Lietuvos rinktinės kandidatų sąraše – 15 pavardžių: Rokas Jokubaitis, Vaidas Kariniauskas, Tomas Dimša, Ignas Brazdeikis, Gytis Radzevičius, Margiris Normantas, Mindaugas Kuzminskas, Tadas Sedekerskis, Eimantas Bendžius, Eigirdas Žukauskas, Jonas Valančiūnas, Donatas Motiejūnas, Laurynas Birutis, Martynas Sajus, Donatas Tarolis.

Jie į stovyklą Palangoje rinksis jau artėjantį pirmadienį. Prie šių krepšininkų gali prisijungti rezervinės rinktinės nariai, kurie jau pluša Druskininkuose.

Rezervinę komandą sudaro Augustas Marčiulionis, Deividas Sirvydis, Dovydas Giedraitis, Laurynas Beliauskas, Danielius Lavrinovičius, Einaras Tubutis, Ignas Sargiūnas Oskaras Pleikys, Matas Jogėla, Modestas Paulauskas, Tautvydas Baltrušaitis, Jonas Paukštė, Gytis Nemeikša, Gabrielius Maldūnas, Ąžuolas Tubelis, Tadas Budrys, Šarūnas Valunta.

Ją treniruoja buvęs krepšininkas, San Antonijaus „Spurs“ štabe dirbantis Darius Songaila.

Pasaulio čempionatą Kazio Maksvyčio auklėtiniai pasitinka kaip reikiant nukraujavę – anksčiau jau skelbta, kad rinktinei nepadės Marius Grigonis, Rokas Giedraitis, Lukas Lekavičius, Edgaras Ulanovas, Arnas Butkevičius, o prie jų dar prisijungė Domantas Sabonis.

Keliamas uždavinys rinktinei – patekimas į aštuntuką.

„Nemažai žaidėjų nedalyvaus šiame čempionate, bet manau, kad surinkome pakankamai gerą sudėtį, kuri gali kovoti dėl aukščiausių tikslų. Gal turėsime mažiau talento, bet tikiu, kad komandiniu darbu, drausme ir aistra galime pasiekti savo tikslus.

Pradėsime su keturiolika žaidėjų – Jonas Valančiūnas dar negali dalyvauti kontaktinėse treniruotėse dėl NBA taisyklių. Manau, kad iš pirmos stovyklos trys ar keturi žaidėjai papildys pagrindinę rinktinę. Savaitę vėluos Ignas Brazdeikis, dar nežinome tikslios situacijos dėl Ąžuolio Tubelio. Šią savaitę laukiame atsakymo iš jo. Jeigu prisijungs prie mūsų, tą galės padaryti kaip NBA žaidėjas, taigi kaip ir J. Valančiūnas – nuo liepos 28 d.“, – sąrašą pristatė K. Maksvytis.

Pasaulio čempionatas startuos rugpjūčio 25 d. trijose valstybėse – Indonezijoje, Filipinuose ir Japonijoje.

Lietuviai varžysis D grupėje su Meksika, Juodkalnija ir Egiptu.

– Lyginant su praėjusia vasara pusė rinktinės bus pasikeitusi. Kokį šios rinktinės braižą matote?, – žurnalistai paklausė K. Maksvyčio.

– Sunku nupasakoti. Nebus D. Sabonio, M. Grigonio, A. Butkevičiaus, L. Lekavičiaus. Jie turėjo svaresnį indėlį į komandos žaidimą, bet kaip sakoma, šventa vieta tuščia nebūna, jų vieta užims kiti – gal su mažiau talento, bet su kitomis savo stiprybėmis. Praėję metai man buvo įvadiniai, tikiuosi, kad šįmet viskas vyks sklandžiau ir tos pergalės keliais taškais, kurių vis nepasiekdavome, ateis su patirtimi, geresne komunikacija, susižaidimu.

– Komanda bus labiau gynybinė ar orientuota į puolimą?

– Sunku spręsti. Dažniausiai taktikas taikome pagal žaidėjus, kuriuos turime. Ne visas gynybas galėsime naudoti čia, ką naudojome „Žalgiryje“. Turime nemažai talento puolime, stengsimės išnaudoti savo stiprybes.

