Lietuvos čempionai penktadienį namie 79:74 (19:21, 16:17, 15:18, 29:18) patiesė Belgrado „Crvena Zvezda“ (1-1), nors ketvirtame kėlinyje atsiliko 9 taškais.

Galiausiai užsikūręs „Žalgiris“ spurtavo, ketvirtį laimėjo 29:18 ir iškovojo pergalę sausakimšoje arenoje.

„Laimėjome, bet nesu patenkintas rungtynių kokybe. Žaidėme blogai, bet likome dėka savo pastangų, galiausiai radome tinkamus žaidėjus.

Trūksta stabilumo, pasitikėjimo, neatsirenkame dar situacijų. Turėjome gynybos, puolimo planą, kuriuos žaidėjus atakuoti, kokiais deriniais ir to trūko. Natūralu, sezono pradžia, nors branduolys likęs, bet keli žaidėjai įsijungė, vėl lipdome savo stilių ir branduolį. Kol kas nepavyksta išlaikyti vienodo žaidimo, išnaudoti daug žaidėjų. Antroje rungtynių pusėje susiaurinome rotaciją ir tada turėjome geresnį rezultatą“, – po mačo sakė K. Maksvytis.

Kas lemia, kad antrose rungtynėse iš eilės pergales atneša galingi paskutiniai ketvirčiai?

„Atsirenkame žaidėjus, su kuriais žaidžiame. Nebėra kur trauktis, norėtųsi, kad taip žaistų visus keturis kėlinius. Tos kokybės nepavyksta išgauti. Esu patenkintas, kad laimime tuos ketvirtus kėlinius, bet norėtųsi taip žaisti visas rungtynes“, – atsakymo ieškojo K. Maksvytis.

„Žalgiris“ jau pirmame kėlinyje greitai įgijo dviženklį pranašumą (17:7), tačiau į aikštę žengęs Milošas Teodosičius įpūtė gyvybės varžovams, kurie spurtavo 18:2 ir ėmė kontroliuoti situaciją (25:19).

„Dėl pirmo kėlinio galima prisiimti atsakomybę, ilgai laikėme pagrindinius žaidėjus ir gana greitai visus penkis pakeitėme. Gal yra sunku nuo suolo žaidėjams greitai įsivažiuoti ir gavosi tokia duobelė“, – savo klaidą pripažino K. Maksvytis.

Ketvirtame kėlinyje po Roko Giedraičio dvitaškio „Žalgiris“ buvo atsidūręs pavojingoje situacijoje – atsiliko 54:63, bet komandą užkūrė Arnas Butkevičius. Puolėjas pelnė septynis taškus iš eilės, įskaitant įspūdingą dėjimą ir tritaškį, netrukus išprovokavo pražangą, po kurios sekė Brady Maneko tolimas šūvis. Rolando Šmito tritaškis pratęsė „Žalgirio“ spurtą iki 13:0.

Šioje atkarpoje K. Maksvytis žaidė mobiliu penketu be tikrų centrų – priekinę liniją sudarė R. Šmitas ir B. Manekas. Pastarasis naujokas spurto metu pelnė 8 taškus ir tapo vienu svarbiausių pergalės kalvių.

„Brady pirmas išėjimas nebuvo idealus, forsavo kažkiek metimų, mes patys turime jo ieškoti geriau, tai ne tik jo, bet ir mūsų problema. Antroje pusėje jis išlaukė ir atėjo tie metimai pas jį“, – džiaugėsi K. Maksvytis.

Kiek sunkiau mačas susiklostė gynėjams – pirmame ture siautęs Keenanas Evansas pelnė 8 taškus, Nazas Mitrou-Longas pridėjo tris. K. Maksvytis pažymėjo, kad abiejų krepšininkų geresnio žaidimo dar gali tekti palaukti.

„Būkime realistai, bus dar bangavimų ir Keenano žaidime, nes pauzė nemaža. Bet svarbu, kad jis yra ir yra sveikas. O Nazas turėtų labai tikti prie mūsų stiliaus, bet mums reikia būti kantriems“, – sakė jis.

„Žalgiriui“ pavyko sustabdyti ir „Crvena Zvezda“ žvaigždę – Shabazzas Napieras pelnė 9 taškus, bet iš žaidimo pataikė vos vieną metimą iš dešimties ir surinko -1 naudingumo balą.

„Jis yra labai efektyvus puolime, mėgsta eiti į tam tikrą pusę, atlikti tam tikrus metimus ir žaidėjai gana gerai atsirinko. Ties juo laikėme geriausius savo gynėjus, spaudėme kamuolį, nebuvo ir jam lengva“, – varžovo sustabdymą įvertino treneris.

„Žalgirio“ sirgaliai naujo Eurolygos sezono atidarymą Kaune pasitiko įspūdingu piešiniu, skirtu treneriui Kaziui Maksvyčiui.

Strategas buvo pavaizduotas sėdintis prie šachmatų lentos su žaliai-baltomis figūromis. Užrašas virš trenerio skelbia „Karaliaus gambitas“. Tai – aliuzija į itin populiarų serialą apie šachmatų vunderkindę „Valdovės gambitas“.

„Mačiau. Smagu, nors galiu pasakyti, kad šiandien tie šachmatai galėjo būti geresni“, – kuklus liko K. Maksvytis.