nepešusius oponentus pagerbė M. Schilleris.

Tuo metu etatiniam „Žalgirio“ lyderiui Mariui Grigoniui graikai parūpino sunkų vakarą. Gynėjas pelnė 6 taškus – dar labiau jo rezultatyvumą šiame sezone buvo apribojusi tik „Barcelona“.

Tačiau kitaip nei rungtynėse prieš buvusio trenerio Šarūno Jasikevičiaus auklėtinius, šįkart M. Grigonis rado kitų būdų, kaip duoti naudos komandai. 26-erių žaidėjas atliko 7 rezultatyvius perdavimus, perėmė 3 kamuolius.

„Marius prisidėjo prie gero kamuolio judėjimo puolime, neskubino įvykių žaisdamas vienas prieš vieną. Manau, jis prisitaikė žaisdamas komandai. Taip, Marius yra labai griežtas sau ir komandos draugams, kartais jis nebuvo patenkintas tuo, kaip klostosi žaidimas. Bet jis moka išsisukti iš sunkių situacijų. Kartais ir aš jam padedu, bet dažnai pakanka tiesiog pakeisti Marių, paraginti giliau įkvėpti ir ramiai žaisti toliau, kuomet vėl reikės grįžti į aikštę“, – dėstė M. Schilleris.

Abiejose pusėse penktadienį stigo ilgalaikes traumas besigydančių žaidėjų. Kauno „Žalgiris“ žaidė be Patricio Garino ir Steve'o Vasturia, be to, nebuvo ir koronavirusu užsikrėtusio Mareko Blaževičiaus. „Olympiakos“ trūko Kosto Papanikolaou ir Giannoulio Larentzakio.

Pergalė penktadienį leido „Žalgiriui“ išsiveržti į priekį skaičiuojant tarpusavio akistatų balansą. Per visą istoriją Eurolygoje komandos buvo susitikusios 27 kartus, kauniečiai laimėjo 14 sykių. Namuose svečius iš Pirėjo jie įveikė šeštą kartą paeiliui.

Primename, kad praėjusį spalį pirmojo rato dvikovoje Pirėjuje „Žalgiris“ laimėjo 68:67.

Kitą savaitę M. Schillerio auklėtiniai sužais dvejas rungtynes Ispanijoje: trečiadienį – su „Valencia“, penktadienį – su Vitorijos „Baskonia“. „Olympiakos“ svečiuosis pas Milano „Olimpia“ ir priims „Barcelona“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)