1970 metais S. Belovas buvo pripažintas naudingiausiu pasaulio čempionato krepšininku.

1980 metais Maskvos žaidynėse S. Belovas uždegė olimpinę ugnį. 1993-1998 metais S. Belovas buvo Rusijos krepšinio federacijos (RKF) prezidentas ir treniravo šios šalies rinktinę.

Jo vadovaujami Rusijos krepšininkai 1994 ir 1998 metais tapo pasaulio vicečempionais, o 1997-ais iškovojo Europos pirmenybių bronzos medalius.

„Tai mano geriausias draugas. Jis buvo tikras rusas. Aš jį labai gerbiu“, - bendražygį gražiais žodžiais pokalbyje su DELFI minėjo olimpinis čempionas Modestas Paulauskas. - Mes su Sergejumi 10 metų viename kambaryje gyvenome (per SSRS rinktinės išvykas - DELFI). Mes kartu daug nuveikėme krepšinyje. Jis buvo puikus žmogus ir labai geras krepšininkas. Ne veltui S. Belovas buvo vadinamas „auksine rankele“. 1972 metų Miuncheno olimpiados finale jis pelnė pusę taškų - 20 iš 51. (SSRS rinktinė nugalėjo amerikiečius 51:50 - DELFI). Tada S. Belovo „auksinė rankelė“ lėmė mums olimpinius aukso medalius. Pastaruosius metus toli gyvenome vienas nuo kito“.

S. Belovas per savo karjerą žaidė Sverdlovsko „Uralmaš“ ir Maskvos CSKA klubuose. Baigęs krepšininko karjerą S. Belovas tapo treneriu, dirbo CSKA, „Cassino Basket“ (Italija) ir Permės „Ural Great“ klubuose. Kaip treneris jis dar dukart laimėjo SSRS ir dukart Rusijos pirmenybes.

Miuncheno olimpinių žaidynių krepšinio turnyre JAV rinktinė pirmą kartą nuo krepšinio įtraukimo į žaidynių programą nelaimėjo aukso medalio. Dramatiškame finale SSRS ekipa rezultatu 51:50 (26:21) įveikė amerikiečius, kurie iškart po rungtynių baigties padavė protestą, reikalaudami jas peržaisti.

Speciali FIBA komisija, išnagrinėjusi JAV skundą, jį atmetė. JAV rinktinė atsisakė priimti sidabro medalius. SSRS rinktinės sudėtyje olimpiadoje žaidė ir S. Belovas, ir M. Paulauskas.

1992 metų gegužės 11 dieną S. Belovas tapo pirmu užsieniečiu, kuris buvo įšventintas į JAV krepšinio Šlovės muziejų. Metais anksčiau Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA) S. Belovą pripažino geriausiu visų laikų Europos krepšininku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)