Naujos krepšinio arenos projektą Marijampolės politikai aptarinėja maždaug 15 metų, tačiau iš mirties taško jis taip ir nepajuda niekaip nerandant tokiam pastatui tinkamo sklypo. Nors „Sūduva-Mantinga“ gali džiaugtis bene didžiausiu biudžetu tarp NKL ekipų, artimiausiais metais ji varžovus ir toliau priims vos 600 sirgalių talpinančioje Žaidimų sporto mokyklos salėje.

Kol marijampoliečiai neranda namų krepšiniui, pavyzdį jiems parodė už 23 kilometrų į šiaurės vakarus nuo jų gyvenantys vilkaviškiečiai. Penkis kartus už Marijampolę mažesniame Vilkaviškyje šiemet baigsis naujo 800 sirgalių talpinančio sporto centro statybos darbai, o jo šeimininku tapsiantis „Perlo“ klubas pirmą kartą šturmuos spalio 15-ąją prasidedančias NKL pirmenybes.

Futbole – du „Žalgiriai“, krepšinyje – du „Perlai“

„Perlas“ prieš trejus metus dar varžėsi tos pačios Marijampolės mėgėjų lygoje, 2017-2018 metų sezone debiutavo RKL B divizione, kitą sezoną jį laimėjo, o šiemet tapo RKL A diviziono nugalėtoju bei iškovojo teisę varžytis NKL. Vilkaviškio komandos prezidentas Rokas Šlivinskas tinklalapiui DELFI pasakodamas apie „Perlo“ ištakas atskleidė, kaip mėgėjų komanda taip greitai tapo profesionalia.

„Komanda gimė mėgėjų lygoje: joje žaidė daug draugų, kurie prieš penkerius metus varžėsi su kitais Vilkaviškio krepšinio mėgėjais, o vadinomės tuomet „Pietryčių perlu“. Mėgėjų lygyje sekėsi gerai, todėl netrukus pasivadinome tiesiog „Perlu“ ir nusprendėme eiti į RKL. Tam reikėjo pinigėlių, todėl 2017 metais įkūrėme asociaciją ir pradėjome aktyviai kviestis rėmėjus.

Pirmieji metai RKL buvo labai sunkūs, nes mėgėjų lygos krepšininkai buvo šiek tiek per silpni: pasiekėme atkrintamąsias, bet pirmame etape iškritome. Antrais metais gerokai pastiprinome sudėtį ir B divizioną laimėjome, o šiemet jau laimėjome ir A divizioną bei patekome į NKL. Pakilome tarsi iš pelenų“, – pasakojo „Perlą“ į antrą šalies krepšinio divizioną iškėlęs R. Šlivinskas.

Tiesa, NKL debiutantų nereikėtų supainioti su kitais šio čempionato dalyviais – Vilniaus „Perlo“ krepšininkais. Vilniaus „Ryto“ dublerinė ekipa naujiesiems varžovams priekaištų dėl tokio paties pavadinimo neturi, o vilkaviškiečiai gali pasidžiaugti tuo, jog atsitiktinai sugalvotas pavadinimas pritraukė ir vilniečius remiančių bendrovių pagalbą.

„Nėra kažkokio gilaus paaiškinimo, kodėl esame „Perlas“. Taip sugalvojome dar mėgėjų lygos laikais ir nekeitėme, kai kūrėme asociaciją. Nenorėjome būti Vilkaviškio „Vilkais“ ar dar kažkuo (šypsosi). Jau po klubo sukūrimo dėl tokio pavadinimo sulaukėme ir papildomų rėmėjų.

Kai tik įregistravome klubą, klausimų dėl Vilniaus „Perlo“ buvo, bet registrų centras mus užregistravo, nes esame iš Vilkaviškio. Kaip dabar futbole yra Vilniaus „Žalgiris“ bei „Kauno Žalgiris“, taip yra ir su „Perlais“. Jau žaidėme su jais draugiškas rungtynes, na ir ką? „Perlas“ – „Perlas“ (juokiasi). Vieni iš Vilkaviškio, kiti iš Vilniaus. Atskirti galima“, – kalbėjo R. Šlivinskas.

Arenos statybų pavydintys marijampoliečiai – ne priešai, o bičiuliai

Naujasis Suvalkijos krepšinio „Perlas“ NKL šturmą pradės žaisdamas tik išvykose – Vilkaviškio sporto centro salės įrengimo darbai turėtų baigtis lapkričio pradžioje. Anot komandos prezidento, pirmąsias rungtynes namuose „Perlas“ vėliausiai žais lapkričio 19-ąją, kuomet yra numatytas regiono derbis – akistata su „Sūduva-Mantinga“.

„Viskas vyksta pagal planą – naujai pastatytoje arenoje bus leista sportuoti lapkritį. Dabar likę tik popierizmai, nes krepšinio stovai ir visa kita jau yra. Kaip ir Marijampolėje, sporto centro projektas čia buvo įšaldytas keliolika metų, politikai kažką su juo vis padarydavo ir niekaip nepabaigdavo. Pernai galiausiai atsirado pinigų, o išaugo ir naujos salės poreikis – norėdami varžytis NKL turėjome įsipareigojimą persikelti žaisti į didesnę areną, tas taip pat paskubino statybas.

Ar surinksime tuos 800 sirgalių ir užpildysime areną? Sunku pasakyti. RKL pirmenybėse daug žiūrovų neturėdavome, nes salė talpino tik 200 žmonių. Dabar, manau, pradžioje sezono tikrai rinksime nemažai, nes visi pasiilgę krepšinio, visi klausinėja. O galbūt dėl pandemijos sirgalių turėti net ir negalėsime, nieko negalime garantuoti. Tegul tik greičiau prasidėtų sezonas ir jo neatšauktų, o dėl arenos svarbiausia tai, kad dabar vaikai turės, kur sportuoti“, – dėstė R. Šlivinskas.

Jeigu Vilniaus „Perlas“ yra dukterinė Vilniaus „Ryto“ ekipa, tai Vilkaviškio klubą jo prezidentas tolimoje ateityje regi kaip „Sūduvos-Mantingos“ dublerinę komandą, jei tik marijampoliečiams galiausiai pavyktų patiems pasistatyti areną bei sugrįžti į Lietuvos krepšinio lygą. Iki tol vilkaviškiečiai bus didesnius finansinius resursus turinčių bičiulių varžovai bei sieks apsunkinti jų gyvenimą aikštelėje.

„Su „Sūduvos-Mantingos“ vadovais palaikome labai gerus ryšius. Kadangi mums tai pirmieji metai tokiame lygyje, sulaukiame daug pagalbos. Pats asmeniškai gavau daug patarimų. Kol kas tikrai bendraujame draugiškai, kol neprasidėjo varžybos. Krepšinio salėje draugystės baigiasi, bet po rungtynių su Marijampolės komandos vadovais galbūt eisime kartu gerti alaus. Dabar draugystė graži, bet paskambinkite dar kartą lapkritį ir pasakysiu, kaip yra iš tikrųjų.

Reikia pabrėžti, kad Marijampolėje – visai kiti reikalai su pinigais. Marijampolė vis tiek yra apskrities centras, o mes tik miestelis. Daug metų jie laimi, šiemet vėl stipri komanda, bet viskas atsiremia į arenos trūkumą. Tas pats buvo ir Vilkaviškyje. Pas mus bent jau buvo pradėję statyti, o pas juos niekaip nepradeda statyti. Dabar kalbama, kad galbūt statybos kažkada jau prasidės.

Mes patys apie LKL galvoti dar negalime, nes net ir naujai pastatytoje arenoje turėsime 800 vietų, o LKL reikalavimas yra 1200. Tiesa, negaliu sakyti, kad iki LKL lygio tikrai neužgausime, nes ir pernai sakiau, kad mūsų tikslas RKL yra patekti tarp 8 stipriausių komandų, bet galiausiai tapome čempionais. Gal ir NKL mus lydės sėkmė. Ir vėl sakome, kad tikslas – „Top 8“, o toliau – kaip Dievas duos“, – kalbėjo R. Šlivinskas.

