Žalgiriečiai (8/12), Italijos lygumose suklupę 70:80, turnyro lentelėje iškart pasislinko žemyn – į priekį praleido „Armani“ klubą (9/11), kuris ne tik turi viena pergale daugiau, bet ir įgijo labai svabiu faktoriumi galintį tapti pranašumą tarpusavio dvikovose.

Būtent todėl Šarūnas Jasikevičius po finalinės sirenos buvo kaip niekada susikrimtęs. „Tai – skausmingas pralaimėjimas. Man nepatiko mūsų mentalitetas. Gal nesupratome, kad čia vienas iš tų finalų“, – tokius žodžius sutrikęs dėl „Mediolanum Forum“ arenoje pamatyto vaizdo bėrė Šaras.

Liūdna, tačiau net aštuoniais tritaškiais mažiau nei Milano ekipa (5 prieš 13, t. y. minus 24 taškai) įskraidinęs „Žalgiris“ jau pasiekė ir savo pralaimėjimų limitą, kurį išnaudojo pernai (18/12). Skirtumas tik tas, kad iki šių metų reguliariojo sezono pabaigos dar liko 10 turų. Vadinasi, kad norint pakartoti pernykštį rezultatą, kauniečiams dabar Eurolygoje reikėtų laimėti dešimt rungtynių iš eilės.

Nelaukia ir atkrintamųjų ekspresas: norint suspėti į jį, žalgiriečiai per likusius 10 turų daugiausiai gali paslysti tik tris kartus, nes šansai prasibrauti į laimingųjų aštuntuką su neigiamu balansu (14/16) veikiausiai būtų tik teoriniai. Bet turint omenyje, kad iš paskutinių šešių mačų „Žalgiris“ laimėjo vos vieną, net ir ši užduotis – ne iš lengvųjų.

Sindromas, antirekordas ir „jokių šansų“

Jau pati ketvirtadienio vakaro pradžia svečiams nežadėjo nieko gero: sunkiai suprantama, bet taikliausias visos Eurolygos snaiperis Dairis Bertanis užklupo „Žalgirį“ netikėtai ir per mažiau nei pusantros minutės smeigė du tritaškius iš eilutės – 6:2.

Kol žalgiriečiai aiškinosi, kas ką turi dengti, „Armani“ gretose prabilo ir kitas solistas – Mike'as Jamesas, po kurio poros bombų skirtumas labai greitai tapo dviženklis (21:10). Š. Jasikevičius bandė prikelti saviškius per minutės pertraukėlę ir jam tai iš esmės pavyko: po sėkmingos Edgaro Ulanovo ir Pauliaus Jankūno atkarpos deficitas ištirpo iki 34:30.

Nors trečią kėlinį vėl atidarė D. Bertanio šūvis, žaliai balti laikėsi šalia, o likus žaisti apie 6 min. netgi išsiveržė į priekį – 57:58. Tačiau tada „Žalgirį“ ištiko šio sezono sindromas – nelaimingos pabaigos. D. Bertanis ir Mindaugas Kuzminskas toliau pyškino tritaškius ir milaniečiai uždarė mačą spurtu 23:12, leidusiu iškovoti solidžią pergalę 80:70.

Atskiro paminėjimo verta paskutinė susitikimo minutė, per kurią Lietuvos čempionai padarė net keturias klaidas (!): po vieną kamuolį prarado Marius Grigonis, Nate'as Woltersas ir Brandonas Daviesas, o Thomas Walkupas nesugebėjo nepažeisdamas taisyklių atlikti antro baudos metimo. Visa tai neleido sumažinti atsilikimo bent iki penkių taškų, kuriais buvo laimėta Kaune.

„Mes neturime jokių šansų, jei praleidžiame 46 taškus per antrą mačo pusę. Nesuprantu, gal nelabai supratome šių rungtynių svarbos. Esu apstulbęs“, – akivaizdžiai nusivylęs saviškiais buvo Šaras.

Jis pridūrė, kad komandai gali būti bloga diena, bet ji turi stengtis, kovoti ir nenuleisti rankų. Ir tai iš tiesų nebuvo „Žalgirio“ diena: keli varžovų metimai įkrito tokie, kad po jų nelabai gali reikšti kokius nors priekaištus gynybai, o patiems krepšys iš tolėliau buvo tarsi užrištas – vos 5 tritaškiai iš 19-os (tik 2 iš 9 sumetė geriausi Kauno šauliai – Artūras Milaknis ir M. Grigonis).

Blogiausią sezono pasirodymą Milane surengė šiaip jau stabilumu pasižymintis Aaronas White'as, sukrapštęs viso labo 2 taškus (1/4 metimai iš žaidimo, 0/2 baudos) ir 2 naudingumo balus bei minus 8 taškus pagal +/- sistemą.

Pagal pastarąjį rodiklį prastesnis buvo tik drąsos ir šaltakraujiškumo stokojęs Th. Walkupas su minus 13 taškų. Jis per 22 min. išsibaudavo.

