Viena tituluočiausių šių dienų žaidėjų trečiadienį „Good Morning America“ laidos eteryje pranešė apie vestuves.

Kaip pažymi JAV žiniasklaida, tai toli gražu nėra įprasta sportininko santuoka.

31-erių puolėjos išrinktasis – devyneriais metais vyresnis Jonathanas Ironsas.

Pora susipažino nekasdienėmis aplinkybėmis – J. Ironsui atliekant įkalinimo bausmę, o M. Moore mėginant jį ištraukti iš belangės.

1998-aisiais būdamas 16-os J. Ironsas buvo apkaltintas per pasikėsinimą apiplėšti pašovęs Sent Luiso priemiesčio gyventoją.

Nukentėjusysis buvo vienintelis liudininkas, atpažinęs J. Ironsą kaip savo užpuoliką. Pastarasis teisme tikino esantis suimtas per klaidą, tačiau negalėjo įrodyti savo alibi.

Vienintelis kitas J. Ironso kaltės įrodymas buvo policijos pareigūno tvirtinimas esą įtariamasis per apklausą prisipažino. Tačiau šie parodymai nebuvo įrašyti, apklausos metu nedalyvavo joks kitas asmuo. J. Ironsas teisme neigė davęs tokius parodymus.

Vėliau paaiškėjo, jog nusikaltimo vietoje aptikti nežinomo asmens pirštų antspaudai nesutapo su J. Ironso. Tačiau šis įkaltis teismui nebuvo pateiktas, ir J. Ironsas išgirdo griežtą verdiktą – 50 metų kalėjimo.

M. Moore apie šią bylą sužinojo būdama 18-os – perspektyvi krepšininkė laisvu laiku įsitraukė į judėjimą, siekusį reformuoti JAV teisingumo sistemą. Žaidėja susisiekė su Misūryje bausmę atliekančiu tariamu plėšiku ir pradėjo reguliariai bendrauti.

Užsimezgę santykiai tvėrė daugiau nei dešimtmetį ir peraugo į artimą bičiulystę, kol galiausiai 2019 metais M. Moore pribloškė krepšinio pasaulį, laikinai sustabdžiusi savo karjerą WNBA lygoje, kad galėtų visą dėmesį sutelkti kriminalinės teisės reformai.

Tuomet šokiruoti gerbėjai dar nežinojo, jog šį tituluotos žvaigždės žingsnį lėmė J. Ironsas. M. Moore išnaudojo savo žinomumą, kad atkreiptų visuomenės dėmesį į žmogų, kuris daugiau nei du dešimtmečius galėjo būti neteisingai įkalintas.


M. Moore pavyko pasiekti, jog teismas iš naujo atsiverstų J. Ironso bylą. Praėjusią liepą vyras buvo galiausiai paleistas pripažinus, jog jam pateikti kaltinimai buvo „labai silpni arba, geriausiu atveju, netiesioginiai“.

Būtent šios akimirkos laukė J. Ironsas – ir ne tik dėl to, jog pagaliau galėjo įkvėpti laisvės oro.

„Aš norėjau vesti Maya, bet tuo pačiu norėjau ją ir apsaugoti. Santykiai su kalėjime esančiu vyru yra nepaprastai sudėtingi ir skausmingi. Nenorėjau, kad ir ji jaustųsi lyg patekusi į spąstus, man rūpėjo, kad ji galėtų gyventi savo gyvenimą“, – motyvus, neleidusius pasipiršti anksčiau, atskleidė J. Ironsas.

Pora sumainė žiedus vos tik atsivėrė kalėjimo kameros grotos – tik iki šiol apie tai neskelbė viešai.

Vis dėlto kol kas dar neaišku, kada M. Moore grįš ant parketo – jos darbas nesibaigia sulig J. Ironso paleidimu. Sutuoktiniai ketina aktyviai veikti garsinant kitas bylas, palietusias neteisingai apkaltintus žmones.


Krepšinio aikštėse ligšiolinė M. Moore karjera buvo svaiginanti: Minesotos „Lynx“ klubo senbuvė keturiskart triumfavo WNBA, 2013-aisiais buvo pripažinta naudingiausia finalo serijos, o po metų – ir viso sezono lygos krepšininke.

Ne ką prasčiau sekėsi anapus Atlanto. 2012 metais amerikietė laimėjo Eurolygą su Valensijos „Ros Casares“ (Ispanija) ekipa, o prieš dvejus metus tą patį pakartojo su Jekaterinburgo UGMK (Rusija).

Atstovaudama savo šalies rinktinei, M. Moore po du sykius iškovojo auksą olimpinėse žaidynėse ir planetos pirmenybėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)