Vidurvasarį Malagoje (Ispanijoje) P. Padegimas galėjo apsiprasti prie karščio, kuris jo laukia didžiąją metų dalį Deitona Biče.

O taip pat ir savo kailiu patirti atletiškumą, su kuriuo susidurs Vakarų pusrutulyje.

Planetos pirmenybių pusfinalyje su nenugalimąja JAV komanda, kurį lietuviai pralaimėjo 62:89, P. Padegimas pasižymėjo dvigubu dubliu. 201 cm ūgio 17-metis kaunietis pelnė 11 taškų ir atkovojo tiek pat kamuolių, tačiau suklydo 7 kartus – daugiausiai komandoje.

O paskutiniame mače dėl bronzos su prancūzais (58:66) P. Padegimas perdegė ir tenkinosi 5 naudingumo balais – perpus mažiau nei jo vidurkis turnyre (11,3), pagal kurį krepšininkas buvo trečias tarp Remigijaus Bardausko auklėtinių.

„Pasirodėme pakankamai neblogai, manau, čempionatas tikrai išėjo į naudą. Aišku, laimėti medalius būtų daug smagiau. Manau, kad iki pusfinalio žaidėme puikiai, tuomet kažkiek išsigandome atsakomybės. Bet ketvirta vieta irgi nėra blogai“, – grįžęs į tėvynę įspūdžiais dalinosi P. Padegimas.

Pasaulio čempionate ketvirtąją vietą užėmusi Lietuvos U17 vaikinų rinktinė grįžo į Vilnių

Iki šiol jis tobulėjo gimtojo miesto „Žalgiris-3“ komandoje, Regionų krepšinio lygoje (RKL) rinkdamas 10 taškų, 7 atkovotų kamuolių, 1,5 rezultatyvaus perdavimo ir 1,3 klaidos statistiką.

Vos pasibaigus pasaulio čempionatui pasirodė žinia, jog jaunuolis nuo rudens atstovaus DME akademijai JAV.

Privačią akademiją Floridoje, kurioje krepšinio treniruotės derinamos su mokslais, 2015 metais įkūrė broliai Danas bei Mike‘as Pannagio, kurių vardai ir užšifruoti mokyklos pavadinime. Pirmasis praeityje darbavosi Philo Jacksono vadovautame Los Andželo „Lakers“ trenerių štabe ir 2009 bei 2010 metais tapo NBA čempionu.

Priimti amerikiečių kvietimą P. Padegimas nusprendė pavasarį, nors buvo viliojamas dar nuo praėjusio rudens.

Lietuvio DME akademijos treneriai geidė taip smarkiai, kad pasiūlė išskirtines finansines sąlygas.

„Ten sudarytos puikios sąlygos tobulėti: dirba dešimt trenerių, yra trys salės, galima kada tik panorėjus individualiai sportuoti, viskas suderinta su mokslais“, – kitus privalumus Delfi vardijo P. Padegimas.

Petras Padegimas

Ko dar net vidurinės mokyklos nespėjęs užbaigti žaidėjas tikisi iš tokio ankstyvo savo karjeros posūkio?

„Lietuvoje yra įsisenėjusios krepšinio tradicijos, pagrindinis akcentas skiriamas komandiniam žaidimui, situacijų skaitymui. Individualus ugdymas šiek tiek nueina į antrą planą. JAV treniruotės būna visai kitokios, kitoks krepšinis, kurį irgi norisi pažaisti.

Labiausiai tikiuosi patobulinti žaidimą vienas prieš vieną, individualius įgūdžius, kad galėčiau ir pats susikurti progą metimui, ir sukurti ją komandos draugui“, – sakė kova „po lenta“ kol kas labiausiai išsiskiriantis aukštaūgis, patraukęs DME akademijos atstovų akį pernai vykusiame FIBA „Challengers“ turnyre, kuriame buvo naudingiausias rinktinės žaidėjas.

Keltis per Atlantą P. Padegimą paragino tokį patį kelią pramynęs Antanas Kavaliauskas.

2015-ųjų Europos vicečempionas kadaise prisistatė į koledžą Kanzase, kaip pats yra sakęs, mokėdamas vos tris žodžius angliškai.

Antanas Kavaliauskas

Praleidęs ten dvejus metus, būsimas Vilniaus „Lietuvos ryto“ ir „Žalgirio“ vidurio puolėjas vėliau rungtyniavo JAV studentų NCAA pirmenybėse – jo pėdomis tikisi sekti ir P. Padegimas.

„Norėčiau žaisti pirmame NCAA divizione. Atvykti į JAV anksčiau man rekomendavo A. Kavaliauskas, kuris dabar dirba Veik Foresto universiteto komandoje. Tikrai neatmetu galimybės, kad būtent į šį universitetą ateityje ir stosiu“, – svarstė P. Padegimas.

Jis pernelyg nenuogąstauja, jog prasimušti iki pat viršūnės konkurencingoje amerikietiškoje aplinkoje gali ir nepavykti.

„Buvo tikrai ne vienas lietuvis, kuris nors ir nepakilo iki NBA lygio, iš JAV grįžo gerokai stipresnis ir toliau sėkmingai žaidė Europoje“, – pažymėjo puolėjas.

Tiesa, norom nenorom jo sprendimas primena vieną laimingai nesusiklosčiusią istoriją.

2016-aisiais Lietuvos jaunių rinktinę ant trečio pasaulio čempionato pakylos laiptelio toje pačioje Ispanijoje atvedęs Arnas Velička dar nespėjęs parskristi namo po pirmenybių išmainė „Žalgirio“ sistemą į „Barcelona“ kvietimą.

Arnas Velička

Bet Katalonijos superklubo dubleriams pusantrų metų atstovavęs įžaidėjas grįžo nesulaukęs sutarties pabaigos. Vėliau tokį gandais apaugusį manevrą jis pats paaiškino noru žaisti aukštesniame lygyje – vyrų komandoje.

„Taip, čia yra daug sutapimų. Tačiau kiekvienas einame savo keliu, kuriame savo istoriją“, – paklaustas apie pirmtako patirtį, pečiais gūžtelėjo P. Padegimas.

Beje, iš savo kartos jaunių rinktinės atstovų į užsienį jis sparnus pakėlė ne pirmas.

Metais anksčiau kitas puolėjas – Sostinės krepšinio mokyklos auklėtinis Danas Kazakevičius – pasirinko Bambergo „Brose“ (Vokietija) klubo sistemą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją