Jis per vasario mėnesį vyksiantį langą į Europos čempionatą perims derinių lentą iš asistento Giedriaus Žibėno, kuriam LKF ją žadėjo kiek anksčiau, kol K. Maksvytį dar saistė sutartis su Kauno „Žalgiriu“.

„Situacija keičiasi. Prieš porą mėnesių Vykdomojo komiteto priimtas sprendimas, kad rinktinės treneriu tampa Giedrius Žibėnas, keičiasi. Kadangi M. Maksvytis šiuo metu yra laisvas, yra jam galimybė grįžti į pagrindinio trenerio pareigas. Giedrius turi pakankamai daug iššūkių su Vilniaus „Rytu“, jo veikla koncentruota, o sezonas ilgas, todėl jis liks dirbti su komanda. Taigi įvertinome situaciją ir K. Maksvytis bendru sutarimu vėl grįžta į rinktinę.

Įvyko pakeitimas ir Kazys dirbs vyriausiuoju treneriu ne tik languose, bet ir iki pat olimpinių žaidynių, į kurias mums reikia patekti. Visi to nori. Tai yra vienas svarbiausių LKF tikslų. Kazys irgi tai supranta ir dėl to atsisako kitų pasiūlymų, kurių, tikiu, kad jis tikrai turėtų.

Mus tai labai tenkina, kad dabar Kazys dirbs tik su rinktine. Situacija mums susiklostė objektyviai labai gerai. Jis galės be didelės įtampos ruoštis normaliai: stebėti žaidėjus, nuvykti pasistažuoti į JAV, pakalbėti su mūsų NBA atstovais, turėti daug telefoninių pokalbių. Pagaliau ir tas tęstinumas reikaingas. Aišku, Giedrius irgi yra ateities treneris, jaunas ir perspektyvus. Manau, kad ir Lietuvos rinktinę ateity jis treniruos“, – dėstė LKF prezidentas Vydas Gedvilas.

Pats G. Žibėnas dėl to, kad neteks debiutuoti vilkint vyriausiojo trenerio kostiumą, pernelyg nesisielojo.

„Kaip ir viskas aišku. Kazys kol dirbo Eurolygoje, buvome taip ir sutarę. Staiga pasikeitus aplinkybėms, priėmėme tai labai paprastai. Mano pareigo syra asistento. Esu pasiruošęs bet kokioms pareigoms, galiu būti ir pirmu, ir ketvirtu rinktinės asistentu, ko tik reikės. Nacionalinė rinktinė yra aukščiau visko. Jokių ego čia negali būti.

Kazys šiuo metu yra laisvas ir gali visiškai susikoncentruoti į darbą ir skambučius žaidėjams. Ir galų gale tęstinumas yra svarbu. Tai, ką mes turėjome tiek Europos, tiek pasaulio čempionate, manau, ir žaidėjams yra priimtiniau. Tiesiog linkime kolegai gero darbo. Ir esame visada pasiruošę padėti, kad ir ko vyriausiasis treneris beprašytų. O jeigu rungtynėse bus kokios dvi techninės pražangos, esu visada pasiruošęs pavaduoti“, – šypsojosi „Ryto“ strategas.

Savo ruožtu K. Maksvytis teigė, kad būtų juokinga, jei jis atsilaisvinus rankoms dabar rinktinę stebėtų tik iš šono.

„Jeigu prieš tai pagal sutartį negalėjau rinktinei vadovauti per langus, tai dabar situacija pasikeitė. Būtų juokinga ir net komiška, jeigu Giedrius dabar būtų plėšęsis per dvi vietas, o aš būčiau viską stebėjęs iš šono.

Turiu dabar laisvo laiko, kurį skirsiu tiek rinktinės atrankos langui, tiek kvalifikacijai į olimpines žaidynes, taip pat skambučiams, susitikimams su žaidėjais, pačiam pasiruošimui. Priėmėme tokį sprendimą. Manau, kad nuo to rinktinei bus tik geriau“, – tvirtino Kazys.

„Pernai gana daug žaidėjų nesusirinko, tikiuosi, kad šiemet betarpiškesnis bendravimas padės juos surinkti. Juk esame maža šalis. Yra laisvo laiko, kurį skirsiu ir rinktinės reikalams, ir tobulėjimui“, – tikino K. Maksvytis.

Jis viliasi, kad per artimiausią langą rinktinės marškinėlius užsivilks ir bent keli Eurolygoje dalyvaujantys žaidėjai, nes šiame turnyre bus paskelbta pertrauka.

„Tie pokalbiai yra prasidėję, situacija yra šviežia. Tikimės, kad ir mes turėsime Eurolygos žaidėjų“, – sakė specialistas.

– Treneri, ar nėra tokios galimybės, kad vėl paimsite kokį klubą ir vėl teks derinti tuos darbus?

– Šią likusią sezono dalį esu linkęs susikoncentruoti tik į rinktinę. O nuo naujo sezono, po atrankos lango, galbūt ir po olimpinių žaidynių, tada jau bus kiti planai. Bet artimiausią pusmetį dirbsiu tik rinktinėje. Baigsis sezonas ir tada rinksiuosi. Kiekvienas žmogus yra laisvas pasirinkti. O kol kas drąsiai galiu pripažinti, kad nebuvo jokių pasiūlymų nei iš „Ryto“, nei iš „Wolves“ (šypsosi).

– Sulig olimpiniu ciklu baigsis jūsų sutartis su LKF. Ar norėtumėte likti ir toliau su rinktine?

– Čia yra dar labai daug sudedamųjų. Visų pirma, laukia atranka, tada galimai ir olimpiada, po to ir federacijos rinkimai, galbūt ir naujojo trenerio rinkimai. Kol kas dar labai toli galvoti apie tai.

– Gal jau teko pasikalbėti su žaidėjais dėl artėjančio atrankos lango, kas atvyks, o kas ne?

– Tie pokalbiai prasidėjo, bet visa situacija yra šviežia, nes dar prieš porą savaičių buvo kitaip. Jau pradėjau bendravimą su žaidėjais. Kiek žinau, ir pirma mūsų varžovė Lenkijos rinktinė ruošiasi surinkti stiprią sudėtį, net keli Eurolygos žaidėjai žada dalyvauti. Mes taip pat tikimės, kad turbūt ne visi, bet dalis mūsų Eurolygos žaidėjų taip pat dalyvaus.

Tų šansų yra, nes Eurolygos tvarkaraštis šiemet visiškai nesikerta su rinktinės rungtynėmis. Dabar pagal FIBA ir Eurolygos susitarimą yra paliktas langas. Taigi teoriškai komandos turėtų išleisti žaidėjus, o jie, jeigu yra sveiki ir turi nori, turėtų atvažiuoti. Pažiūrėsime, kaip tai bus praktiškai.

– Praėjusiais metais didžiulė reakciją visuomenėje sukėlė Edgaro Ulanovo atsisakymas. Kokia jo nuotaika šiais metais?

– Apie šių metų rinktinę dar nekalbėjome. O pernai jis turėjo savo nuomonę, kad jam reikėjo poilsio po ilgo sezono ir didelio krūvio. 106 rungtynės, taip kad... Aš žaidėjus suprantu. Tai yra jų asmeninis reikalas.

– Kalbant apie tą krūvį, ateityje turbūt neplanuojate vienu metu būti ir klubo, ir rinktinės treneriu?

– Ne, neplanuoju. Ir jeigu manęs klaustų koks nors kolega, pavyzdžiui, Giedrius, tai aš jam patarčiau turėti tik vieną kelią – arba klubo, arba rinktinės. Aš pats abiem ėjau ir galiu pasakyti, kad sunku, o kartais net ir neįmanoma kokybiškai atlikti šitų abiejų darbų.

– Ar ta sudėtis, kurią pavyks suburti per artimiausią langą, bus tam tikras lakmuso popierėlis tam, kokį dvyliktuką išvysime ir vasarą?

– Nemanau. Jeigu Eimantas Bendžius negalės padėti dėl traumos, tai dar nieko nereikš. O dėl „Žalgirio“, kiek žinau, čia yra daugiau pačių žaidėjų sprendimas. Pagal visas taisykles klubas to negali uždrausti. Čia yra pačių žaidėjų reikalas. Reikės su jais kalbėtis.

– Buvo užsiminta apie jūsų stažuotę JAV. Ar jos metu aplankytumėte ir Matą Buzelį?

– Tikiuosi, kad su rinktinės lyderiais pavyks pasikalbėti akis į akį. Dėl M. Buzelio – be abejo. Kol kas dar tik planuojame tą kelionę. Jeigu tiks bus galimybė, tikrai norėsiu jį pamatyti ir pabendrauti.

– Treneri, o kas jums pačiam būdavo sunkiausia po klubinio sezono ateinat į rinktinę?

– Nežinau, ar tai būtų pasikeitę, bet manau, kad pernai gana daug žaidėjų nesusirinko į rinktinę. Tikiuosi, kad šiemet tas toks betarpiškesnis bendravimas padės šiek tiek daugiau jų surinkti. Esame maža šalis ir turime surinkti savo geriausius. Jeigu visų nesurenkame, mes nukenčiame tiek talentu, tiek kokybe.

Šiemet „ne“ kol kas dar neišgirdau, nebent bus traumos ar kažkas tokio.

– Kiek jums pavyko pailsėti po etapo „Žalgiryje“?

– Kažkiek pailsėjau, kažkiek dar pailsėsiu. Persikrausiu, pasitobulinsiu, grįšiu su naujomis jėgomis, stipresnis. Kaip ir kiekvienam žmogui reikėjo to poilsio. Kai jo trūksta, nukenčia kokybė.

– Gal jau išsigryninote, kokios priežastys lėmė tokį ganėtinai nesėkmingą sezoną?

– Nenorėčiau apie tai kalbėti. Nemanau, kad jis buvo labai nesėkmingas. Priežasčių buvo.

– Ar dabar pasižiūrite „Žalgirio“ rungtynes?

– Pasižiūriu. Gerai žaidžia, laimi. Sveikinu (šypsosi).

– O ar planuojate šeštadienį apsilankyti Vilniaus derbyje?

– Kol kas dar neapsilankysiu, nebent Giedrius nemokamai suteiktų kvietimą (juokiasi). Šiaip tai, be abejo, dabar skirsiu daugiau laiko LKL ir toms rungtynėms, kuriose žais rinktinės kandidatai. O rytojaus derbį stebėsiu per TV.

– Daug naujų veidų matote rinktinės kandidatų sąraše?

– Visų pirma reikia surinkti tuos rinktinės grandus. Buvo smagu pernai stebėti tą naują projektą – antrąją arba rezervinę rinktinę. Buvo daug jaunų, talentingų žaidėjų, kurie gražiai žaidė. us veteranų ir jaunimo mišinys. Federacija planuoja ir šiemet daryti panašiai, kaip pernai. Jeigu tik bus toks žaidėjas, kuris gali pastiprini rinktinę, mes, be abejo, tą ir padarysime.

Kol kas labai maloniai stebina Ąžuolas Tubelis. Negalvojau, kad jis taip sėkmingai čia įsilies į vyrų krepšinį tik grįžęs. Jis pasitiki savimi, dominuoja. Tikiuosi, kad jis nenuleis rankų ir toliau taip užtirkintai eis į priekį.

Vasarį Lietuvos rinktinės laukia startuojanti atranka į 2025 m. Europos pirmenybes. Šioje lietuviai susikaus su Lenkija, Estija ir Šiaurės Makedonija. Vasarą G. Žibėnas sugrįš į asistento vietą, o K. Maksvyčio vedama rinktinė bandys patekti į Paryžiaus olimpines žaidynes.

Vasario 23 d. lietuviai priims lenkus, o vasario 26 d. keliaus į Estiją.

Ateinančią liepą (2-7 d.) San Chuane, Puerto Rike, šešios komandos kovas dėl vienintelio kelialapio į olimpinį Paryžių pradės suskirstytos į dvi grupes.

A grupėje K. Maksvyčio auklėtiniams kompaniją palaikys Meksika ir Dramblio Kaulo Krantas, B grupėje su šeimininkais startuos Italija ir Bahreinas. Po dvi stipriausias ekipas kelsis į pusfinalius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)