Ten austras ryškiausiai sužibėjo pastarąjį sezoną, nes jo vadovaujami Solt Leik Sičio „Stars“ buvo vieni NBA G lygos lyderių, o jis pats tapo geriausiu visos lygos metų treneriu.

Tiesa, iš Vienos kilęs specialistas darbo patirties aukščiausio lygio Europos klubuose kol kas neturi – jam yra tekę būti asistentu arba treniruoti tik kelis Austrijos ir Vokietijos klubus.

Ko gero, solidžiausias jo ligšiolinės europinės karjeros įrašas – Vokietijos rinktinės asistento pareigos 2015-ųjų Europos čempionate, kuriame vokiečiai liko 18-i.

Beje, tuometis M. Schillerio šefas Chrisas Flemingas dabar talkina vyriausiajam NBA klubo Čikagos „Bulls“, kurio krepšinio operacijų viceprezidentas yra lietuvis Artūras Karnišovas, treneriui Jimui Boylenui.

Naujasis „Žalgirio“ vairininkas garsėja kaip aiškią sistemą turintis ir žaidėjus į ją įtraukti sugebantis treneris, kurio komanda NBA G čempionate išsiskyrė šiai lygai neįprastai protingu krepšiniu.

Po pokalbių su kandidatais į trenerio vietą „Žalgirio“ vadovybei didžiausią įspūdį paliko būtent M. Schilleris, kuris papirko dideliu savo žinių bagažu, įvairiapusiškumu, disciplina ir gebėjimu išreikalauti iš savo žaidėjų maksimalaus rezultato.

„Martinas yra dar pakankamai jaunas, bet jau nemenką patirtį sukaupęs treneris, kuris atitiko mūsų keliamus reikalavimus. Jo turima vizija atitinka klubo vertybes. Bendraudami su treneriu pamatėme, koks ambicingas jis yra – mūsų požiūriai į darbą visiškai sutapo. Manome, kad kartu su šiuo treneriu mes galime ir toliau tobulėti kaip organizacija“, – teigia „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas.

Antradienio vidurdienį „Žalgirio“ arenoje surengta speciali P. Motiejūno spaudos konferenciją, kurioje jis plačiau paaiškino pasirinkimo motyvus.

„Džiaugiamės, kad radome trenerį. Matome, kad jis ambicingas ir šiuolaikinis. Jam tinka mūsų komanda ir ta sudėtis, kurią turime. Taigi pradedame naują etapą su nauju treneriu“, – teigė „Žalgirio“ vadovas.

Jis pripažino, kad Šaro įpėdinio paieškos nebuvo greitos ir lengvos.

„Jei atvirai, tai niekada neturėjome tiek daug kandidatų. Vien spaudoje, kiek daug variantų buvo – ir agentai, ir patys treneriai rašė. Paiešką pradėjome nuo lietuvių, bet tuo pačiu supratome, kad samdome ne tautybę, o pirmiausiai trenerį, kuris dirbtų ir siektų rezultatų su komanda. Tai, kai su lietuviais nepavyko ir išėjome į tą tarptautinę tinką, tų pavardžių buvo mažiausiai 30-40, bet rimtai kalbėjome su keturiais iš jų, o pasirinkome vieną“, – šiek tiek derybų užkulisius atskleidė jis.

Su už Atlanto vis geriau vertinamu ir NBA klubų jau stebėtu treneriu „Žalgiris“ sutarė dėl garantuotos dvejų metų sutarties. M. Schilleris Kaune turėtų pasirodyti pirmą arba antrą rugpjūčio savaitę.

– Kiek „Žalgiris“ buvo arti to, kad susitartų su Kaziu Maksvyčiu?

– Sunku išmatuoti. Su Kaziu jau buvome viską sutarę, tik klubas nepaleido ir viskas. Su pačiu treneriu buvo geras pokalbis ir sėkminga diskusija, jam iš mūsų pusės viskas tiko, tiesiog tokia situacija, kad jis vis dar turi galiojančią sutartį ir įsipareigojimus.

– Kada naujasis treneris pradės rinkti savo štabą?

