Tinklai – jau užmesti

„Kovo beprotybės“ pulsą pajutusio lietuvio D. Dulkio laukia ne ką mažiau pašėlusi vasara.

Trenerio Kęstučio Kemzūros kvietimo į Lietuvos rinktinės treniruočių stovyklą sulaukęs būsimas Floridos universiteto absolventas netrukus mėgins įsitvirtinti ne tik nacionalinėje komandoje, bet ir profesionalų krepšinyje.

Jau dabar svarstoma, kad kibia gynyba pasižymintis taikliarankis žaidėjas taps paklausia preke krepšinio vasaros turguje, dėl kurios špagas sukryžiuoti gali ir abu pajėgiausi Lietuvos klubai.

„Stebime daugelį žaidėjų, o ypač mus domina lietuviai, kurie turi potencialo pasiekti aukštesnį lygį. Deividas – tikrai įdomus žaidėjas“, – paklaustas apie D. Dulkį, DELFI teigė „Lietuvos ryto“ klubo direktorius Martynas Purlys.

Akylai sekantis krepšininko iš Šilutės žaidimą prisipažino ir „Žalgirio“ sporto direktorius Vitoldas Masalskis.

„Mūsų klubas stebi jo pasirodymus, domisi. Aš pats asmeniškai su Deividu bendrauju jau bemaž metus“, – pažymėjo specialistas.

Pažintį su Floridos universiteto „Seminoles“ komandos atstovu V. Masalskis užmezgė praėjusią vasarą prieš Kinijoje vykusią universiadą. Bronzos medalius laimėjusių lietuvių strategas D. Dulkį kvietė prisijungti prie studentų rinktinės, bet šis, nors ir norėjo, atvykti negalėjo.

Eilė prie žaidėjo parašo gali būti ilga

Su Šiaurės Amerikos studentų krepšinio lyga (NCAA) D. Dulkys atsisveikino sekmadienį, jo ekipai atkrintamosiose varžybose nusileidus Sinsinačio „Bearcats“ komandai 56:62.

Paskutinį sezoną NCAA Floridos universiteto ketvirtakursio statistikos rodikliai buvo pakankamai solidūs, nors ir neverčiantys iš koto. Per rungtynes lietuvis vidutiniškai pelnydavo po 7 taškus, atkovodavo 2,6 ir perimdavo 1,3 kamuolio bei atlikdavo 1,2 rezultatyvaus perdavimo.

Nors dauguma Lietuvos krepšinio gerbėjų 2005 metais anapus Atlanto persikėlusio šilutiškio net nėra matę žaidžiančio, kalbas apie D. Dulkio potencialą pakurstė palankūs K. Kemzūros atsiliepimai. Prieš kelias savaites nacionalinės komandos vairininkas pats aplankė krepšininką JAV.

Anot V. Masalskio, bet koks dėmesys turi įtakos jauno žaidėjo vertei rinkoje, bet „Žalgirio“ sporto direktorius nesiryžo spėlioti, kokia suma gali būti įkainotas D. Dulkio kontraktas, kai jis pradės derybas su potencialiais darbdaviais.

„Jis buvo gana plačiai išreklamuotas per spaudą, jo adresu išsakyta daug gerų žodžių. Todėl manau, kad Deividu domėsis pakankamai nemažai klubų. Žinoma, lyderiaujančios Lietuvos komandos – taip pat. O kokia bus jo pradinė kaina, kol kas vertinti sunku, nes tai bus derybų klausimas“, – svarstė V. Masalskis.

Priprasti prie Europos reikia net europiečiui

JAV universitetus ką tik baigusių krepšininkų vertę rinkoje paprastai sumažina žaidimo Europoje patirties stygius. Lietuvos klubų atstovų nuomone, ta pati taisyklė galios ir D. Dulkiui.

„Sunku pasakyti, ar jis jau dabar būtų pasiruošęs žaisti mūsų komandoje. Kviesdamas krepšininkus tiesiai iš NCAA visada susiduri su rizika: nežinai, ar greitai jiems pavyks prisitaikyti prie europietiško krepšinio. Kita vertus, lietuviui sugrįžus į tėvynę adaptuotis būtų žymiai lengviau nei tikram legionieriui“, – samprotavo M. Purlys.

„Visuomet reikia iš pradžių patikrinti kiekvieną žaidėją, kuris dar nėra rungtyniavęs Eurolygoje. Kiek girdėjau atsiliepimų apie Deividą iš K. Kemzūros ir kitų trenerių, jam gali prireikti kažkiek laiko pereiti iš studentų į vyrų krepšinį. Vis dėlto Eurolygos lygis yra pakankamai aukštas, tad Deividas dar turės ką įrodyti“, – konkurentui antrino V. Masalskis.

Kauniečių vilionėms linkėtų nepasiduoti

Su „Žalgirio“ bei „Lietuvos ryto“ atstovais nesiginčija ir pamario krepšinio specialistas S. Kairys, kurio pastangomis būdamas vienuoliktoku D. Dulkys išvyko mokytis ir žaisti krepšinio į JAV.

„Bet kuriam žaidėjui reikia apsitrinti Europoje. Tam pačiam Martynui Pociui ir visiems kitiems, grįžusiems iš NCAA, prireikė laiko adaptacijai. Vis dėlto žaidimo stilius ten ir čia pakankamai skiriasi, be to, grumtis su bendraamžiais ir su patyrusiais vyrais – du skirtingi dalykai“, – analizavo S. Kairys.

Krepšinio treneris ir agentas neslėpė, kad Lietuvos rinktinė gali itin pasitarnauti D. Dulkiui nusikratant „katės maiše“ etiketę.

„Be abejo, rinktinėje gali pakelti savo vertę. Jei pasirodai gerai, susidomėjimas tavimi automatiškai kyla. Bet manau, kad Deividas ir taip yra rinkos žemėlapyje. Juo domisi ne vien tik Lietuvos komandos, skautai dirba.

Kita vertus, jis dar nemąsto apie klubus ir neturi jokio konkretaus plano, kadangi dabar galvoja tik apie tai, kaip pabaigti studijas ir patekti į rinktinę“, – DELFI pasakojo ryšį su vadybos mokslus kremtančiu krepšininku nuolat palaikantis specialistas.

Nors pats D. Dulkys prieš daugiau nei metus yra gana palankiai atsiliepęs apie galimybę baigus universitetą žaisti tėvynėje, S. Kairys tvirtino, kad teikti pirmenybę Lietuvos grandų pasiūlymams būtų trumparegiška.

„Visų pirma, visi žmonės žiūri, kaip jiems geriau, kur didesnės galimybės atsiskleisti, geresnės sąlygos. Tuo labiau, kad šiuo metu padėtis „Žalgiryje“ yra labai neprognozuojama, banguojanti ir išbalansuota. Dulkio vietoje, aš labai atsargiai svarstyčiau kauniečių pasiūlymą. Mindaugo Kuzminsko pavyzdys parodo, kad skubėti reikia atsargiai“, – kitą jauną „Žalgirio“ žaidėją prisiminė S. Kairys, kurio įsitikinimu, M. Kuzminskas būtų pasiekęs kur kas didesnės pažangos, jei 2010 metais būtų nusprendęs ilgiau pažaisti „Šiaulių“ komandoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją