Po 45-erių metų vyriausiojo trenerio poste, iš kurių net 35 sezonai praleisti vadovaujant Saulės miesto komandai, A. Sireika pavasarį paliko ekipos vairą bei toliau „Šiaulių“ krepšinio klube užima garbės prezidento bei konsultanto pareigas.

Krepšinio specialistas įvertino pokyčius Šiaulių klube, nesėkmingą „Žalgirio“ ruožą, Europos turnyruose dalyvaujančių klubų šansus bei rinktinės galimybes 2024-ųjų liepą vyksiančiame olimpinės atrankos turnyre iškovoti bilietą į Paryžių.

Permainos Šiauliuose


– „Šiauliai“ praėjusią savaitę pakeitė trenerį, ar latvį Nikolajų Mazurą pakeitęs Žydrūnas Urbonas gali prikelti „Šiaulius“ (3/12) ir dar šiemet pakovoti dėl atkrintamųjų? Dabar nuo aštuntuko Saulės miesto komandą skiria 2 pergalės.

– Niekas dar nėra prarasta. Kalbant apie Ž. Urbono galimybes prikelti komandą, tai galiu plačiau pasisakyti apie trenerio darbą.

Treneris nėra koks mechanizmas ar kompiuteris, nuo kurio darbo kokybės priklausytų visas rezultatas.

Jį lemia ir traumos, ir bendravimas su žaidėjais, ir sudėtis. Atrodo, komanda gerai sukomplektuota, bet pakanka iškristi kokiam pagrindiniam žaidėjui, vidurio puolėjui, ir komandos žaidimas byra.

Taip ir čia: Žydrūnas atvyko, sakykim, po pirmojo sezono trečdalio. Aš tikiuosi, kad gali Ž. Urbonas prikelti komandą. O kaip bus iš tikrųjų, priklauso nuo daug faktorių: kaip sutars su žaidėjais, ar imsis kokių nors sprendimų papildant komandą.

– Ką gali duoti Ž. Urbonas „Šiauliams“, kokiomis savybėmis pasižymi strategas?

– Treneriui geriausiai sekasi sutarti su žaidėjais tuomet, kai jis pats yra žaidęs. Ž. Urbonas yra žaidęs ir „Šiauliuose“ praleidęs kelerius metus. Pasirodė kaip tvirto charakterio kovotojas.

Galvoju, kad šiai nei patyrusiai, nei visai jaunai, gal kiek pabirėjusiai komandai kaip tik reikia tokio griežtesnio žmogaus, kuris mokėtų kalbėtis su žaidėjais, suprastų tą psichologinę pusę.

Negalima būti tik diktatoriumi, kuris viską įsakinėja, nurodinėja, reikia pirmiausia suprasti žaidėjus ir pagal tai statyti, tvarkyti žaidimą.

To tikiuosi iš Ž. Urbono. Jis – buvęs žaidėjas, supranta jų situaciją, mes esame kalbėję su Žydrūnu, kai jis atvyko į Šiaulius. Mano supratimu, viskas eina į gerąją pusę.

Visų detalių nežinau, bet kai kurie žaidėjai turėjo laikinus kontraktus, galbūt kažkam baigsis sutartys, jei jie nebus reikalingi, į jų vietą gali atvykti nauji krepšininkai. Čia jau priklausys nuo trenerio ir nuo klubo.

– Nežinau, kiek jūs arti komandos, kaip žaidėjai reagavo atvykus Ž. Urbonui?

– Būtent buvau pačioje pirmoje treniruotėje. Galvoju, labai svarbu pristatyti naują narį, Komandai pasakiau – su juo bendraukite ir būsite lyg Dievo užantyje (šypsosi). Toks mano žmogiškas palinkėjimas ekipai.

Aš mačiau tuos veidus, mačiau, jog laukia tų permainų, nes iš tiesų buvo tokia nenormali situacija. Nenoriu nieko įžeisti ir kritikuoti kitų, bet žmonės buvo psichologiškai išsekę, be noro…

Tiesiog iš vieno, kito žaidėjo girdėjau dėkojant „ačiū treneri už permainas“, nors aš nesu labai prie to prisidėjęs. Vadinasi, krepšininkai laukė pokyčių. Manau, ta pasikeitusi psichologinė būsena suteiks daug naujos jėgos.

Prie Ž. Urbono žaidėjų elgesys visai kitoks, tai yra labai svarbu.

Nereikia bijoti rizikos


– Aptarkime trenerį pakeitusio Kauno „Žalgirio“ situaciją, gal ta Eurolygoje 16 vieta – realus šio sezono ekipos pajėgumas?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją