– Praėjusį šeštadienį Lodzėje ištraukti 2011 metais Lenkijoje vyksiančio Europos moterų krepšinio čempionato burtai lėmė, kad Lietuvos rinktinė kausis A grupėje su Rusijos, Slovakijos ir Turkijos komandomis. Kaip vertinate mums tekusias varžoves?

– Į Europos čempionatą silpnos komandos nevažiuoja. Tik paskui paaiškėja, kas stipresnis, kas silpnesnis. Pogrupis stiprus, bet kiekviena komanda yra įveikiama.

Rusijos krepšininkės yra labai stiprios, jos Europos vicečempionės. Nors pasaulio čempionate joms mažiau pasisekė (ketvirtfinalyje pralaimėjo Baltarusijai).

Su Turkija mes nuo 2005 metų žaidžiame kiekviename čempionate. Tai agresyvi komanda. Be to, labai išaugęs Turkijos čempionato lygis: daug stiprių komandų, daug stiprių žaidėjų. Turkija – rimtas varžovas.

Ir Slovakijos komanda pakilo iš bedugnės. Pastaruoju metu patekdavo į geriausiųjų aštuntukus. Komandai vadovavo amerikietė trenerė Pokey Chatman. Ji išvedė rinktinę į Europos čempionato finalinį etapą ir atsistatydino.

Su kiekviena varžove reikia žaisti, kiekvieną reikia vertinti ir nė vienos nereikia bijoti.

– Lietuvos krepšinio federacijos generalinio sekretoriaus Mindaugo Balčiūno nuomone, jūsų vadovaujama moterų rinktinė pajėgi iškovoti kelialapį į 2012 metų Londono olimpines žaidynes. Tiesa, tam būtina laimėti aukso medalius. Ar šis tikslas mūsų rinktinei pasiekiamas?

– Viskas priklausys nuo to, kaip mums pavyks surinkti visas pajėgiausias žaidėjas. Šiuo metu yra traumuota Aušra Bimbaitė. Sandra Linkevičienė jau pradėjo po truputį judėti ir žaisti. Jeigu šios žaidėjos bus puikios formos, komanda bus stipri. Yra daug jaunų ir perspektyvių krepšininkių, turime gana stiprią, pajėgią priekinę liniją. Manau, kad M. Balčiūno žodžiai gali išsipildyti.

– Kaip dabar palaikote ryšius su krepšininkėmis? Ar stebite jų žaidimą?

– Aktyviai nebendrauju. Jų žaidimą dabar galima puikiausiai stebėti internete. Aišku, domiuosi.

– Ar jau yra numatytas rinktinės pasirengimo Europos čempionatui planas?

– Popieriuje joks planas nesurašytas. Jis yra mintyse. Reikia dar išsiaiškinti, kur, kada, kokie čempionatai baigiasi. Daug kas priklausys nuo to, kada kurias žaidėjas pavyks surinkti į rinktinės stovyklą.

Aišku, reikėtų krepšininkėms suteikti galimybę ir truputėlį pailsėti. Tam tikros gairės numatytos, bet jos dar gali būti koreguojamos. Planuojame apie gegužės 7 dieną susirinkti, jeigu viskas bus gerai.

– Šiuo metu dirbate Rusijoje. Kaip sekasi?

– Treniruoju Kursko miesto komandą „Dinamo“. Rusijos moterų krepšinio čempionate šiuo metu užimame ketvirtą vietą. Tikiuosi, kad po pirmojo rato irgi liksime šioje vietoje: aukščiau nepakilsime, bet ir žemiau nenukrisime.

Pirmenybės vyks trijuose Lenkijos miestuose

2011 metų Europos moterų krepšinio čempionatas birželio 18–liepos 3 dienomis vyks Lenkijoje.

Burtai lėmė, kad Bydgoščiuje žais A ir B grupės. A grupėje kausis Lietuva, Rusija, Slovakija ir Turkija. B grupėje – Čekija, Baltarusija, Didžioji Britanija ir Izraelis.

C ir D grupių ekipos santykius aiškinsis Katovicuose. C grupėje grumsis Lenkija, Ispanija, Juodkalnija ir papildomo atrankos turnyro nugalėtoja, D grupėje – Graikija, Prancūzija, Kroatija ir Latvija.

Antrojo etapo kovos (į jas pateks po 3 geriausias pirmojo etapo grupių komandas) vyks tuose pačiuose miestuose, finalinės – Lodzėje.

Paskutinė Europos čempionato dalyvė paaiškės po papildomo atrankos turnyro. Jo A grupės varžybas rengs Vengrija, ten grumsis Bulgarijos, Suomijos, Olandijos, Ukrainos ir šeimininkų ekipos. Atrankos turnyro B grupės kovos vyks Italijoje. Ten santykius aiškinsis Serbijos, Belgijos, Vokietijos, Italijos ir Rumunijos komandos.

Grupių varžybos vyks birželio 3–8 dienomis, o paskutinė Europos čempionato dalyvė paaiškės per grupių nugalėtojų dvikovas birželio 12 ir 15 dienomis.