Dramatiškame ir finalo vardo vertame susitikime likus žaisti 55 sek. „Lietuvos rytas“ pirmavo 81:79, tačiau „Žalgirį“ išgelbėjo klubo veteranas Marcusas Brownas. Gynėjas individualiais veiksmais vieną po kito pataikė du sudėtingus dvitaškius, antruoju išvesdamas savo komandą į priekį likus 4,1 sek.

„Žalgiris“ šį sezoną LKL pirmenybėse dar nepatyrė pralaimėjimo kartėlio. Reguliariame čempionate pirmą vietą užėmę kauniečiai iš viso jau laimėjo 29 mačus iš eilės.

Antroje pozicijoje prieš atkrintamąsias varžybas likę vilniečiai reguliariame sezone iškovojo 20 pergalių ir patyrė 4 nesėkmes, o bendras sostinės klubo pergalių ir pralaimėjimų santykis LKL – 24-5.

Tarpusavyje Lietuvos krepšinio grandai iki ketvirtadienio mačo šį sezoną kovojo tris kartus ir visus susitikimus laimėjo „Žalgiris“. LKL čempionate kauniečiai nugalėjo varžovus 85:60 ir 74:57, o LKF taurės turnyro finale – 81:69.

LKL finaluose „Lietuvos rytas“ buvo pajėgesnis už „Žalgirį“ 5 kartus, kauniečiai laimėjo 7 finalų serijas, o iš viso Lietuvos čempionais tapo 12 sykių.

„Žalgiris“ šiemet siekia jau trečiojo titulo po iškovotų trofėjų LKF taurės varžybose ir Baltijos lygoje.

Antrosios serijos rungtynės pirmadienį bus žaidžiamos Vilniuje.

Rungtynės

„Žalgiriui“ visoje finalo serijoje nepadės nugaros traumą patyręs gynėjas Martynas Pocius, o ketvirtadienio susitikimui nebuvo registruotas vidurio puolėjas Bobanas Marjanovičius.

„Žalgirio“ starto penketas: DeJuanas Collinsas, Marcusas Brownas, Artūras Milaknis, Tadas Klimavičius, Trentas Plaistedas.

„Lietuvos ryto“ starto penketas: Aleksandras Rašičius, Martynas Gecevičius, Artūras Jomantas, Kenanas Bajramovičius, Jonas Valančiūnas.

Atkakliai prasidėjusiame mače žalgiriečiai 6 taškais atsakė ir pirmąjį taiklų K. Bajramovičiaus metimą (6:2), tačiau tas pats bosnis tritaškiu stabdė beįsibėgančius aikštelės šeimininkus (6:5).

Puikiai į žaidimą įsiliejęs Mindaugas Kuzminskas plušėdamas tiek gynyboje, tiek puolime prisidėjo prie „Žalgirio“ minispurto 6:0, po kurio vilniečių strategas Darius Maskoliūnas prašė minutės pertraukėlės (12:5).

Santykį dvitaškiu su bauda sušvelnino Bradas Newley (12:8) ir kuriam laikui žaidimas išsilygino. „Lietuvos rytui“ pavojaus varpai ėmė gausti ketvirčio pabaigoje, kai vos per keletą minučių tris pražangas susirinko vidurio puolėjas Cemalis Nalga, o dusyk prasižengė ir J. Valančiūnas. Bet vilniečiai laikėsi neblogai ir atitrūkti varžovams neleido, o likus 23 sek. Milko Bjelica išlygino santykį (23:23).

Antrasis ketvirtis prasidėjo Aleksandro Čapino tritaškiu, po kurio kauniečių persvara taip ir svyravo – nuo 1 iki 3 taškų, kai kėlinio viduryje M. Bjelica dėjimu iš viršaus išvedė pirmyn „Lietuvos rytą“ (32:30).

„Žalgiris“ T. Klimavičiaus ir M. Kalniečio metimais vėl pakreipė svarstykles į savo pusę (34:32), kurios grįžo atgal po minutės pertraukėlės, kai K. Bajramovičius pataikė sudėtingą dvitaškį, o Simas Jasaitis užbaigė greitą ataką (36:34).

Kauniečių atakos ir toliau strigo, Travisas Watsonas prametė abi baudas, o K. Bajramovičius pataikė dvi iš keturių, B. Newley smeigė tritaškį ir skirtumas augo svečių naudai (41:34).

„Žalgirį“ gelbėjo M. Brownas. Patyręs snaiperis paskutinę antrojo kėlinio minutę pataikė kelis sudėtingus metimus ir sumažino atsilikimą iki 41:39.

Trečiasis kėlinys prasidėjo Aleksandro Rašičiaus dvitaškiu, tiksliu tolimu M. Gecevičiaus šūviu ir „Lietuvos ryto“ šuoliu pirmyn (46:39). Kauno klubo strategas Elias Zouros sužaidus vos 50 sek. prašė minutės pertraukėlės.

