Apie norą surengti atrankos turnyrą Venesuela prabilo viena pirmųjų, taigi tai nėra didelė staigmena. Tačiau Makedonija, ir taip sugadinusi Lietuvai Europos vyrų krepšinio čempionatą, dar neseniai tvirtino nepretenduosianti tapti atrankos turnyro šeimininke.

M. Balčiūnas: nerimauti pagrindo nėra

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas DELFI teigė nesitikėjęs tokios įvykių kloties. Pasak jo, atrodė, jog Lietuva bus vienintelė pretendentė surengti atrankos turnyrą, bet kitos trys šalys savo paraiškas pateikė kone paskutinę akimirką.

"Kol kas anksti kažką komentuoti, tačiau mažų mažiausiai man yra keista. Iki paraiškų padavimo laiko pabaigos likus 2 valandoms mes buvome vieninteliai, tačiau per likusį laiką atsirado dar trys šalys", - stebėjosi M. Balčiūnas.

Tačiau M. Balčiūnas tikino, kad nerimauti pagrindo nėra.

"Lietuva - geriausia kandidatė ir jokios panikos nėra. Tik reikia apsispręsti, ar tokio bendradarbiavimo mes norime, ar mes toleruojame tokius santykius. Kalbant apie Makedoniją, tai šiuo atveju įsikišo jų Vyriausybė. Tačiau Venesuelos ir Angolos atvejai - kitokie", - DELFI teigė M. Balčiūnas.

Oficiali LKF pozicija bus išsakyta ketvirtadienį Kaune vyksiančios spaudos konferencijos metu.

Makedonų pranašumas – krepšinio renginių badas?

Oficialioje FIBA svetainėje trumpai aprašoma kiekviena iš keturių kandidačių surengti atrankos turnyrą.

Lietuva apibūdinama kaip „Eurobasket 2011“ organizatorė bei valstybė su „stipriu troškimu rengti tarptautinius krepšinio turnyrus“. Mūsų šalies naudai byloja tokių varžybų organizavimo patirtis: tiek „Eurobasket“, tiek 2010 m. Europos jaunimo (iki 18 metų) čempionatas, kuriame Jono Valančiūno vedama mūsų šalies rinktinė laimėjo auksą, tiek kitąmet Lietuvoje vyksiantis Pasaulio jaunių (iki 17 metų) čempionatas.

Tuo tarpu Makedonija pasižymi kur kas kuklesniais laimėjimais organizuojant tarptautines krepšinio varžybas. FIBA pažymi, kad olimpinės atrankos turnyras šiai Balkanų šaliai būtų pirmas stambus krepšinio renginys istorijoje. Kaip FIBA traktuos tokią patirties stoką – kaip privalumą ar kaip trūkumą – belieka spėlioti.

Tarp visų keturių pretendenčių būtent Makedonija yra surengusi mažiausiai svarbių tarptautinių krepšinio varžybų.

Venesuela 2006 m. rengė Pietų Amerikos vyrų čempionatą, o 2000 m. – to paties žemyno vaikinų iki 18 metų pirmenybes.

Angola šiemet prarado Afrikos čempionės titulą. Taip nutrūko neįtikėtinas šios valstybės dominavimas: ji laimėjo visas Afrikos pirmenybes nuo 1997 m. Pagal tarptautinių vyrų varžybų organizavimo patirtį ji netgi lenkia Lietuvą: Angoloje Afrikos čempionatai vyko jau tris kartus, pasuktinįsyk – 2007 m.

Pasaulinio lygio FIBA varžybų, prie kurių priskiriamas olimpinės atrankos turnyras, savo sąskaitoje neturi nė viena iš keturių pretendenčių.

FIBA savo sprendimą priims po kiek daugiau nei mėnesio, gruodžio 10 - 11 d. Madride vyksiančio FIBA valdybos posėdžio metu. Ten paaiškės ir olimpinės atrankos į moterų krepšinio turnyrą šeimininkė. Pastarąsias varžybas surengti siekia Argentina, Čekija ir Turkija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją