Nacionalinė komanda (FIBA-10) Vilniaus „Avia Solutions Group“ arenoje su vėjeliu 83:64 (16:19, 19:11, 27:19, 21:15) pranoko Lenkijos atstovus (FIBA-15), nors startas nebuvo toks užtikrintas.

Solidžią sudėtį subūrę svečiai pirmavo pusantro kėlinio – 13:7, 18:13, 22:25, 28:26.

Tuomet tris tritaškius smeigė Rokas Giedraitis, Osvaldas Olisevičius ir Kristupas Žemaitis. Po šio spurto lietuviai persvėrė rezultatą (35:30), o trečiame kėlinyje nutolę ir retai klydę lietuviai atgal nebesižvalgė.

Po dvikovos strategas spaudos konferencijoje pasirodė su rezultatyviausiu žaidėju Osvaldu Olisevičiumi. Italijoje, Trevizo „NutriBullet“ ekipoje žaidžiantis krepšininkas pelnė 20 taškų (4/5 dvit., 4/7 trit.) ir fiksavo 18 naudingumo balų.

„Jei prieš tai matėte mano interviu, aš tikėjausi iš Osvaldo sėkmingo pasirodymo. Sekiau jo rungtynes Italijoje. Kas lėmė tokį jo žaidimą? Galbūt Osvaldas pasiilgęs Lietuvos, rinktinės.

Tiek jis, tiek ir Eurolygos žaidėjai davė gerą impulsą, sėkmingai kilo nuo suolo ir įnešė energijos. Tai vienas kertinių žaidėjų. Kai komandoje tokie krepšininkai, ir man, kaip treneriui, lengviau“, – prisipažino K. Maksvytis.

Strategas buvo paklaustas, ar mato O. Olisevičių aukštesniame lygyje, galbūt Europos taurės turnyro klube arba net Eurolygoje?

„Amerikiečiai tam turi labai gerą žodį – absolutely! (liet. k. – neabejotinai)“, – šypsojosi rinktinės vairininkas.

Jį džiugino ir solidus Roko Giedraičio žaidimas. „Tai topinis Eurolygos žaidėjas. Labai smagu, kad jis sutiko žaisti už rinktinę.

Turbūt ir jums buvo malonu stebėti rinktinės žaidimą, tą atkarpą, kai žaidė Osvaldas, Tomas (Dimša), Rokas, Gabas (Gabrielius Maldūnas). Kartais net nespėjai sužiūrėti, kaip tas kamuolys juda ir varžovai tiesiog vietoje stovėjo. Išties labai smagu“, – džiaugsmo neslėpė K. Maksvytis.

Paskutinėmis dvikovos minutėmis intrigą kėlė nebent Ąžuolo Tubelio debiuto klausimas.

Ketvirtame kėlinyje dalis žiūrovų net nušvilpė stratego sprendimą, kai likus kiek daugiau nei 4 minutėms vietoj Martino Gebeno nuo suolo kilo ne Ą. Tubelis, o „Lietkabelio“ aukštaūgis G. Maldūnas.

„Jaučiau spaudimą. Smagu dėl Ąžuolo, gal ir vėlai, bet sulaukė savo šanso ir juo gerai pasinaudojo.

Savo kreditą gavo ir pateisino tą pasitikėjimą. Sirgaliai galbūt dar nuo Arvydo Sabonio laikų mėgsta jaunus talentus, kurie ateis ir išgelbės mūsų krepšinį. Kol dar komandas skyrė 10-12 taškų, turėjau abejonių.

Kaip sureagavau į švilpimą? Na, nesąmonė, žaidžia Lietuvos rinktinė ir švilpia... Nepykite, bet nesąmonė“, – keistą situaciją arenoje įvertino K. Maksvytis.

Pačiam Ą. Tubeliui debiutas neprisvilo: šis ant parketo pasirodė likus 3 min. bei spėjo pelnyti 4 taškus (2/3 dvit.) bei atkovoti 1-ą kamuolį.

Ąžuolas Tubelis, Kazys Maksvytis

Trenerio K. Maksvyčio sprendimu, šį susitikimą praleido „Ryto“ puolėjas Gytis Radzevičius.

Tačiau rinktinės vairininkas užtikrino, kad pastarasis sulauks savo šanso Taline vasario 26 d. akistatoje su estais.

H grupėje taip pat varžosi Šiaurės Makedonija. Lietuvai grupėje reikės aplenkti makedoniečius arba estus, nes lenkai kaip vieni iš būsimo turnyro šeimininkų jau turi vietą jame.

Paskutinėmis akimirkomis K. Maksvyčiui ir jo štabui teko įvesti kelias korekcijas – dėl traumų iš nacionalinės komandos kandidatų sąrašo pasitraukė Dovydas Giedraitis ir Laurynas Birutis. Jau stovyklos metu susirgo Vaidas Kariniauskas. Juos pakeitė Kristupas Žemaitis ir Marekas Blaževičius.


Standings provided by Sofascore


Atrankoje į kitų metų Europos čempionatą iš viso dalyvauja 32 komandos, kurios burtų keliu buvo suskirstytos po keturias į aštuonias grupes.

Be šio lango, bus žaidžiami dar du – 2024 m. lapkričio 18–26 d. ir 2025 m. vasario 17–25 d.
Iš kiekvienos atrankos grupės, išskyrus tas, kuriose varžysis ir būsimi pirmenybių šeimininkai, į čempionatą pateks po tris geriausias komandas.


2025 m. Europos čempionatas vyks Kipre, Suomijoje, Lenkijoje ir Latvijoje kitų metų rugpjūčio 27-rugsėjo 14 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)