„Ėjome į aikštę nežinodami varžovių galimybių, buvo daug klausimų. Dėl to pradžioje buvo sunkiau, bet antroje pusėje mūsų merginos jau aktyviai ir agresyviai „laužė“ priešininkes gynyboje, žaisti tapo žymiai lengviau“, – pergalingą Europos pirmenybių atrankos varžybų startą Vilniuje pakomentavo Lietuvos rinktinės strategas Rimantas Grigas.

Ketvirtadienį jo ekipai trūko tokių žaidėjų kaip Kamilė Nacickaitė, Monika Grigalauskytė, Justė Jocytė, kai kurios kitos pagrindinės krepšininkės rungtyniavo varžomos įvairių sveikatos problemų.

Nepaisant to, oponenčių lygis buvo toks, kad R. Grigas galėjo dažnai dairytis į atsarginių suolą ir tolygiai paskirstyti žaidimo minutes – taškų pelnė visos 12 jo auklėtinių.

„Kai pradžioje buvo sunku, labai padėjo Giedrė Labuckienė, atskirais epizodais labai džiugino Gabija Meškonytė, kurios žaidimas lyginant su praėjusiais metais skiriasi kaip diena ir naktis. Galvoju, ateityje ji žais dar žymiai geriau. Taip pat Brigita Sinickaitė pasistengė gynyboje, ir visos kitos neatsiliko. Kai kurias merginas treniruoju ir Vilniaus „Kibirkšties“ klube, galiu pasakyti, kad rinktinėje jos – visai kitos: ir greitesnės, ir labiau dega noru“, – vertino treneris.

Šįkart antrame plane liko etatinė komandos lyderė Gintarė Petronytė, kuri tenkinosi 5 taškais, 8 atkovotais kamuoliais ir 4 rezultatyviais perdavimais. Vidurio puolėja dėl pastarąją savaitę ją kamavusios ligos beveik nesitreniravo ir galėjo žaisti tik viena koja.

„Kapitonė yra kapitonė, ji pati manęs prašo, kad neklausinėčiau apie sveikatą. Taigi, aš ir nežinau, – Delfi paklaustas, kokia šiuo metu G. Petronytės sveikatos būklė, šyptelėjo R. Grigas. – Bet kokiu atveju, ji visada stengsis vienodai – tai yra žmogus iš didžiosios raidės. Prieš tris dienas Gintarė dar turėjo 38,5 laipsnio karščio, negalėjo valgyti, buvo išsekusi. Buvo ir nugaros problemų – matėte, žaidė su diržu. Bet vis tiek veržiasi padėti komandai.“

Stokojant įprastų lyderių, daugiausiai iniciatyvos ėmėsi labiausiai patyrusi iš likusių krepšininkių. 33-ejų puolėja G. Labuckienė pataikė 8 iš 10 dvitaškių, iš viso sumetė 20 taškų ir atkovojo 6 kamuolius.

„Iš anksto žinojau, kad bus sunku adaptuotis prie azerbaidžaniečių žaidimo, kadangi nėra įprasta žaisti su tokio lygio krepšininkėmis, jos net juda kitaip. Todėl prireikė šiek tiek laiko, kol įsivažiavome.

Vis dėlto jokių kalnų kol kas nenuvertėme, pagrindinis mūsų šio „lango“ taikinys – lenkės. Jos žaidžia panašiai kaip ir mes, ruošėsi savaite ilgiau, laimėjo prieš Europos čempiones. Bet mes irgi neprastos“, – atsiliepė Cheronos „Spar“ (Ispanija) klubo legionierė.

Išvakarėse vykusiose pirmosiose atrankos C grupės rungtynėse lenkės sugebėjo išvykoje 67:62 pamokyti titulą ginančias Belgijos krepšininkes, tarp kurių buvo visos pagrindinės žvaigždės.

„Matėsi, kad belgės ėjo į aikštę tarsi galvodamos, kad Europos čempionėms lenkės iškart pasiduos. Jos žaidė pavieniui, neatsakingai. Nepasakyčiau, kad lenkės sužaidė super, bet tikrai buvo geresnės“, – įspūdžiais dalinosi R. Grigas.

61-erių specialistas pripažino, jog lenkiška sensacija jaukia kortas į antrą vietą grupėje besikėsinusioms lietuvėms.

„Tai gali būti didelis minusas. Iš kitos pusės, galbūt atsiveria galimybių pakovoti ir dėl pirmos vietos? Viskas priklausys nuo to, kaip mes patys žaisime“, – svarstė R. Grigas.

Su lenkėmis pirmąsyk jo auklėtinės susirems sekmadienį Katovicuose.

„Moterų krepšinis Lenkijoje – labai stiprus ir populiarus, salės visuomet būna pilnos. Du klubai žaidžia Eurolygoje, žaidžia Europos taurės turnyre. Neskaitant rungtyniaujančių užsienyje, mūsų merginos gauna mažai tokios patirties. Taip, „Kibirkštis“ vėl dalyvauja Europos taurės turnyre, bet tai – tik lašas jūroje. O Lietuvos čempionate – ko ten pasimokinsi...“ – kaimyninių šalių situacijas lygino R. Grigas.

„Lenkijos čempionate galioja labai daug taisyklių, skatinančių vietines krepšininkes, ir federacija daro viską, kad rinktinė būtų stipresnė: perstumdo tvarkaraščius, „natūralizuoja“ legionieres. Lenkijos pirmenybių lygis – žymiai geresnis nei mūsų, jie viską daro kryptingai ir protingai“, – antrino praeityje keliems Lenkijos klubams atstovavusi G. Labuckienė.

Vis dėlto ji prisipažino pati rimtai galvojanti užbaigti keliolika metų trukusią legionierės karjerą ir grįžti rungtyniauti į tėvynę.

„Gal net kitais metais – jau norisi namo“, – neslėpė ilgametė rinktinės atstovė.

Į žemyno pirmenybes pateks aštuonių atrankos grupių nugalėtojos ir keturios geriausios antrąsias vietas užimsiančios ekipos.

Europos čempionatas 2025 metais vyks keturiose valstybėse: Čekijoje, Vokietijoje, Graikijoje ir Italijoje. Šių šalių krepšininkės finaliniame etape dalyvaus šeimininkių teisėmis.


Standings provided by Sofascore
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją