„Parma” komandą nuo 2019-ųjų treniravęs K. Maksvytis į Permę nebesugrįš ir tvirtina, kad po rusų sukelto karo Ukrainoje kitokio sprendimo jis priimti ir negalėjo.

„Praėjusią naktį miegojau lengviau, nes jau buvau padaręs sprendimą. Susiklosčius tokiai situacijai, negalėjau pasielgti kitaip. Nebevažiuoju į Permę, klubo vadovus jau informavau, o visos kitos sąlygos paaiškės vėliau. Nežinau, kaip nukentėsiu finansiškai, bet šiuo metu ne tame esmė. Priėmiau sprendimą, kuris yra mano širdyje“, – pažymėjo 44-erių K. Maksvytis.

Permės ekipoje žaidžia ir dar du lietuviai – rinktinėje karjerą jau baigęs Adas Juškevičius ir šį kartą nacionalinei komandai dėl traumos padėti negalėjęs Eigirdas Žukauskas. Paklaustas, ar jie taip pat atsisveikins su Rusijos klubu, treneris konkretaus atsakymo nepateikė, tačiau leido suprasti, jog šalį-agresorę palieka dauguma krepšinio pasaulio žmonių iš Lietuvos:

„Teko bendrauti su jais,netgi turime susikūrę pokalbių grupę „Rusijos lietuviai”, kuri vienija ten žaidžiančius ir dirbančius žmones. Padarėme išvadą, kad tai yra kiekvieno asmeninis reikalas, bet dauguma grįžta. Reikėtų klausti tiesiogiai jų pačių, nes aš dabar koncentravausi į rinktinės rungtynes.“

Treneris pripažino, kad Lietuvos rinktinę gerokai suerzino Bosnijos ir Hercegovinos atstovų „žaidimai” prieš sekmadienio rungtynes. Pradžioje mačą prašę nukelti, į Lietuvą jie galų gale atskrido tik šiandien.

„Mano nuomonė tokia: pradėjome pykti ant bosnių, nes supratome, kad jie su mumis tiesiog žaidžia. Vienu metu 90 proc. buvome įsitikinę, kad bosniai neatvažiuos. Tada paaiškėjo, kad atskrenda, bet ėmė slapukauti, neaiški buvo jų sudėtis. Mes priėmėme tai kaip žaidimus ir manau, kad krepšininkams tai tik padėjo ir netgi tai juos užvedė“, – apie vos 10 žaidėjų į Lietuvą atsiskraidinusius varžovus atsiliepė K. Maksvytis.

„Morališkai man tai buvo viena sunkiausių savaičių karjeroje. Dėl įvairių aplinkybių. Prisiminkime, kad viską jaukė koronavirusas. Nebuvo aišku, kas ateis į treniruotę, o ką viduryje rungtynių išsives gydytojas. Bet mes su tuo susitvarkėme. Labai padėjo komandos branduolys, kuris yra susižaidęs. Buvo tikrai sunku, bet mes su tuo susitvarkėme“, – pridūrė krepšinio specialistas.

Laimėję visas ketverias žaistas rungtynes lietuviai savo kišenėje jau turi bilietą į kitą varžybų etapą, nors vasarą F grupėje mūsiškiams dar teks sužaisti du mačus.

„Kol kas įgyvendintas tik planas A. O dabar reikės surinkti kuo daugiau taškų prieš antrąjį etapą, todėl bus svarbios ir likusios dvejos rungtynės. Apskritai, kai treniruoji Lietuvos rinktinę, iš tavęs visi laukia tik pergalių, todėl mes visada būsime pasiruošę, – tvirtino šį rudenį prie rinktinės vairo stojęs K. Maksvytis, – Aš tiesiog mėgaujuosi darbu rinktinėje, darbu su kolegomis – dalijamės informacija, ja pasikeičiame, pasiginčijame, priimame sprendimus.

Esu nepaprastai dėkingas dėkingas žaidėjams, kurie stengiasi, atvažiuoja. Tomas, Arnas, Laurynas, Margiris, Mindaugas – norėčiau paminėti visus, visi jie to nusipelno. Labai sėkmingai prisijungia ir naujokai. Štai pavyzdžiui Deividas Gailius galėjo į Vilnių ir nevažiuoti, bet per laisvas dienas sutiko tai padaryti ir sužaidė puikiai. Arnas Velička galėjo įsižeisti, kad „išmetėme“ jį iš pirmo rinktinių „lango“, bet atskrido ir pridėjo mums reikiamos energijos šiandien antroje rungtynių pusėje.“

Sekmadienio susitikime su bosniais po 20 min. Lietuvos rinktinės persvara tesiekė 2 taškus (34:32), tačiau po ilgosios pertraukos šeimininkams pavyko pristabdyti varžovų puolimą, įsimėtė Tomas Dimša su D. Gailiumi ir mačo baigtis buvo nulemta jau ketvirtojo kėlinio pradžioje.

T. Dimša su 19 taškų buvo rezultatyviausias, D. Gailius pelnė 15 taškų.

„Situacija šiame „lange“ treneriams buvo sunki dėl visų įvykusių pasikeitimų, bet mes savo padarėme, pasiekėme. Aišku, ta nežinomybė dėl bosnių atvykimo buvo keista, bet mes nesėdėjome sudėję rankų ir treniravomės. K. Maksvyčio sistema aiški ir paprasta, kai nėra daug laiko pasiruošimui, treneris stengiasi viską supaprastinti“, – teigė T. Dimša.

Šiose rungtynėse lietuviai vertėsi be prastai pasijutusių Osvaldo Olisevičiaus ir Martyno Echodo. Tiea, abiejų šių žaidėjų COVID-19 testai yra neigiami – kaip ir sunegalavusio rinktinės vadovo Valdemaro Chomičiaus.

Vietoje šių krepšininkų K. Makstyvis paskutinę minutę į rinktinę išsikvietė jau minėtąjį D. Gailių, kuris buvo išplėstiniame komandos sąraše.

Koronavirusas šią savaitę gerokai praretino rinktinės gretas – užkratas buvo nustatytas Vaidui Kariniauskui, Dovydui Giedraičiui, Kristupui Žemaičiui, Gyčiui Masiuliui ir treneriui Evaldui Beržininkaičiui.

Primename, kad ketvirtadienį vykusiose pirmose tarpusavio rungtynėse lietuviai bosnius Tuzlos mieste įveikė 78:77. Kitą dieną po šio mačo Bosnijos ir Hercegovinos ekipa turėjo skristi į Vilnių tuo pačiu užsakytu lėktuvo reisu kaip ir lietuviai, tačiau tai daryti atsisakė motyvuodami „pernelyg didele rizika“ dėl Lietuvoje įvestos nepaprastosios padėties ir karo Ukrainoje.

Varžovai Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) prašė nukelti šias rungtynes, bet sužinoję, kad neatvykimo į Vilnių atveju jiems bus skirtas techninis pralaimėjimas 0:20, sekmadienį iš Sarajevo visgi atskrido į Lietuvą.

Šioje grupėje K. Maksvyčio auklėtiniams liko sužaisti dvejas rungtynes – liepos 1 d. išvykoje su Bulgarija ir liepos 4 d. namie su Čekija.

Standings provided by SofaScore LiveScore


Trys geriausios grupės komandos kitame varžybų etape bus sugrupuotos su trimis ekipomis iš E grupės. Joje žaidžia Prancūzija, Juodkalnija, Vengrija ir Portugalija.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)