– Apie tai pradėsime šiandien kalbėtis ir dėliotis viską. Tikrai artimiausiu metu, gal per savaitę, pavyks išgryninti tai. Renkame savo pasiūymus, ką galime rekomenduoti iš lietuvių, bet leisime jam pačiam atsirinkti. Nemanau, kad šimtu procentų jo štabas bus lietuviškas, bet dauguma turėtų būti lietuviai. Tas pats ir sudėtimi: tikime, kad naujam treneriui prisijungus, viena-kita naujo žaidėjo pozicija irgi bus jo.

– Sakėte, kad ieškote alkano ir motyvuoto trenerio. Ar M. Schilleris nuo pat pradžių buvo pagrindinis jūsų taikinys?

– Negaliu taip pasakyti. Rinkomės iš daugybės pavardžių ir dėliojome visų pliusus bei minusus. Amžius buvo aktualus klausimas. Mes naudojame šiuolaikines technologijas, norėjosi, kad ir treneris būtų su jomis susipažinęs. Labiausiai nesinorėjo, kad jis ateitų su visa savo sistema ir mes turėtume keistis pagal jį. Užaugome su Šaru ir norime, kad tie žmonės, kurie dirbo prie jo, ir visa organizacija toliau judėtų į priekį. Dėl to pagrindinis tikslas ir buvo trenerio ambicingumas bei alkis.

– M. Schilleris yra ne iš Eurolygos trenerių klano. Ar nematote tame rizikos?

– Rizika dėl to, kad jis nėra iš Eurolygos trenerių klano, yra, bet mes traktuojame tai kaip privalumą, kad jis nėra žinomas ir išskautintas Europoje. Suprantame, kad jam reikės palaikymo ir mes pasiruošę jį jam duoti. O iš jo paties nuo pat pradžių jautėme didelį norą ateiti ir pasinaudoti šiuo šansu. Tas alkis iš jo tikrai jautėsi.

Kalbėjome su juo apie tuos didžiulius skirtumus, kas vyksta Europos krepšinyje ir NBA. Sutarėme, kad nėra nė vienos blogo stiliaus ir kad ieškosime to tinkamiausio pergalingo mišinio. Manome, kad tai – šviežias kraujas, kuris galės kartu su mumis augti, o mes augti su juo.

– Sutartis su juo yra dvejiems metams ar pagal formulę „1+1“?

– Jam yra garantuoti dveji metai. Treneris tikrai galėjo likti JAV ir realiai pretenduoti į NBA trenerio asistentus, bet nusprendė važiuoti pas mus. Turime jam parodyti savo pasitikėjimą ir jį rodysime, nes tikime šiuo procesu ir suprantame, kad greitai čia rezultatų nebus. Tikrai neįsivaizduojame taip, kad jis ateis ir viskas iškart vėl stos į vėžes. Reikės kantrybės ir daug darbo. Mes pasiruošę tam.

Primename, kad nepavykus susitarti su Dariumi Maskoliūnu ir Kazio Maksvyčio paleisti nenorėjusiu Permės „Parma“ klubu, „Žalgiris“ trenerio ėmėsi ieškoti užsienyje.

To prireikė po to, kai liepos pradžioje Š. Jasikevičius padėjo parašą po trejų metų sutartimi su Barselonos klubu, kuri baigs galioti 2023 metų birželio 30 dieną.

2013-2014 metų sezone Šaras užbaigė profesionalo karjerą „Žalgiryje“, tuomet pradėjo dirbti gimtojo miesto klubo trenerių štabe.

2016-ųjų pradžioje atleidus Gintarą Krapiką, į scenos vidurį žengęs Šaras vadovavo Kauno komandai puspenkto sezono.

Per tą laiką žalgiriečiai buvo neįveikiami Lietuvos krepšinio lygoje (LKL), iškovojo tris Karaliaus Mindaugo taurės trofėjus, 2018 metais Eurolygoje užėmė trečią vietą, o kitą sezoną pasiekė ketvirtfinalį.

Nors Šarui perėmus derinių lentą iš G. Krapiko, kai 2016-ųjų sezonas jau buvo įpusėjęs, žalgiriečiai telaimėjo 2 mačus iš 12 ir TOP-16 etape finišavo paskutiniai, per kitus ketverius metus dažnai biudžetu gerokai savo varžovams nusileidę Š. Jasikevičiaus auklėtiniai Eurolygoje laimėjo net 64-erias rungtynes iš 128-erių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)