Šuolį į NKL palaimino ne visi

Nors nesipyksta nei su kitu „Perlu“, nei su kitu Suvalkijos klubu, R. Šlivinskas puikiai žino, su kuo draugiškų ryšių užmegzti nepavyks. Vilkaviškio ekipa praėjusį sezoną RKL čempione buvo paskelbta nutraukus sezoną dėl pandemijos, o jos patekimui į NKL itin prieštaravo Kauno „LSU-Atleto“ vadovas Raimundas Miladauskas, šiemet perėmęs Molėtų „Ežerūno“ valdymą.

„LSU-Atletas“ sustabdžius RKL sezoną užėmė antrąją vietą, o R. Miladauskas viešai piktinosi, jog sprendimas paskelbti „Perlą“ čempionu buvo priimtas neatsižvelgiant į kitų komandų nuomonę. RKL prezidentas Vaidas Jurgilas tuomet atsakė, kad be kauniečių tęsti sezoną norėjo ne daugiau kaip dvi kitos komandos. Nusivylęs R. Miladauskas „Atletą“ perkėlė į vietą NKL čempionate turinčius Molėtus.

„Tikrai nebūsime draugais su „Ežerūnu-Atletu“ ir jo šefu Miladausku. Kad ir kas bebūtų, su jais nedraugausime. Jis kėlė didelį vajų dėl RKL sezono pabaigos. Žmogus yra krepšinio entuziastas, o tai gerai, bet... draugais nebūsime“, – sakė R. Šlivinskas, kurio vadovaujama komanda RKL čempione tapo pranokdama R. Miladausko klubą 2 pergalėmis.

Sudėtis – be vietinių žaidėjų

Kalbėdamas apie artėjančio sezono ambicijas, „Perlo“ prezidentas pareiškė, kad debiutantai gali konkuruoti beveik su visais varžovais. R. Šlivinskas tiki, kad suburta sudėtis yra pajėgi įgyvendinti užsibrėžtą tikslą būti stipriausiųjų aštuntuke, tačiau neatmeta galimybės stiprintis sezono eigoje.

Treneris Kęstutis Juozaitis (Vilkaviškio Perlo nuotr.)

Vilkaviškio ekipą treniruos praeityje „Sūduvoje-Mantingoje“ dirbęs Kęstutis Juozaitis, kurio dispozicijoje bus 34-erių Martynas Linkevičius, 31-erių Aurimas Birgelis, 20-metis Šarūnas Valunta, 29-erių Povilas Gaidys, 25-erių Domantas Senda, 30-metis Paulius Gvazdaitis, 23-ejų Mantas Šerkšnas, 20-metis Julius Liesis, 23-ejų Ignas Bilinskas, 22-ejų Laurynas Miknevičius, 20-metis Kristupas Lukošius ir 17-metis Matas Dabulevičius.

„Tikriausiai NKL pirmenybėse savo patirtimi bei biudžetais išsiskirs „Telšiai“ ir „Sūduva“. Kitos komandos yra panašaus pajėgumo, todėl visko gali būti. Turime labai patyrusį Linkevičių, o daugelis kitų žaidėjų jau taip pat yra rungtyniavę NKL. Vyrai dirba kiekvieną dieną, stengiasi, o su dideliu noru galime pasiekti daug. Pozityvas jau yra pastebimas: matyti, kaip tobulėjame. Kaip bus, matysime. Blogiausiu atveju, jei kažkas sezono pradžioje nesiseks, darysime keitimų.

Neatmetame varianto, kad sezoną baigsime su pasikeitusia sudėtimi. Kol kas, kiek turėjome pinigų ir kaip juos investavome, manau, kad tikrai pasisekė neblogai. Pildysimės gruodį, jau esu taip nusprendęs. O ar pildysimės dar greičiau nei gruodį, parodys rezultatai. Turime patirties, bet, žinoma, esame jauna komanda. Vis dėlto patirtis laimi ne visada“, – sakė R. Šlivinskas, apgailestaujantis dėl to, jog „Perle“ neliko nė vieno vilkaviškiečio.

„Vietinių žaidėjų neturime. Vilkaviškyje pajėgių krepšininkų nėra išvis. Dabar auga gera 2008 metų gimimo karta, todėl po 6-7 metų galbūt ir galėsime suburti komandą vilkaviškiečių pagrindu. Matote, Vilkaviškio krepšinis niekada nebuvo aukščiausiame taške. Paskutinė nebloga karta buvo 1994 metų gimimo, bet niekas su jais neužsiėmė.

