Patys vyrukai buvusioje senojojoje Lenkijos sostinėje labai aukštai nepakilo – ketvirtfinalyje po dramatiškos kovos 18:21 nusileido olimpiniams čempionams latviams, kurie galiausiai ir laimėjo aukso medalius.

Lietuviai tiksint paskutinėms minutėms dar pirmavo 18:17, tačiau pabaigoje neatsilaikė ir pasidalino 5-8-a vietomis.

„Tikrai ne gėda, bet vis tiek labai apmaudu. Nebuvo nei jų, nei mūsų pagrindinė sudėtis. Tiesiog labai gaila. Aš manau, kad mes turėjome laimėti“, – krimtosi daugiau nei pusę taškų lietuviams atkrintamosiose varžybose surinkęs puolėjas Deividas Rasys.

Be jo, komandos ketvertą dar sudarė Ignas Razutis, Ignas Vaitkus ir Vytautas Šulskis.

Kad tai nebuvo optimali sudėtis, pripažino ir treneris Dainius Novickas.

„Vyrams noriu padėkoti už nuostabų darbą. Mes surinkome tai, ką galėjome, nes užregistruoti sudėtį reikėjo dar prieš metus. Kadangi Raudondvario ir Marijampolės komandos dabar žaidė „Challenger“ turnyre Orleane, Prancūzijoje, negalėjo čia dalyvauti. Ten svarbiau, nes buvo dalinama daugiau reitingo taškų nei Europos žaidynėse, o mes žinome, dėl ko žaidžiame.

Todėl džiaugiuosi šios rinktinės vyrais, kad jie kovojo ir atidavė širdį. Gal kažko ir pritrūko, bet tam yra priežasčių“, – aiškino vokalusis strategas.

Tuo pat metu Orleane vykusiose varžybose Lietuvos atstovams sekėsi skirtingai: Marijampolės „Sūduva-Mantinga“ (Gintautas Matulis, Tautvydas Kliučinykas, Evaldas Džiaugys ir Žygimantas Šimonis) užėmė trečią vietą, o Raudondvario „Hoptrans“ (Paulius Beliavičius, Modestas Kumpys, Marijus Užupis ir Aurelijus Pukelis) liko devinti.

Tokiuose turnyruose uždirbami ne tik FIBA reitingo taškai, bet ir pinigai – nuo kelių iki keliolikos ar net keliasdešimt tūkstančių JAV dolerių.

Vis dėlto ne jie krepšinyje yra patys svarbiausi.

„Kai mes dalyvaujame tuose „Challenger“ turnyruose dėl reitingo taškų Lietuvai, žaidėjai gauna čekius ir į sąskaitą pinigų, bet nepajaučia to, už ką mes kovojame, už ką mylime ir dėl ko tą dvasią turime. Labai norėjau, kad merginos pirmą kartą pajaustų tai, kaip joms ant kaklo kabina medalius ir į jas žiūri publika bei pusė Lietuvos. Ačiū Dievui, kad ta svajonė išsipildė“, – po istorinės moterų rinktinės pergalės kalbėjo D. Novickas.

Čempionių komandos lyderė Kamilė Nacickaitė, sumetusi net 23 iš 56 komandos taškų per lemiamas kovas – ketvirtfinalį, pusfinalį ir finalą – taip pat užjautė vyrus.

„Labai gaila, nes sirgome už juos. Jie patys tikrai labai norėjo, kad jiems pasisektų. Bet yra, kaip yra. Manau, kad buvo per mažai susižaidę, nes susiėjo tik pirmą kartą, todėl jiems buvo sunkiau“, – teigė ji.

Nors vyrų trijulių rinktinei nesusiklostė ir neseniai Vienoje nuvilnijęs pasaulio čempionatas, jų šansai patekti į Paryžiaus olimpines žaidynes šiuo metu yra daug geresni nei moterų.

„Galiu garantuoti, kad Lietuvos vyrų rinktinė pateks į olimpines žaidynes ir tai padarys pagal užimamą vietą reitinge. Tai paaiškės lapkričio 1 dieną. Dėl moterų reitingo yra daug niuansų. Didžiulius pinigus metė Kinija, Prancūzija. Jau prieš kelerius metus įvairiems politikams sakiau, kad kai didžiosios valstybės vėl pradės investuoti, mes vėl būsime ne ten, kur privalome būti“, – perspėjo Lietuvos trijulių krepšinio asociacijos įkūrėjas Rolandas Skaisgirys.

Su tuo ne visiškai norėjo sutikti D. Novickas, kurio manymu, triumfas Krokuvoje parodo, kad lietuvės būtų pajėgios patriukšmauti ir Paryžiuje.

„Tų įrodymų nereikia. Yra daug šnekų Lietuvoje, bet mes žinome, ką darome, ir tikime tuo. Tikime savo komandomis, einame visi kartu ir stengiamės. Atiduodame visas širdis. Savaitė buvo kupina emocijų ir ji užsibaigė stebuklingai.

Ne už kalnų ir olimpinės žaidynės, o ten viskas labai panašu. Tas jausmas, kai kovoji už savo šalį ir laimi medalį, yra pats nuostabiausias ir to neatstos jokie pinigai“, – pareiškė jis.

Į 2024-ųjų olimpines žaidynes automatiškai pateks po tris vyrų ir moterų trijulių rinktinių FIBA reitingo lyderes. Lietuvos vyrai dabar kaip tik ir yra treti (nusileidžia tik Serbijai ir JAV bei beveik 800 taškų lenkia ketvirtoje pozicijoje žengiančius Nyderlandus), o moterys rikiuojasi dešimtos (pirmauja Prancūzija ir Kinija, lietuvės nuo ant trečio laiptelio esančios Vokietijos atsilieka kiek daugiau nei 600 taškų).

Dar po penkias komandas kvalifikuosis per olimpinius atrankos turnyrus arba joms prilygstančias varžybas.

Siekdamos palypėti į viršų, Lietuvos krepšininkės iškart po triumfo Krokuvoje jau kitą rytą išskrido į turnyrą Puatjė mieste, Prancūzijoje.

FIBA vyrų ir moterų trijulių rinktinių reitingas

Primename, kad šešias pergales iš tiek pat galimų Europos žaidynių moterų trijulių krepšinio turnyre nuraškiusi, o finale su prancūzėmis (19:16) nė sykio neatsilikusi Lietuvos rinktinė pasiekė kol kas svariausią savo laimėjimą.

Lietuvai Krokuvoje atstovavo Gabrielė Šulskė, K. Nacickaitė, Martyna Petrėnaitė ir Giedrė Labuckienė.

Įdomu, kad pirmasis medalis pasimatuotas tada, kai tuo pat metu vyko lemiamos Europos krepšinio penkios prieš penkias čempionato, į kurį lietuvės neprasibrovė, kovos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją