2021 metų Europos čempionato starte Lietuvos nacionalinė komanda daugiausiai remsis Lietuvos krepšinio lygoje rungtyniaujančiais krepšininkais. Dvyliktuke tokių yra aštuoni, o savaitgalį prie treniruočių turėtų prisijungti ir devintasis – vienintelis Kauno „Žalgirio“ atstovas Rokas Jokubaitis.

Belgams geriausiai pažįstami yra Klaipėdos „Neptūno“ ir Panevėžio „Lietkabelio“ atstovai, su kuriais jiems neretai tenka susidurti FIBA Čempionų lygos turnyre. Pavyzdžiui, Ostendės „Filou“ atstovas Loicas Shwartzas lapkritį prieš panevėžiečius užtikrintai triumfavo 80:66, o „Neptūną“ praėjusį sezoną nugalėjo dukart.

Dėl Žygimanto Janavičiaus, Gyčio Masiulio, Tomo Dimšos, Martyno Sajaus ir Pauliaus Valinsko nesibaiminantis 27-erių gynėjas labiausiai yra susirūpinęs dėl trijų Lietuvos nacionalinės komandos legionierių, o labiausiai – dėl Donato Motiejūno.

Donatas Motiejūnas

„Žinome, kad esame akistatos autsaideriai, nes lietuviai visuose svarbiausiuose turnyruose kovoja dėl medalių. Lietuva – krepšinio šalis. Mums bus sunku, bet nedarydami klaidų bandysime kovoti kaip lygūs su lygiais. Iš anksto tikrai nepasiduodame.

Didžiausia grėsmė yra Motiejūnas. Tai labai geras žaidėjas su NBA patirtimi. Neabejoju, kad toks taiklią ranką turintis aukštaūgis labai apsunkins mums gyvenimą. Žinoma, po krepšiu problemų turėtų sukurti ir kitas buvęs NBA žaidėjas Mindaugas Kuzminskas.

Gynėjų linijoje Lietuvos rinktinė patyrusį ir labai kietą Mantą Kalnietį, o greta jo – nemažai „Lietkabelio“ ir „Neptūno“ atstovų, prieš kuriuos jau esu žaidęs anksčiau. Manau, kad su jais kovoti galime, todėl pagrindinės mūsų problemos ko gero bus po krepšiu“, – dėstė L. Schwartzas.

Labiausiai dėl D. Motiejūno yra sunerimę ir Ispanijoje rungtyniaujantys aukštaūgiai Kevinas Tumba bei Pierre'as-Antoine'as Gillet.

„Didžiausias pavojus yra Motiejūnas. Jis vienas labiausiai patyrusių lietuvių žaidėjų, dar pernai rungtyniavęs NBA. Sustabdyti jį bus labai svarbu.

Beveik visi kiti varžovai žaidžia gimtinėje, todėl manau, kad šansų turime. Turime tuo patikėti ir nusiteikti pozityviai“, – sakė Mursijos UCAM centras K. Tumba.

„Mus nuskriausti gali bet kuris Lietuvos rinktinės žaidėjas. Visi jie puikiai žaidžia tiek puolime, tiek gynyboje, todėl nemažai jų priklauso elitinėms Europos komandoms. Žinoma, grėsmingiausiai atrodo Donato Motiejūno pavardė. Su juo varžytis bus įdomu.

Turėsime žaisti energingai visas 40 minučių, išvengti klaidų ir neprarasti koncentracijos. Šansų laimėti turėsime tik žaisdami geriausias savo rungtynes“, – pridūrė Fuenlabrados „Montakit“ puolėjas P.A. Gillet.

Tuo metu Retinas Obasohanas, kurį Lietuvos rinktinės trenerio asistentas Benas Matkevičius įvardino kaip galimą belgų lyderį, bendraudamas su Krepšinis.lt pavienes lietuvių grėsmes vertino atsargiau. Bambergo „Brose“ gynėjas labiausiai akcentavo komandinį žaidimą.

„Mes kelias pastarąsias dienas sunkiai dirbome, visi esame labai laimingi būdami čia, rinktinėje, ir galėdami žaisti vienas su kitu. Tai mums yra didelė garbė ir malonumas. Manau, kad šį vakarą mums bus labai smagu.

Krepšinis yra komandinis sportas. Turime sustabdyti lietuvių komandinius bandymus ir negalvoti apie jų individualius pranašumus. Manau, kad mūsų pranašumas yra atletiškumas puolime, o norėdami tuo pasinaudoti turime pasistengti komandinėje gynyboje.

Svarbiausia bus žaisti su didele energija“, – tarė FIBA Čempionų lygoje po 9,7 taško ir po 3,1 rezultatyvaus perdavimo per susitikimą renkantis atletas.

B. Matkevičius, Krepšinis.lt paklaustas apie Šanchajaus „Sharks“ žvaigždės besibaiminančius belgus, negalėjo atsakyti ar tokia baimė yra pagrįsta. Anot trenerio ir Bostono „Celtics“ skauto, viskas priklausys nuo to, kaip D. Motiejūnas pajus komandos draugus bei kaip šie pajus jį.

„Dėl Motiejūno – pamatysime. Mes visi žiūrėsime, kaip atrodo komanda. Vos susirinkę pirmiausia turime vienas prie kito priprasti. Tiek mes prie Donato, tiek Donatas prie kitų žaidėjų. Mums svarbiausia vienam kitą pajausti, o kaip bus belgams – čia jau jų problema“, – šypsojosi B. Matkevičius.

Lietuvos ir Belgijos rinktinių susitikimas Monse prasidės 21:30 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)