Trys Delfi kalbinti ekspertai yra vieningi savo ritmo Eurolygoje nerandančio Edgaro Ulanovo klausimu, vardija „Žalgirio“ bėdas gynyboje bei spragas aukštaūgių gretose.

Atkrintamosios – jau tik utopija

Kaip ir ankstesnėse rungtynėse, antradienį Tel Avive svečiams trūko solidesnio E. Ulanovo indėlio. Per 19 min. puolėjas pelnė vos 3 taškus baudos metimais, o visi trys metimai „iš žaidimo“ skriejo pro šalį.

Vidutiniškai po 26 min. per pirmas 6-erias rungtynes Eurolygoje žaidęs puolėjas dvitaškius metė vos 17 proc. (3/17), tritaškius – 21 proc. (4/19) taiklumu. Tai pati blogiausia statistika visoje komandoje.

Realybė yra tokia, kad dar labai stipriai Marekas atsilieka nuo eilinių Eurolygos aukštaūgių, jau nekalbant apie lyderius.
Mindaugas Budzinauskas

Krepšinio specialistai – tiek Mindaugas Budzinauskas, tiek Tomas Pačėsas – neabejoja, jog E. Ulanovui dar reikia laiko norint įgyti optimalią sportinę formą po nelengvo praėjusio sezono Turkijoje.

„Metai Turkijoje Edgarui tikrai nesusiklostė taip, kaip jis tikėjosi. Puolėjas grįžo į „Žalgirį“ su didelėmis ambicijomis įrodyti savo vertę, bet ir vėl susidūrė su problemomis, nes treneris Martinas Schilleris neskyrė jam labai svarbaus vaidmens, o gal ir nežinojo, kaip išnaudoti E. Ulanovo pranašumus prieš oponentus, ką anksčiau puikiai darydavo Šarūnas Jasikevičius.

Bet aš neabejoju, kad Jure Zdovcas daug geriau atskleis Edgaro talentą. Tik reikia laiko, kurio, deja, „Žalgiriui“ ir pačiam E. Ulanovui labai trūksta“, – teigė M. Budzinauskas.

Jau iškovoti keletą pergalių būtų puikus pasiekimas, bet tikėtis tapti laiminčia komanda, deja, nerealu.
Mindaugas Budzinauskas

Jis neabejojo, jog Paulius Motiejūnas ir trenerių štabas puikiai supranta būtinybę stiprintis.

„Su tokia sudėtimi netapti vienais iš Eurolygos autsaiderių jau būtų didelis laimėjimas. O galvoti apie atkrintamąsias tiesiog nerealu ir utopiška. Mano manymu, dvi problematiškiausios pozicijos šiuo metu yra įžaidėjo ir ypač vidurio puolėjo.

Ir jeigu įžaidėjo situacijoje „Žalgiris“ gali dar manevruoti skirdamas daug didesnį vaidmenį Mantui Kalniečiui, tai traumą patyrus Joffrey Lauvergne tiesiog nėra lygiavertės pamainos. Kad ir kaip puikiai bežaistų Joshas Nebo, vieno jo nepakanka, o Mareko Blaževičiaus lygis dar labai toli nuo Eurolygos“, – tvirtino M. Budzinauskas.

„Kad ir kaip norėtųsi, kad Marekas duotų kuo daugiau naudos, bet realybė, deja, yra tokia, kad dar labai stipriai jis atsilieka nuo eilinių Eurolygos aukštaūgių, jau nekalbant apie lyderius. O dar ties juo rizikuojama, einama padėti gintis kitiems ir panašiai. Šioje vietoje atsiveria nemaža skylė ir visi priešininkai stengsis tuo pasinaudoti“, – šiuo metu po 9 min. aikštėje praleidžiančio M. Blaževičiaus žaidimą vertino M. Budzinauskas.

„Šiuo atveju pagrindinis klausimas, mano manymu, yra tas, ar „Žalgiris“ turi finansų ir galimybių stiprintis, o ne ar reikia“, – pridūrė krepšinio ekspertas.