Čia reikia gero durniaus, kuris savo laiką ir pinigus investuotų dėl visuomeninių pagrindų. Kitų klubų vadovai gauna algas – jie dirba, yra kaip darbuotojai. O aš investuoju savo pinigus, dirbu visuomeniniais pagrindais – pas mane kitas mąstymas. Jeigu aš dirbčiau kitame klube, galbūt ir mano alga būtų didesnė nei žaidėjo, bet dabar aš žiūriu, kad visai komandai būtų geriau.

Dedame pastangas, kad visi būtų aprengti, gaminame savo treningus, marškinėlius. Norime, kad žaidėjai gerai atsilieptų ir kiti krepšininkai nebijotų čia atvykti. Prieš sezoną daug žaidėjų bijojo atvykti į Vilkaviškį, bet dabar atsiliepimai tikrai geri, niekam neliekame skolingi, visi buvo patenkinti. Čia sprendžiame visų problemas individualiai, elgiamės kaip su savo draugais“, – kalbėjo „Perlo“ vadovas.

Į krepšinio salę – atlikus darbus ūkyje

31-erių R. Šlivinskas į savo krepšinio komandą investuoja tai, ką uždirba žemės ir gyvulių ūkyje. Pūstapėdžių kaime ūkininkaujantis vyras akcentuoja, jog darbas „Perle“ jam yra hobis, o didelis noras siekti aukštumų padėjo įveikti visus iššūkius. Net ir patį didžiausią – surinkti dalyvavimui aukšto lygio varžybose reikalingą biudžetą.

„Pagrindinis ir sunkiausias dalykas, kurį reikia padaryti naujai sporto komandai, yra biudžeto surinkimas. Jei pats nebūčiau ūkininkas ir neieškočiau paramos iš firmų, su kuriomis dirbu kaip ūkininkas, tikrai daug mažiau pinigų surinkčiau. Smagu, kad vietiniai ūkininkai klubą remia labai noriai. Jie šaunuoliai.

Aišku, šiemet jau savivaldybė yra mūsų pagrindinis rėmėjas, skyręs daugiausiai pinigų. Tiesa, turėjome įtikinti, kad Vilkaviškiui šios komandos reikia. Taryba nusprendė vienbalsiai. Įrodėme, kad miestui turėti tokią komandą yra garbė, o nauja salė yra reikalinga sportuoti norinčiam jaunimui.

Taigi, svarbiausia surinkti biudžetą, o visa kita išsisprendžia. Nėra sunkumų, kurių negalima išspręsti. Reikia tik noro. Sakau, man pačiam „Perlas“ yra kaip hobis. Mano draugai ūkininkai medžioja, žvejoja, o aš investuoju į krepšinį. Man baigiasi darbai ir aš pradedu gyventi krepšiniu, nuėjęs į salę aš pailsiu.“

„Aišku, ši veikla taip pat kainuoja labai daug nervų. Pernai kainavo mažiau, o dabar reikia susitaikyti, kad pralaimėjimų bus žymiai daugiau. Svarbiausia neiškristi, bet apie iškritimą net negalvoju, o į „Top 8“ noriu labai. Darysiu viską, kad būtume stipriausiųjų aštuntuke. Jei reikės, viską keisiu iš pagrindų.

Norime patriukšmauti. Norime, kad žmonės sužinotų apie Vilkaviškį, nes daug žmonių apie jį net nėra girdėję. Kai kvietėmės žaidėjus pernai, jie klausė, kas čia per miestas: ar turime kavinių, viešbučių. O mes visko turime, bet apie mus nieko nežino, nes visi važiuoja į Marijampolę, o mes esame kaip priemiestis.

Bet dabar apie Vilkaviškį žinos visi. Stengsimės palaikyti garsų miesto vardą ir atstovauti jį garbingai“, – pokalbio pabaigoje tarė pašnekovas.

Pirmosiose NKL sezono rungtynėse spalio 15-ąją „Perlas“ susitiks su Klaipėdos „Neptūnu-Akvaservis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)