Namuose nugalėję Belgrado „Crvena Zvezda“ (10/10) rezultatu 71:66, Kazio Maksvyčio auklėtiniai (12/8) pakilo jau į penktą vietą Eurolygoje.

Nors serbai iš paskutiniųjų stengėsi suvynioti jiems dedikuotą transparantą „Green White Boys“ tribūnoje apie „žaliai baltą karalystę, kur krenta raudonos žvaigždės“.

K. Maksvyčio žodžiais, pergalę lėmė planas „Ulanovas“.

„Pabaigoje šiek tiek pametėme rungtynių kontrolę, bet mūsų planas buvo tiesiog atiduoti kamuolį Ulanovui. Žiūrint į paskutines rungtynes, jis pakeitė Keenaną Evansą kaip komandos lyderis“, – kapitonui nusilenkė treneris.

Užsivedę šeimininkai buvo pranašesni pirmoje mačo pusėje, kai dar vienu galvos skausmu „Crvena Zvezda“ tapo Achille Polonara. Italas prisistatė „Žalgirio“ arenai per 7 min. antrame kėlinyje surinkdamas antra tiek naudingumo balų.

Bet Duško Ivanovičiaus kariauna kažkuo primena šiemetinį „Žalgirį“: vedama Nemanja Nedovičiaus ir Filipo Petruševo, po pertraukos ji grįžo į artimą kovą, o kuomet paskutinę trečio kėlinio sekundę Ognjenas Dobričius smeigė tritaškį, išniro ir keliolika už komandos atsarginių suolo įsikūrusių svečių gerbėjų, prieš tai skendusių Ukrainos vėliavomis nusagstytoje žalioje jūroje.

Lemiamą atkarpą žalgiriečiai pradėjo turėdami 6 taškų deficitą, bet viskas sprendėsi per paskutines dvi minutes – tai buvo kapitono metas.


Edgaras Ulanovas sviedė du tikslius tolimus metimus, Luca Vildoza apsižioplino išmesdamas kamuolį iš užribio, ir pergalė krito į Lietuvos ekipos taupyklę.

„Likus maždaug trims minutėms iki mačo pabaigos net norėjau pakeisti Edgarą, kadangi jis neatitvėrė Luka Mitrovičiaus kovoje dėl atšokusio kamuolio. Bet mums reikėjo užpulti galinčių žmonių, ir persigalvojau.

Patys žvalgėmės į atsarginių suolą, ieškodami išeičių, o Edgaras labai gerai jaučia tokius dalykus. Jis – kapitonas, jis priėmė sprendimą ir mus išgelbėjo. Taip jis žaisdavo dar Kauno krepšinio mokykloje – nuo įžaidėjo iki vidurio puolėjo, jam būdavo leidžiama viskas. Nesakau, kad ir dabar taip yra, bet, be abejo, kažkiek žalios šviesos jam uždegame“, – komentavo K. Maksvytis.

13 taškų pelnęs puolėjas buvo rezultatyviausias nugalėtojų gretose. Dviženklį rezultatyvumą jis pasiekė aštuntame Eurolygos mače iš eilės.

K. Maksvytis po rungtynių taip pat išskyrė Arno Butkevičiaus ir Kevarriuso Hayeso pastangas gynyboje, o paklaustas apie dabartinę situaciją turnyro lentelėje, stengėsi prilaikyti arklius.

„Esu jaunas treneris, per daug kalbu, ko nereikia, lepteliu kokį žodį apie finalo ketvertus. Mes tyliai norime daugiau, bet manau, kad garsiai kalbėti reikėtų tik apie ateinančias rungtynes. Vis dėlto esu labai patenkintas dėl to, kaip atlaikėme šį traumų ir ligų prasme sunkų laikotarpį, kuris, atrodė, kainuos mums žymiai daugiau“, – kalbėjo 45-erių specialistas.

Penktadienio dvikova turėjo ir politinių poteksčių: įtampa tarp „Žalgirio“ ir „Crvena Zvezda“ palaikymo stovyklų tvyro nuo praėjusio sezono tarpusavio grumtynių Kaune. Tuomet svečių žaidėjai klubo vadovybės nurodymu prieš rungtynes atsisakė kartu su žalgiriečiais paimti į rankas Ukrainos vėliavos spalvų transparantą, kuriuo raginta nutraukti Rusijos pradėtą karą.


„Žalgirio“ arenos publika tąsyk sureagavo itin audringai ir pažėrė įžeidžiančių skanduočių Serbijos adresu, dėl kurių „Crvena Zvezda“ paprašė Eurolygos skirti sankcijas šeimininkams – tai virto 3 tūkst. eurų bauda dėl „nepagarbių žiūrovų veiksmų“ ir „nepakankamų prevencinių priemonių“.

Panašių vaizdų baimintasi ir šįkart, vis dėlto visos dainos ir skanduotės buvo skirtos vien Ukrainai – žinoma, nepamirštant ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino.

„Manau, kad šiuo aspektu viskas praėjo gerai, nebuvo didelių provokacijų. Viską parodėme aikštėje, žaisdami krepšinį“, – įvertino K. Maksvytis.

Beje, jį patį palaikė daugiau nei pusšimtis kraštiečių iš Darbėnų, kurių dauguma atriedėjo į Kauną vienu autobusu.

Statistika

„Žalgiris“ vertėsi be po ligos nespėjusio atsigauti Dovydo Giedraičio, nugaros išvaržos pakirsto Tylerio Cavanaugh ir šiame sezone dėl Achilo sausgyslės traumos nebežaisiančio K. Evanso.

„Crvena Zvezda“ rikiuotėje trūko taip pat ilgam iškritusio Hassano Martino, Miroslavo Raduljicos ir naujoko Facundo Campazzo, kurį klubas dėl finansinės drausmės pažeidimų Eurolygoje galės registruoti tik nuo pavasario pradžios. Trečiame ketvirtyje serbai neteko dar ir susižeidusio Beno Bentilo.

Tai buvo 16-oji komandų tarpusavio akistata istorijoje ir dešimtoji žalgiriečių pergalė. Pirmojo rato akistatą praėjusį mėnesį Belgrade šeimininkai laimėjo 77:73, tad penktadienio Kauno ekipos sėkmė – dviguba: jiems pavyko atsirevanšuoti didesniu skirtumu.

„Žalgiris“ kitą savaitę keliaus į Atėnų „Panathinaikos“ (Graikija) tvirtovę, „Crvena Zvezda“ laukia ne mažiau karštas Serbijos sostinės derbis su „Partizan“.

Standings provided by Sofascore



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)