– Yra daug žaidėjų atsisakymų – ar visų priežastys suprantamos?

– Ne visi žaidėjai turėjo stiprius argumentus nebūti rinktinėje, bet tai kiekvieno asmeninis reikalas. Vieni norėjo tvarkytis sveikatą, kitiems svarbūs kontrakto niuansai.

– Kuri netektis skaudžiausia?

– Tų žaidėjų, kuriuos išvardinau. Jie turėjo svarbų indėlį, taip pat Arno Butkevičiaus netekimas – tai žaidėjas, kuris sulipdo puolimą ir gynybą. Kažkas turės šansą iš jaunesnių žaidėjų.

– Ignas Brazdeikis ilgai delsė – kokia buvo situacija su juo?

– Jūs pabandykite pabūti jo kailyje. Jis atvažiavo praėjusį birželį, žaidė languose, tada turėjo neilgą poilsį, tada vėl pasirengimas, čempionatas, „Žalgiris“ – buvo ilgas sezonas. Susidėjo nemažas krūvis, tiek fizinis, tiek psichologinis. Po sezono jis neturėjo laisvų dienų, iš karto važiavo į „Raptors“ stovyklą, dabar dalyvauja kitoje stovykloje. Davėme jam papildomą savaitę poilsio, pabūti su artimaisiais ir sugrįžtų. Džiaugiamės, kad jis priėmė tokį sprendimą. Neforsavome jo.

– Ką matote iš rezervinės rinktinės žaidėjų, kurie gali papildyti pagrindinę komandą?

– Su treneriu D. Songaila palaikysime ryšį. Manau, kad Dovydas Giedraitis, Deividas Sirvydis, Matas Jogėla, galbūt Gabrielius Maldūnas, nes turime bėdų su aukštaūgiais. Visi esantys ten turi šansą.

– Ar kalbėjote su Roku Giedraičiu?

– Su Roku kalbėjau dar sezono pabaigoje ir jis buvo tvirtai nusprendęs, kad jam reikia poilsio, išsigydyti traumas.

– Realu, kad galutiniame dvyliktuke bus trys centrai?

– Prie idealios komplektacijos norėtųsi turėti du tipinius vidurio puolėjus ir vieną, kuris išplėstų aikštę, galėtų žaisti per dvi pozicijas, bet jeigu nebus tokių kandidatų, galbūt vešimės tris centrus.

Martynas Echodas nespėjo pasveikti, o nemažai kas ir atsisakė.

– Į rinktinę sugrįžta Donatas Motiejūnas. Kokį vaidmenį jam matote?

– Donato nusiteikimas yra superinis. Jis nori žaisti, davė žodį žaisti ir tikiuosi, kad tai nesutrukdys jam pasirašyti kontrakto. Jis turi motyvacijos žaisti rinktinėje šįmet, ir duok Dieve, pasisekus, sužaisti ir olimpinėse žaidynėse. Iš jo pusės yra noras atvažiuoti ir padėti, jis vienas iš tų žaidėjų, kurio akys ir balsas labiausiai dega.

– Ar D. Motiejūno buvimas automatiškai neužveria durų L. Biručiui?

– Su Laurynu turime atskirą sutarimą, jis asmeniškai paprašė geriau pasiruošti sezonui. Jis nenori būti trečiu centru, todėl sutiko padėti, kol J. Valančiūnas negalės sportuoti su kontaktu. Jis mums padės praktiškai pirmas dvi savaites. Jeigu viskas bus gerai, į čempionatą važiuos J. Valančiūnas ir D. Motiejūnas.

– Kokia situacija su Arnoldu Kulboka?

– Su juo kalbėjo D. Songaila, jis nesutiko atvažiuoti į rezervinę stovyklą ir tiek. O kad nebus pagrindinėje stovykloje, tai yra mano pasirinkimas. Tai paprasčiausiai trenerio sprendimas.

– Nebuvo vilties sulaukti Domanto Sabonio?

– Reikėtų Domo klausti paties, bet jam trukdė trauma ir kontrakto reikalai. Jis bandė gydyti ranką be operacijos, bet nepavyko. Padarius operaciją viskas užtrunka ilgiau. Jis atsiprašė, kad negalės dalyvauti ir pažadėjo prisijungti kitais metais.