Jis įsitikinęs, jog J. Zdovcas su šia „Žalgirio“ sudėtimi gali kovoti kiekvienose rungtynėse iki paskutinių minučių ir rodyti charakterį, bet kalnų nenuvers.

„Iškovoti keletą pergalių jau būtų puikus pasiekimas. Tikėtis tapti laiminčia komanda, deja, nerealu. Nors asmeniškai tikiu, kad „Žalgirio“ senbuvių – Jankūno, Kalniečio, Ulanovo, Milaknio, Lekavičiaus – daug didesnis vaidmuo gali sukurti ne vieną stebuklą ir atnešti netikėtų pergalių, tik klausimas, ar treneris jais patikės“, – kalbėjo M. Budzinauskas.

Edgaras Ulanovas

Vis dėlto jis nesutinka, jog P. Motiejūnas šįkart smarkiai prašovė komplektuodamas komandą.

„Tokie žaidėjai kaip J. Nebo, Janis Strelniekas, M. Kalnietis, E. Ulanovas yra tikrai geri ir svarbūs pirkiniai „Žalgiriui“. Tyleris Cavanaugh ir Nielsas Giffey – geri metikai, turėjo puikiai aikštėje bendradarbiauti su E. Ulanovu, kuris kompensuotų jų fiziškumo trūkumus.

Didžiausias klausimas – Emmanuelis Mudiay, kurio individualus meistriškumas nekėlė klausimų, bet problemų atsirado prisitaikant prie komandinio Eurolygos krepšinio. Taigi, J. Lauvergne trauma ir E. Mudiay adaptacija stipriai sumaišė „Žalgirio“ planus ir šioje situacijoje bus labai nelengva rasti teigiamų sprendimų“, – prognozavo M. Budzinauskas.

Mindaugas Budzinauskas

Pasigenda agresijos ir energijos gynyboje

T. Pačėsui taip pat atrodo, jog komanda vasarą buvo burta kryptingai, vis dėlto pernelyg pasikliauta žaidėjų sugebėjimais puolime.

„Didžiausias klausimas – kas antras po L. Lekavičiaus. Reikia dar vieno žmogaus, kuris draskytų gynybą. Anksčiau buvo Thomasas Walkupas.

Šiai dienai M. Kalnietis duoda solidumo, patikimumo, gerai skirsto kamuolius, laisvas pataiko tritaškį, bet energijos ir agresijos prasme mes nusileidžiame. Latvis J. Strelniekas pavojingas iš distancijos, bet dabar kalba eina ne tik apie puolimą, bet ir apie gynybą.

„Žalgiris“ geriausiais savo laikais pasižymėjo agresyvia gynyba visoje aikštėje, kiekviename centimetre. Nepakanka vien puolimu stengtis įveikti varžovus. Eurolygoje to tikrai neužteks.

Reikia gynyboje provokuoti ir varginti priešininkus, tuo dabar akivaizdžiai nusileidžiama. Prie Š. Jasikevičiaus buvo žaidžiama ties pražangos riba, fiziškai, kietai, siekta provokuoti varžovų klaidas. Tas klampus, nepatogus, daugeliui negražus krepšinis duodavo rezultatų. Galų gale, tai buvo produktyvus žaidimas.

Puolimo prasme komanda komplektuota buvo gal ir gerai, nemanau, jog padaryta klaidų, bet gynybiniu atžvilgiu, ypač gynėjų grandyje, trūksta agresyvumo ir energijos“, – tvirtina T. Pačėsas.

Anot jo, tai natūralu, nes tiek M. Kalnietis, tiek J. Strelniekas – jau veteranai.

„L. Lekavičiui pavargus ir nespaudžiant varžovų įžaidėjo, „Žalgiris“ neapriboja ir neapsunkina jų žaidimo, priešininkai jaučiasi laisvi. Todėl tikėtis vien geros dienos puolime yra labai sunku. Tame matau esmines bėdas, bet reikia taisyti, galima bandyti tą daryti. J. Zdovcas tikrai bandys išreikalauti kitokio žaidimo.

