Iš viso vyrų krepšinio turnyre varžėsi 18 vyrų ekipų iš JAV, Norvegijos, Didžiosios Britanijos, Baltarusijos, Rusijos, Latvijos, Airijos, Lenkijos, Australijos, Švedijos bei Lietuvos.

Krepšinio varžybos vyko Klaipėdos Kūno kultūros ir rekreacijos centro sporto salėje ir Vlado Knašiaus krepšinio mokyklos sporto salėje.

Vyrų komandos suskirstytos į penkis pogrupius: A, B, C, D ir E.

A pogrupyje kovoja „Gervečių kraštas“ (Baltarusija), „Lituanica“ (JAV) ir „Braliukai“ (Latvija), B pogrupyje – „Vytis“ (Baltarusija), „Geležinis Vilkas-2“ (JAV) ir Norvegija, C pogrupyje - „Gintaro baldai“ (Lietuva), „Kailiai“ (Anglija), „Geležinis Vilkas-1“ (JAV) ir Kaliningradas (Rusija), D pogrupyje – Elektrėnai (Lietuva), „Lituanica“ (Didžioji Britanija), Punskas (Lenkija) ir Airija, E pogrupyje – „Kažkur matyti“ (Lietuva), Švedija, „Vytis“ (Australija) ir Krasnojarskas (Rusija).

Šiemet žaidynėse dalyvavo apie 2 600 sportininkų iš 21 pasaulio valstybės. Dar apie 1 000 dalyvių sudarė treneriai, teisėjai, delegacijų vadovai, savanoriai.

Gausiausios užsienio delegacijos atvyko iš Baltarusijos (134), JAV (124), Latvijos (122), Jungtinės Karalystės (74) bei Rusijos (63).

Iš užsienio atvykusių lietuvių sportininkų skaičius siekė 700. Lyginant su ankstesnėmis žaidynėmis šiemet bendras sportininkų skaičius 250 didesnis. Dalyvavo 103 delegacijos, iš jų 42 iš užsienio ir 61 iš Lietuvos. Gausiausios delegacijos iš Jungtinių Amerikos Valstijų - 130 žmonių, Baltarusijos bei Latvijos.

Dalyviai varžėsi 24 sporto šakose, pradedant populiariausiomis - krepšiniu, futbolu, lengvosios atletikos rungtimis, baigiant netradicinėmis - kėglių, smiginio, riedučių sportu. Varžybos vykta įvairiausiose miesto viešosiose erdvėse, sporto įstaigose. Žaidynėse išdalinta 600 medalių komplektų.

Paskutinę IX pasaulio lietuvių sporto žaidynių dieną sekmadienį vykusiame pasaulio lietuvių sporto forume nutarta tęsti šią svarbią lietuvius vienijančią tradiciją ir kitas žaidynes po ketverių metų - 2017-ais - surengti Kaune.

Tai buvo įtvirtinta forumo rezoliucijoje.