Pirmadienį paaiškės trijų paskutinių likusių kelialapių į 2019 metų pasaulio krepšinio čempionatą laimėtojai. Dėl dviejų iš jų varžysis trys Amerikos rinktinės, o dėl vieno – Latvijos ir Juodkalnijos nacionalinės ekipos.

Latvijos rinktinės strategas Arnis Vecvagaras neslepia, kad tai bus pati svarbiausia dvikova jo trenerio karjeroje. Ir ant kortos pastatyta išties daug. Jeigu nepatektų į pasaulio čempionatą, latviai prarastų galimybę ir prasibrauti į 2020-ųjų Tokijo olimpines žaidynes.

Kad išplėštų bilietą į Kiniją, latviams Podgoricoje pirmadienį reikia laimėti mažiausiai 9 taškų persvara. Pirmose tarpusavio rungtynėse juodkalniečiai Rygoje triumfavo 84:75.

Prieš žūtbūtinį mačą prie mūsų kaimynų nacionalinės ekipos prisidėjo penki žaidėjai iš Eurolygos klubų.

Kai kurie jų kartu su komanda jau buvo per penktadienį Rygoje vykusias rungtynes su Ispanija, tačiau ant parketo tąsyk nepasirodė. Latviai savo ruožtu pralaimėjo 62:67.

Tie 9 taškai šių laikų krepšinyje – nieko ypatingo. Tai gali būti kelių minučių reikalas. Rungtynių rezultatą lems daug faktorių, pradedant nuo baudų metimų ir baigiant sėkme ir emocijomis.
Arnis Vecvagaras

„Komandoje atmosfera labai gera, visi namų darbai paruošti. Žaidėjai itin motyvuoti ir pasirengę. Neabejotinai, tai svarbiausios rungtynės mano karjeroje. Mano auklėtiniams tai yra unikali galimybė prasibrauti į pasaulio čempionatą. Tai mūsų bendra svajonė. Tikiuosi, kad ji bus įgyvendinta“, – DELFI.lv kalbėjo latvių rinktinės vedlys A. Vecvagaras.

Latvijos rinktinėje šįkart žais Rolandas Šmitas, Žanis Peineris, Janis Timma – žaidėjai, kamšysiantys ūgio trūkumą kovoje dėl atšokusių kamuolių.

„Turėsime keliais centimetrais daugiau, bet juodkalniečiai yra labai stiprūs fiziškai. Mums bus labai svarbu nepralaimėti kovos dėl kamuolių, tačiau dominuoti po lenta tikrai negalėsime“, – teigė buvęs Panevėžio „Lietkabelio“ legionierius Ž. Peineris.

Prieš lemiamą dvikovą latvių krepšininkai buvo ramūs.

Mindaugo Kuzminsko ir Artūro Gudaičio komandos draugas Milane Dairis Bertanis teigė, kad žurnalistai veikiausiai apie tuos 9 taškus galvoja daugiau nei jie patys.

„Turime laimėti rungtynes ir negalvoti apie taškus, nes tai tik apribos mus“, – kalbėjo vienas iš ekipos lyderių.

„Tie 9 taškai šių laikų krepšinyje – nieko ypatingo. Tai gali būti kelių minučių reikalas, – tęsė A. Vecvagaras. – Turėjome nedaug laiko pasiruošti, bet šie žaidėjai jau anksčiau įrodė savo vertę. Rungtynių rezultatą lems daug faktorių, pradedant nuo baudų metimų, baigiant sėkme ir emocijomis. Negalime prognozuoti visų faktorių, galime tik padaryti viską, ką galime geriausio“.

I grupės turnyro lentelė
(vieta, komanda, rungtynės, pergalės, pralaimėjimai, pergalių procentas, pelnyti taškai, praleisti taškai, taškų santykis, vid. pelnomi taškai, vid. praleidžiami taškai, įskaitiniai taškai)

*pažymėtos komandos jau pateko į pasaulio čempionatą

Zvezdano Mitrovičiaus treniruojamoje Juodkalnijos rinktinėje pavojingiausiu žaidėju latviai vadino Valensijos „Basket“ puolėją Bojaną Dubljevičių, kuris atrankoje vidutiniškai pelno 19,6 taško – į jį dėmesį turėtų atkreipti ir Vilniaus „Ryto“ trenerių štabas. Kitą savaitę su B. Dubljevičiaus atstovaujama Valensijos komanda sostinės ekipa žais Europos taurės ketvirtfinalio mačus.

Pirmą kartą į planetos pirmenybes patekti siekianti Juodkalnija taip pat jokios baimės nejaučia.

„Esame per žingsnį nuo pasaulio čempionato, tai galimybė, pasitaikanti kartą gyvenime. Mums tai „mirk-gyvenk“ rungtynės, – kalbėjo juodkalniečių gynėjas Nemanja Vranješas. – Negalvojame apie taškų skirtumą, nes jei pradėsime rungtynes su mintimi, kad galime nusileisti ne daugiau nei 8 taškais, tuomet turėsime daug problemų. Žaisime nuo pradžių iki pabaigos tik dėl pergalės“.

Primename, kad pasaulio čempionate Kinijoje kovos 32 pajėgiausios planetos komandos, tarp jų – ir Lietuvos rinktinė.

Turnyras, kuriame bus dalinami ir kelialapiai į 2020-ųjų olimpines žaidynes Tokijuje, vyks rugpjūčio 31-rugsėjo 15 dienomis.

Amerikos atrankoje dėl dviejų kelialapių paskutinėse rungtynėse kovoja trys rinktinės – Puerto Rikas, Urugvajus ir Dominikos Respublika.

Už borto iš šių komandų greičiausiai liks Urugvajus. Jis į planetos pirmenybes gali patekti tik tokiu atveju, jei paskutinėse rungtynėse išvykoje nugalės pagrindinį savo konkurentą Puerto Riką.

Vietą 2019 metų FIBA pasaulio čempionate jau užsitikrinę dalyviai:

Turnyro šeimininkė: Kinija

Afrika (5/5): Angola, Dramblio Kaulo krantas, Nigerija, Senegalas, Tunisas

Amerika: 5/7): Argentina, Brazilija, Kanada, JAV, Venesuela

Azija: (7/7): Australija, Iranas, Japonija, Jordanija, Korėja, Naujoji Zelandija, Filipinai

Europa: (11/12): Čekija, Prancūzija, Vokietija, Graikija, Italija, Lietuva, Lenkija, Rusija, Serbija, Ispanija, Turkija

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)