VDU krepšinio komanda LSKL čempionų titulus yra iškovojusi 2001, 2002, 2004, 2005, 2007, 2008, 2009 2010, 2011 ir 2012 metais. Taip pat penkis kartus (2006, 2007, 2008, 2010, 2011) skynė nugalėtojų laurus Europos universitetų krepšinio čempionatuose.

Šįkart VDU ekipai bandė įkąsti MRU atstovai - pirmojo kėlinio viduryje vilniečiai pirmavo 12:10, tačiau netrukus VDU krepšininkai sužaidė atkarpą 21:4 ir susikrovė 15 taškų pranašumą - 31:16. Komandos į didžiąją pertrauką iškeliavo VDU pirmaujant 47:35.

Po atokvėpio minučių MRU ekipa jau atrodė kur kas solidžiau - gerokai suaktyvino gynybą ir vis dažniau rasdavo spragų varžovų gynyboje. Vilniečiai VDU ekipai beveik keturias minutes neleido pelnyti nė taško, o tuo tarpu patys surinko dešimt taškų ir prie daugkartinių LSKL čempionų priartėjo per vieną metimą - 45:47. Dar po kelių sekundžių MRU žaidėjas Gediminas Žylė dėjimu į krepšį išlygino rezultatą - 49:49.

Tai VDU ekipai buvo lyg signalas, kad reikia atsibusti, pajungti visas pajėgas ir kilti į lemiamą kovą. Arūno Juknevičiaus auklėtiniai MRU krepšininkus ėmė vis labiau spausti ir kovoti dėl kiekvieno kamuolio ir centimetro aikštėje. Šios pastangos davė vaisių - ketvirtojo kėlinio pradžioje VDU vėl susikrovė dviženklę taškų persvarą - 76:59 ir jau galėjo ramiau atsikvėpti.

VDU - MRU - 86:71 (31:16, 16:19, 16:23, 23:11).

Prie VDU komandos pergalės daugiausiai pridėjo Povilas Butkevičius, pelnęs 24 taškus, Šarūnas Vasiliauskas pridėjo 21, Žygimantas Janavičius 9 taškus.

MRU gretose išsiskyrė Laurynas Samėnas, pelnęs 16 taškų, Paulius Dambrauskas pridėjo 13, Augustas Pečiukevičius 12, Gediminas Žylė 11 taškų.

Perrašė istorijos puslapius

"VDU ekipa yra tapusi ne tik Lietuvos, bet ir Europos krepšinio pasididžiavimu. Džiaugiuosi, kad ir kitos LSKL komandos vis progresuoja ir kaskart rimčiau priešinasi čempionams. Visada smagu, kuomet rungtynėse verda intriga. Ši VDU pergalė - istorinė. Tikiuosi, kad ši komanda dar ne kartą perrašys ne tik Lietuvos, bet ir Europos ir net viso pasaulio istorijos puslapius", - kalbėjo LSKL prezidentas Rimantas Cibauskas.

Lietuvos studentų sporto asociacijos (LSSA) prezidentas Česlovas Garbaliauskas pasidžiaugė, kad studentų finalas kėlė intrigą.

"MRU čempionams priešinosi iš peties ir sudarė rimtą konkurenciją. Reginys buvo malonus akiai", - sakė Č. Garbaliauskas.

Primename, kad VDU šiemet reguliariajame čempionate iškovojo 15 pergalių bei patyrė 3 pralaimėjimus ir tapo reguliaraus čempionato nugalėtojais.

Pusfinalio kovoje VDU krepšininkai tik po itin atkaklios ir įtemptos kovos savo aikštėje 82:77 įveikė KU studentus. MRU atstovai kitame pusfinalyje po dramatiškos ir permainingos kovos rezultatu 71:58 įveikė ŠU ekipą.

Trenerių komentarai:

„Malonu, dešimt sezonų esame nenugalimi. Apvalus ir gražus skaičius. Vyrai dar kartą įrodė, kad jie verti vadintis čempionais. VDU komandą dar kartą patvirtino, jog turi nugalėtojų mentalitetą“, - po LSKL finalo dvikovos džiaugėsi VDU komandos treneris Arūnas Juknevičius.