Manau, tai labai geras treneris ir labai geras pasirinkimas. Šiek tiek laiko užims, kol jam pavyks pakelti intensyvumą gynyboje. Būtent to ir trūksta bei susiklausymo, tai ir lemia, jog pirmos pergalės kol kas nėra“, – kalbėjo T. Pačėsas.

Krepšinio specialistas neskuba numoti ranka į „Žalgirio“ galimybes, kai nuo Eurolygos starto prabėgo dar tik vienas mėnuo.

„Reikėtų prisiminti sėkmingus pavyzdžius, nes istorija mėgsta kartotis. Juk prieš porą metų „Žalgiris“ pirmoje sezono pusėje skaičiavo 9 nesėkmių seriją.

Gaila kai kurių rungtynių: su „Bayern“, „Zenit“. Jose „Žalgiris“ turėjo galimybę pasiekti pergalę. Bet sezono nenurašyčiau. Per didelė prabanga jo pradžioje dėti brūkšnį ir sakyti, jog nurašome, pasiduodame. Manau, kad ir „Žalgirio“ vadovybė nesudeda ginklų: pakeitė trenerį ir laukia rezultatų.

Galima ir reikia siekti geresnio žaidimo. Bet akivaizdu, jog gynėjų grandyje trūksta agresijos. Be to, nežinia, kada J. Lauvergne'as sugrįš į rikiuotę, šioje situacijoje trūksta aukštaūgio. Naivu tikėtis, jog jaunas M. Blaževičius atlaikys ir duos tokią pačią naudą.

Reikėtų dviejų žmonių: stiprintis ir po krepšiu, ir visų pirma gynyboje, nes gynėjai duoda toną, gali spausti varžovus po visą aikštę. „Žalgiriui“ derėtų grįžti prie agresyvaus žaidimo, kur kiekvienas centimetras turi būti iškovojamas, bet ne atiduodamas“, – tvirtino T. Pačėsas.

Tomas Pačėsas

Per anksti atsisveikinta su Schilleriu?

Tuo metu buvęs „Žalgirio“ vidurio puolėjas Eurelijus Žukauskas įsitikinęs, jog klubo vadovas P. Motiejūnas paskubėjo imdamasis pokyčių trenerių štabe.

„Mano nuomone, buvo paskubėta atleidžiant M. Schillerį ir priimant J. Zdovcą. Vasarą pasikeitė kone pusė komandos, ją paliko lyderiai, tad taip greitai rezultatai neateis. Komandai reikėjo daugiau laiko susižaisti. Pakeitus trenerį laiko nepadaugėjo, o reikia rodyti rezultatus. J. Zdovcas dar užtruks, kol įdiegs pokyčius ekipoje“, – teigė E. Žukauskas.

„Panašu, stebuklų nebus ir pergalėmis „Žalgiris“ džiugins retai. Jaučiasi jaunesnių, „bėgančių“, gerai besiginančių žaidėjų stoka. Ne paslaptis, M. Kalnietis gynyboje nėra pats stipriausias žaidėjas, tas pats galioja ir A. Milakniui bei J. Strelniekui.

Svarbiausia, jog komanda pasiimtų kokią nors vieną pergalę, jog ji psichologiškai galėtų stipriau jaustis.

Ar penktadienį? Jei atvirai, nemanau. „Anadolu Efes“ ekipai taip pat reikalinga pergalė, Stambule jos neatiduos „Žalgiriui“, – prognozavo E. Žukauskas.

Eurelijus Žukauskas

Eurolygos rikiuotė po antradienio rungtynių (vieta, komanda, pergalės, pralaimėjimai, įmestų/ praleistų taškų santykis):

1.Barcelona6068
2.Olimpia5134
3.Real4139
4.CSKA4112
5.Olympiakos4244
6.Maccabi424
7.ASVEL329
8.Baskonia32-21
9.Zenit32-21
10.AS Monaco330
11.Fenerbahče2422
12.Crvena Zvezda24-5
13.FC Bayern24-12
14.ALBA24-15
15.Anadolu Efes14-20
16.Panathinaikos14-37
17.UNIKS14-40
18.Žalgiris06-61



Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)