Antra Lietuvos komanda patektų į Eurolygą tik tuo atveju, jei laimėtų Europos taurės (Euro Cup) turnyrą arba gautų vardinį kvietimą.

Situaciją DELFI paprašė pakomentuoti posėdyje dalyvavusio „Žalgirio“ direktorius Pauliaus Motiejūno.

„Keičiasi sistema. Man labai pikta, kai visi (Lietuvoje) bara Eurolygą. Visi sako, kad čia atėmė kažką. Mes (Eurolygos) Valdyboje prieš dvi savaites apie tai diskutavome. Yra trys kriterijai: krepšinis, TV teisės ir arenų lankomumas. Viską vertina pagal tuos tris kriterijus. Žiūrint į tuos paskutinius penkerius metus, nėra komandos (Lietuvoje), kuri galėtų gauti tą B licenciją“, - DELFI sakė P. Motiejūnas.

Ankščiau klubas laimėjęs LKL, galėjo patekti į Eurolygą. Dabar ši tvarka keičiasi.

„Aiškino, dėl ko tai pakeičia. Iki pat sezono pabaigos, nežinai, ar patenki į Eurolygą, ar ne. Dabar jau aišku nuo pat sezono pradžios, kas gaus licenciją. Pavyzdžiui, Lenkijos lyga gauna. Nesvarbu, kokia vietą užimsi savo čempionate, bet tu žinai, kad patenki. Mūsų atveju tai būtų, jei LKL turėtų (Eurolygos) licenciją, tai „Lietuvos rytas“ ar Neptūnas būtų pirmas ar antras, iš karto patektų. Dabar nereiks žiūrėti, ar kitose Europos lygose palankiai sužais komandos. Viskas, LKL čempionas nebegauna Eurolygos licencijos. Patekti galime tik per EuroCup turnyrą“, - DELFi paaiškino P. Motiejūnas.

Pasak pašnekovo Lietuvos ir Eurolygos santykiuose tokia baigtis buvo dėsninga ir prie to buvo einama.

„Mes turime kaltinti patys save. EuroCup turnyre Lietuva gauna tik vieną vietą. Prieš tai visą laiką gaudome dvi vietas. Kiek kartų lietuviai atsisakė žaisti šiose varžybose? Kiek Lietuvos komandų pastaraisiais metais patekdavo į antrą etapą? Nei „Prienams“, nei dar kažkam nepavykdavo. Lietuviai atsisakydavo žaisti EuroCup turnyre ir norėdavo žaisti VTB lygoje. Eurolyga mato, į kurią pusę čia viskas Lietuvoje juda. Lietuvos klubai ir jų vadovai patys sau kasė duobę“, - teigė „Žalgirio“ vadovas.

„Žalgiris“ sakė ne kartą: mes einame su Eurolyga. Trūko varžybų žaidėme ir VTB. Eurolyga sureagavo, pakeitė TOP-16 sistemą. Sužaidėme dar vieną sezoną VTB lygoje ir ačiū, užtenka. Toliau žaidžiame tik Eurolygoje. Mes į tai investuojame ir visą laiką šia kryptimi dirbame.

Turime pripažinti, lietuvių klubai žiūrėdavo, kur geriau žaisti finansiškai. Į EuroCup turnyrą nenorime ir žaidžiame VTB lygoje. Per paskutinius 5-6 metus, lankomumas krenta, Lietuvos čempionas ketverius metus iš eilės - „Žalgiris“. Mes turime A licenciją ir esame verti žaisti Eurolygoje.

- Ar galima sakyti, kad Eurolyga diskriminuoja Lietuvą?

- Ne. Čia viskas yra pagal skaičius. Už TV transliacijas mes daugiau už Ispaniją ar Izraelį negausime. Mes negalime pasiekti, kad mus rodytų per Nacionalinį kanalą. Arenų lankomumas... „Žalgiris“ jį išlaikė. Buvome pirmi kelis metus, dabar nukritome šiek tiek žemiau, bet vis tiek mes patenkame į Eurolygą pagal visus jo reikalavimus.

- O Lietuvos klubų sportiniai pasiekimai?

- Kitas dalykas - sportiniai pasiekimai. Kada „Lietuvos rytas“ gerai pasirodė EuroCup ar Eurolygos turnyruose? Ankščiau laimėdavo Europos taurę, žaisdavo Eurolygoje. Praėjęs sezonas - viena pergalė. EuroCup turnyre - žiūrovų tik pusė Vilniaus salės. Kiek suprantu ir Eurolygai buvo atsiųsta žinia, kad vilniečiai kraustosi į mažesnę salę. Eurolyga viska stebi. Nėra taip, kad mes čia kalbame Lietuvoje, o Eurolyga šito negirdi, neskaito ir nestebi, kas čia vyksta.

Labai gaila, bet tokia tiesa. Aš dirbu „Žalgiryje“ ir man didžiausias malonumas, kad mes išlaikome A licenciją. Nesvarbu, kaip mums seksis LKL, mes vis tiek žaisime Eurolygoje. Mes stengsimės laimėti ir LKL čempionatą. Bet, nepykite, visi kiti klubai turi susiimti ir pasakyti, į kurią pusę žiūrime.

Jei laimėsi EuroCup turnyrą, gali patekti į Eurolygą. Jei nelaimėsi, trejus metus rodyk gerus rezultatus, neiškrisk po pirmo etapo ir viskas bus tvarkoje. Eurolyga matys, kad tas krepšinis Lietuvoje gyvas.

- Ar galima bus patekti į Eurolygą per VTB čempionatą?

- VTB lyga gauna viena vietą Eurolygoje, bet tik Rusijos komandoms. Eurolyga žiūri į VTB, kaip į Rusijos čempionatą. Nes jis yra vienintelis oficialus rusų čempionatas. Šiemet per VTB lyga viena komanda galėjo gauti teisę į kvalifikaciją, o kadangi kitais metais kvalifikacija yra naikinama, tas kelialapis taip pat dingsta. Jei VTB laimės Maskvos CSKA klubas, į Eurolygą pateks antrą vietą užėmusi rusų ekipa.

- Ar Eurolyga žino, apie Lietuvos krepšinio vidaus reikalus?

- Man pikta. Šiemet kiek buvo kalbėta dėl LKL niuansų, dėl tvarkaraščių. Apsijuokėme patys prieš save. Neturėkime iliuzijų, kad mes čia Lietuvoje, mažytėje šalelėje, užsidarę tyliai spręsime savo reikalus. Visi viską mato. Mato, kad norime čempionatą nacionalinį stabdyti ir žaisti rusų lygoje. Juokingai atrodome. Negalime užsimerkti prieš savo klaidas, kurias padarėme. Reikia nebijoti pasakyti: „sorry, suklydome, norime žaisti Europoje“ ir einame į priekį. Nepopuliarus būsiu Lietuvoje, bet reikia teisybės. „Žalgiris“ turi A licenciją ir viską darome, kad turėtų amžinai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)