Po triumfo akimirkų jis savo komandos narių buvo mėtomas į orą.

VDU komandos treneris Arūnas Juknevičius ant auklėtinių rankų

„Prie to priprasti neįmanoma. Tai neapsakomas jausmas. Tas adrenalinas atperka visą sezono darbą. Šįkart, kai buvau mėtomas į orą, jutau, kad iš kišenės slysta mobilus telefonas, tai adrenalinas buvo dar didesnis“, - juokdamasis savo įspūdžiais dalijosi čempionų strategas.

A. Juknevičius pabrėžė, kad VDU komanda ilgai mėgautis triumfo akimirkomis negalės, kadangi jau gegužės 16-20 dienomis Helsinkyje (Suomija) laukia SELL žaidynių dvikovos, o liepos viduryje ketina vykti į Ispanijoje rengiamas Europos universitetų sportinių žaidimų žaidynes.

Be to, jis pažymėjo, jog prie VDU ekipos triumfo šį sezoną prisidėjo ir Tomas Rakauskas, atlikęs vyriausiojo trenerio asistento pareigas.

MRU komandos treneris Vytautas Poteliūnas po dvikovos šiek tiek apgailestavo, kad jo komandos nariams nepavyko nuvainikuoti daugkartinių čempionų.

„Turėjome tokį tikslą, tačiau šįkart nepavyko. Rungtyniavome banguotai. Rungtynių pradžioje varžovus šiek tiek paleidome į priekį, tačiau vėliau atstatėme pusiausvyrą ir buvome sugrąžinę rungtynių intrigą. Norėjome parodyti nagus, tačiau pritrūkome jėgų. Neturime tiek daug, kiek turi VDU ekipa, lygiaverčių krepšininkų. Galbūt kitąmet pavyks pasiekti revanšą. Bent jau to giliai širdyje tikimės“, - kalbėjo vicečempionų treneris.

LSKL finalo rungtynių naudingiausiais žaidėjais pripažinti Povilas Butkevičius (VDU ekipai pelnė 24 taškus ir surinko +28 naudingumo balus) bei Antanas Udras (9 taškai ir 12 naudingumo balų).

Po finalo rungtynių ir apdovanojimų visi renginyje dalyvavę komandų atstovai ir svečiai buvo pakviesti į šventinę vakaronę, kurioje koncertavo Natalija Bunkė, liejosi džiaugsmo emocijos ir vyko šokiai.

Bronza - Klaipėdos universiteto atstovams

Klaipėdos universiteto (KU) krepšininkai po dvejų metų pertraukos susigrąžino Lietuvos studentų krepšinio lygos (LSKL) bronzos medalius. Pajūrio studentai mažajame finale 29 taškų skirtumu - 88:59 sutriuškino Šiaulių universiteto (ŠU) ekipą.

Prieš šią dvikovą Klaipėdos kūno kultūros ir rekreacijos centre susirinkusius krepšinio žiūrovus pasveikino uostamiesčio miesto meras Vytautas Grubliauskas.

"Džiugu, kad studentų krepšinio lemiamos kovos vyksta būtent Klaipėdoje ir tai, kad dėl medalių kovoja klaipėdiečiai. Man maloniausia, kad studentų krepšinio kovos išsiskiria gražia, garbinga ir įspūdinga kova", - kalbėjo Klaipėdos meras.

LSKL prezidentas Rimantas Cibauskas prieš lemiamas šio sezono kovas pasidžiaugė, kad šis sezonas buvo intriguojantis.

"Visi finalinio ketverto dalyviai paaiškėjo tik po paskutinių reguliaraus čempionato rungtynių. Virė intriguojančios ir atkaklios dvikovos, o tai čempionatą tik puošia. Džiugu, kad LSKL savo pergalėmis garsėja ne tik Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse: VDU ekipa yra penkiskart Europos čempionė, Lietuvos studentų rinktinė skynė pergalės ir universiadoje. Lietuvos studentai krepšininkai itin ryškūs ir pastebimi", - pasidžiaugė LSKL prezidentas.

KU surengė atakų šou

KU krepšininkai, vedami Evaldo Lengvino ir Valento Tarolio, rungtynes pradėjo spurtu 9:0, o dar po kelių akimirkų susikrovė ir dviženklę taškų persvarą - 17:4.

Kovingai nusiteikę klaipėdiečiai nemažino žaidimo tempo, dominavo aikštėje ir varžovus kaskart priblokšdavo taikliomis atakomis. Antrojo kėlinio pradžioje klaipėdiečiai jau buvo susikrovę 22 taškų pranašumą - 29:7.

Antrojo kėlinio pradžioje klaipėdiečių pranašumas šoktelėjo ir iki 22 taškų - 29:7. Po šio šalto dušo šiauliečiams nebepavyko atsistiesti ir pakreipti įvykių savo naudai.

Dar neįpusėjus rungtynėms salėje susirinkę žiūrovai klaipėdiečiams pranašavo užtikrintą pergalę ir jie buvo teisūs.

KU - ŠU - 88:59 (25:7, 16:10, 27:25, 20:17).

Klaipėdos universiteto ekipą į pergalę vedė Evaldas Lengvinas, surinkęs 21 tašką, Julius Kazakauskas pridėjo 17 (11 atk. kam.), Tadas Maželis 12, Valentas Tarolis taškų.

ŠU komandai 26 taškus pelnė Klymas Artamonovas, 12 - Julius Jucikas, 11 - Arvydas Šikšnius.

Klaipėdiečiai geriau kovojo po krepšiais - jų sąskaitoje 54, o ŠU - 29 atkovoti kamuoliai.

"Džiaugiuosi, kad vyrai nuo pat dvikovos pradžios rungtyniavo itin susikaupę ir pademonstravo kovotojų charakterį. Smagu čempionatą baigti pergale, to siekėme visą sezoną ir mums pavyko įgyvendinti savo tikslus. Džiaugiuosi savo komandos vyrais, - kalbėjo KU treneris Dainius Miliūnas.

- Tai bus įsimintina diena. Savo mieste neiškovoti medalių būtų buvę negarbinga. Pateisinome savo žiūrovų lūkesčius. Atvirai pasakius, tikėjau aršesnės kovos ir kietesnio pasipriešinimo iš ŠU ekipos, juk šioje komandoje rungtyniauja nemažai LKL žaidėjų. Visgi, intrigos nebuvo", - pridūrė nugalėtojų strategas.

Anot ŠU trenerio Rolando Vaičiūno, tokio rungtynių scenarijaus jis negalėjo tikėtis net juodžiausiame sapne.

"Netikėjau, kad galime pralaimėti tokiu skirtumu. Apskritai į Klaipėdą važiavome dėl medalių, tačiau viskas pakrypo visai kita linkme. Nepažinau savo komandos narių: akyse nebuvo regėti jokios ugnelės ir noro nugalėti. Apmaudu. Buvome visur lėtesni", - neslėpdamas prastos nuotaikos kalbėjo ŠU strategas.

Žemiau - nereiškia blogiau

Primename, kad ŠU ekipa LSKL reguliariajame čempionate iškovojo 13 pergalių ir patyrė 5 pralaimėjimus bei turnyro lentelėje įsitvirtino antroje pozicijoje, o KU su 10 pergalių ir 8 pralaimėjimais į atkrintamųjų varžybų traukinį įšoko paskutinę minutę.

Tai klaipėdiečiams suteikė papildomos motyvacijos - jie lemiamose kovose rungtyniavo lyg ant sparnų.

Pusfinalio kovoje KU itin atkakliai priešinosi daugkartiniams LSKL čempionams - Vytauto Didžiojo universiteto krepšininkams. Klaipėdiečiams labai nedaug trūko iki sensacijos - KU išvykos rungtynėse VDU ekipai nusileido tik penkiais taškais - 77:82.

ŠU pusfinalio dvikovoje po dramatiškos ir permainingos kovos rezultatu 58:71 pralaimėjo Vilniaus Mykolo Romerio universiteto (MRU) komandai.

LSKL bronzos medaliai - Klaipėdos universiteto studentams