70 pelnytų taškų – tai sezono antirekordas tarp visų „Armani“ oponentų. Tiek mažai taškų Milano ekipai šiemet dar nebuvo įmetęs niekas. Iki pasimatymo su „Žalgiriu“ Simones Pianigianio auklėtiniai praleisdavo po beveik 86,5 taško.

„Širdis, gynyba ir tritaškiai nokautavo „Žalgirį“

Lemiamame kėlinyje darbo ėmėsi du Italijos klubo budeliai – per šį ketvirtį M. Kuzminskas (11) ir M. Jamesas (9) kartu į „Žalgirio“ krepšį suvertė net 20 taškų ir taip išsklaidė bet kokią intrigą Milane.

Įdomu, kad Baltijos šalių atstovų susirėmimą ketvirtadienį taip pat kiek netikėtai laimėjo „Armani“ stovykla: D. Bertanio (17), M. Kuzminsko (14) ir Artūro Gudaičio (6) trio pranoko A. Milaknio (5), E. Ulanovo (5), M. Grigonio (10) ir P. Jankūno (14) pajėgas – 37 prieš 34 taškus.

Ypač efektyvų vakarėlį madų sostinėje surengė Kūzia, kuris per vos kiek daugiau nei 15 min. įmetė 14 taškų (4/5 tritaškiai), sugriebė 5 kamuolius ir surinko 15 naudingumo balų. Vienintelį netaiklų savo tritaškį Mindaugas švystelėjo tada, kai greitame puolime priėmė kiek nelogišką sprendimą ir neaštrino situacijos, o tiesiog stabtelėjo ir paleido kamuolį iš toli.

Nenuostabu, kad Italijos krepšinio portalai po svarbios pergalės namuose būtent M. Kuzminską įvertino geriausiai.

„Akivaizdžiai pavargęs nuo lietuvių žurnalistų klausimų gausos apie sunkų sezoną, Mindaugas į viską atsakė savo 11 taškų ketvirtame kėlinyje, iš kurių – trys tritaškiai. Beveik tobulos jo rungtynės“, – 8 balus skiria realolimpiamilano.com

„Ant parketo praleido tik 16 min., bet jos buvo lemiamos. Įkvėptas susitikimo su savo buvusia komanda, finale jis tapo mačo nugalėtoju. Tie svarbūs jo metimai gali pakeisti ne tik „Armani“, bet ir paties Mindaugo sezoną“, – savo 7,5 balo lietuviui pagrindžia basketissimo.com

Italai nenuvertino ir A. Gudaičio indėlio į pergalę. Nors centras ir finišavo su minus 1 naudingumo balu, vietos spauda gyrė jo pastangas gynyboje ir užsiminė apie sveikatos problemas, su kuriomis susidūrė susirgęs lietuvis.

Pergalę prieš „Žalgirį“ nušvietė ir kiti itališki sporto puslapiai.

„Armani“ įveikė „Žalgirį“ ir susigrąžino šypseną Eurolygoje“, – skelbia basketitaly.it

„Milane – gynybos pamoka „Žalgiriui“. Po trijų nesėkmių iš eilės ant kojų atsistojęs „Armani“ tęsia atkrintamųjų ekspreso gaudynes“, – džiaugiasi corrieredellosport.it

„Armani“ švyti iš naujo. Minus penkių taškų skirtumą prieš „Žalgirį“ panaikinęs Milano klubas lieka atkrintamųjų zonoje. Kietose ir žemų pataikymo procentų rungtynėse lemiamą smūgį lietuviams sudavė M. Jamesas ir M. Kuzminskas“, – konstatuoja www.gazzetta.it

„Širdis, gynyba ir tritaškiai nokautavo „Žalgirį“. Tai buvo rungtynės, nuo kurių praktiškai priklausė visas sezonas ir kurias reikėjo laimėti bet kokia kaina“, – pastebi basketissimo.com

„Garbė, kančia ir gynyba: „Olimpia“ suvaržė „Žalgirį“, – rašo olimpiamilano.com

Prabėgo jau trečdalis Eurolygos – 20 iš 30 turų, o tai reiškia, kad per likusią reguliariojo sezono atkarpą „Žalgiris“ privalės rinkti pergales taip pat bet kokia kaina, nes erdvės klaidoms – beveik nebėra.

Be to, dabar ta sezono stadija, kai neišvengiamai reikės pradėti žvalgytis ir į kitų ekipų rezultatus. Po liūdnai pasibaigusio ketvirtadienio vakaro jau, ko gero, tapo aišku, kad kiekviena kita Milano krepšininkų pergalė – žalgiriečiams tikrai ne į naudą. Tačiau, žinoma, visų svarbiausia pradėti laimėti patiems.

Eurolygos turnyro lentelė po ketvirtadienio rungtynių:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (220)