Bet ir po jos svečiai kietai ir sėkmingai gynėsi, o jų pranašumas dar ūgtelėjo po D. J. Strawberry tritaškio (49:41). Įtampa Kauno halėje augo – ant parketo nugriuvę ir kojomis bei rankomis susipynę M. Gecevičius ir Paulius Jankūnas buvo nubausti nesportinėmis pražangomis. Tuo metu „Lietuvos rytas“ sėkmingai laikė saugų atstumą – 55:47.

Tačiau kėliniui artėjant prie pabaigos, kauniečiai pasinaudojo keliomis varžovų klaidomis ir skirtumas ėmė tirpti (58:55). Aikštelės šeimininkų užsivedimą šaldė S. Jasaičio dvitaškis su bauda (61:55).

Dar kelias oponentų klaidas „Žalgiris“ vėl vertė taškais (61:59), du taškai ekipas skyrė ir prieš lemiamą ketvirtį (63:61).

Ketvirtojo kėlinio pradžioje A. Čapinas lygino santykį, o T. Klimavičius baudos metimu ir dvitaškiu išvedė aikštelės šeimininkus pirmyn (66:63). K. Bajramovičius atsakė tritaškiu (66:66), bet po kelių minučių „Žalgiris“ kiek atitrūko – M. Kalniečio dėjimas kontratakoje fiksavo 6 taškų skirtumą (76:70).

Tačiau vienas visus „Lietuvos ryto“ taškus nuo ketvirto kėlinio vidurio rinkęs D. J. Strawbery mažino atsilikimą (76:74), o po dar vieno amerikiečio prasiveržimo santykis tapo lygus – 76:76.

Žalgiriečius į priekį vėl truktelėjo T. Klimavičius (79:76), bet situaciją aukštyn kojomis vėl apvertė M. Bjelica. „Lietuvos ryto“ puolėjas sumetė baudas ir likus žaisti 55 sek. smeigė tritaškį (81:79).

„Žalgirį“ dar kartą gelbėjo M. Brownas. Gynėjas individualiais veiksmais vieną po kito pataikė du sudėtingus dvitaškius, antruoju išvesdamas savo komandą į priekį likus 4,1 sek. (83:81). Paskutinė „Lietuvos ryto“ ataka buvo nesėkminga ir kauniečiai išsiveržė serijoje į priekį 1-0.

Statistika

„Žalgiris“: Marcusas Brownas 15 taškų (1/5 trit., 5/8 dvit., 2/2 baudų), Tadas Klimavičius 14 (6/9 dvit., 2/4 baudų; 10 atk. kam.), DeJuanas Collinsas 12 (0/1 trit., 3/9 dvit., 6/6 baudų; 5 atk. kam.), Mantas Kalnietis 11, Paulius Jankūnas 6, Aleksandras Čapinas 5, Tomas Delininkaitis, Omaras Samhanas, Travisas Watsonas (5 atk. kam.) ir Mindaugas Kuzminskas po 4, Artūras Milaknis ir Trentas Plaistedas po 2.

„Lietuvos rytas“: D. J. Strawberry 17 (1/1 trit., 4/4 dvit., 6/6 baudų), Milko Bjelica 16 (1/4 trit., 3/6 dvit., 7/7 baudų), Kenanas Bajramovičius 15 (3/5 trit., 2/4 dvit., 2/4 baudų), Martynas Gecevičius 13, Bradas Newley 12, Simas Jasaitis 5, Aleksandras Rašičius 2 (4 rez. perd., 4 kld.), Jonas Valančiūnas 1 (2 atk. kam. per 17 min. 8 sek.).

Artūras Jomantas (9:02 min.) ir Cemalis Nalga (2:56) taškų nepelnė, o Steponas Babrauskas ir Simas Buterlevičius nežaidė.

Dvitaškiai: „Žalgiris“ 28/60 (47 proc.) – 15/32 (47 proc.) „Lietuvos rytas“

Tritaškiai: „Žalgiris“ 2/10 (20 proc.) – 8/22 (36 proc.) „Lietuvos rytas“

Baudų metimai: „Žalgiris“ 21/28 (75 proc.) – 27/33 (82 proc.) „Lietuvos rytas“

Atkovoti kamuoliai: „Žalgiris“ 44 – 28 „Lietuvos rytas“

Rezultatyvūs perdavimai: „Žalgiris“ 11 – 12 „Lietuvos rytas“

Klaidos: „Žalgiris“ 12 – 15 „Lietuvos rytas“

Perimti kamuoliai: „Žalgiris“ 7 – 3 „Lietuvos rytas“

Blokai: „Žalgiris“ 1 – 4 „Lietuvos rytas“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją