„CAS sprendimas patvirtino federacijų nuomonę apie būtinybę keisti „FIBA Europe“ įstatus.

Juose, pasak CAS, akivaizdžiai trūksta demokratinėms organizacijoms įprastų valdymo įrankių, politinio ir vykdomojo lygmenų balanso. Dabar organizacijoje politinė ir vykdomoji valdžia sutelkta generalinio sekretoriaus rankose, nors jis net nėra renkamas visų organizacijos narių. Politinė atsakomybė turi tekti ir prezidentui“, — pasakojo susitikime Prancūzijoje dalyvavęs LKF komercinės ir projektinės plėtros vadybininkas Mindaugas Balčiūnas.

Pasak M. Balčiūno, CAS sprendimas leisti „FIBA Europe“ nerengti neeilinės asamblėjos neturi reikšmės, nes jau po mėnesio (gegužės 18-ą dieną) įvyks kasmetinė asamblėja.

„Oponentai tiesiog vilkino sprendimą, „FIBA Europe“ vadovai CAS pateikė net 7 pretenzijas, tačiau visos jos buvo atmestos. Buvo teigiama, kad mes neturime teisės kreiptis į CAS, kad „FIBA Europe“ turi teisę nepripažinti CAS sprendimo, nes tai yra neva ne CAS, o Vokietijos, kurioje įsikūrusi „FIBA Europe“, teismo kompetencija ir panašiai. Visos tos pretenzijos buvo atmestos, tačiau sprendimo priėmimas užtruko. Dabar tai jau nėra svarbu ir visiškai nieko nekeičia.

CAS sprendimas neturi jokios įtakos mūsų galimybėms siekti savo tikslo. Jau gegužės 18 dieną visos federacijos galės išsakyti savo nuomonę ir pačios spręsti dėl Europos krepšinio ateities. Labai svarbu yra kitkas — visą tą laiką didžiausios Europos krepšinio federacijos išliko vieningos, ryžtingai nusiteikusios pasiekti savo tikslą. Mes turime vieningą poziciją dėl to, kad permainos „FIBA Europe“ yra būtinos, organizacijai reikia stiprių asmenybių, kurios vestų į priekį, tvirtai atstovautų Europos interesams pasaulinėje FIBA, turi būti pagaliau parengta krepšinio vystymo Europoje strategija ir atlikta visa eilė kitų būtinų darbų“, — pasakojo LKF atstovas.

M.Balčiūnas dar tris mėnesius bus nušalintas nuo LKF generalinio sekretoriaus pareigų

Panevėžio miesto apylinkės teismas dar trims mėnesiams pratęsė kyšininkavimu ir piktnaudžiavimu įtariamo Mindaugo Balčiūno nušalinimą nuo Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinio sekretoriaus pareigų.

Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorė Aurelija Gališanskytė BNS sakė, kad į teismą buvo kreiptasi prašant įtariamąjį nušalinti trims mėnesiams, teismas praėjusį ketvirtadienį šį prašymą patenkino.

„Teismas (nušalinimą - BNS) pratęsė maksimaliam terminui. Apie bylos pabaigimą kalbos dar nėra, tačiau tokios priemonės taikymas leis greičiau ikiteisminį tyrimą atlikti ir užkirs bet kokį kelią trukdyti tam ikiteisminiai tyrimui, kas galbūt galėtų būti daroma, jeigu jis tokias pareigas eitų“, - BNS sakė A. Gališanskytė.

Šiuo metu baudžiamojoje byloje, įskaitant M.Balčiūną, dabar yra 15 įtariamųjų. Tarp įtariamųjų - Panevėžio miesto savivaldybės tarnautojai ir viena advokatė. Jų pavardės viešai neskelbiamos.

Laikinai nuo generalinio sekretoriaus pareigų nušalintas M. Balčiūnas šiuo metu dirba LKF komercinės ir projektinės plėtros vadybininku.

M. Balčiūnas iš pradžių nuo pareigų laikinai buvo nušalintas sausio 18 dieną. Tada teismas tvirtino, kad nusikalstamos veikos, kurių padarymu įtariamas B. Balčiūnas, yra susijusios su jo, kaip federacijos generalinio sekretoriaus einamomis pareigomis ir jam patikėtais įgaliojimais. Teismo įsitikinimu, jo grąžinimas į pareigas gali sudaryti sąlygas M. Balčiūnui daryti įtaką pavaldiems liudytojams ar kitiems įtariamiesiems, ir toku būtu trukdyti tyrimą.

LKF sekretorius tyrimo pradžioje buvo laikomas suimtas.

Panevėžio apygardos teismas sausio 17 dieną nusprendė paleisti į laisvę M. Balčiūną, kurį žemesnės instancijos teismas buvo nusprendęs suimti 20 dienų. M. Balčiūnas areštinėje praleido dešimt parų.

Jam pateikti įtarimai dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo, dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu bei kyšininkavimo.

Panevėžio prokurorai kartu su Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnais atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo tarnyba, sukčiavimo ir dokumentų suklastojimo aiškinantis savivaldybės lėšų panaudojimo viešbučio „Romantic“ rekonstrukcijai teisėtumą.

Įtariama, kad prieš 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatą galėjo būti parengtas planas, kaip neteisėtai už Panevėžio miesto savivaldybės lėšas rekonstruoti bendrovės „Via Unica“ viešbutį „Romantic“.

M. Balčiūnas neigia kaltę.