A. Zagklis kartu su FIBA Europos padalinio („FIBA Europe“) vykdančiuoju direktoriumi Kamiliu Novaku bei NBA viceprezidentu Europai Jesusu Bueno penktadienį apsilankė Lietuvos krepšinio šimtmečio minėjimo renginyje.

Šventės programoje – krepšinio pradininko Jameso Naismitho paminklo bei Legendų aikštelės atidarymas greta „Krepšinio namų“, Lietuvos krepšinio federacijos LKF neseniai sudarytų simbolinių šalies šimtmečio rinktinių atstovų apdovanojimas, kitos iškilmės.

Dar kartą Lietuvoje FIBA grietinėlę bus galima išvysti po mėnesio – tik jau Vilniuje. Būtent čia gegužės 21 d. vyks „FIBA Europe“ generalinė asamblėja.

Jos metu krepšinio bendruomenė turės apsispręsti, kaip toliau elgtis su agresoriais. Prasidėjus karui Rusijos nacionalinėms komandoms ir klubams buvo laikinai uždrausta dalyvauti tarptautinėse varžybose – dabartinės sankcijos galioja iki gegužės vidurio.

Aš nemanau, kad mes kažko nepadarėme. FIBA statutuose aiškiai įtvirtintas faktas, jog mes prieštaraujame bet kokiai agresijai, žiaurumui, diskriminacijai. Aš tikiu, kad mūsų uždavinys – rūpintis krepšiniu, ir tai darydami priimame visus reikiamus sprendimus, kurių gali griebtis sporto organizacija.
Andreas Zagklis, FIBA generalinis sekretorius

A. Zagklis žada priimti „tinkamas priemones“, bet jų nekonkretizuoja – tam irgi esą bus „tinkamas laikas“.

Nors FIBA bosas kalba aptakiai, iš jo žodžių galima suprasti, jog svarstyti galimybės visiškai pašalinti Rusiją iš krepšinio žemėlapio vadovybė Ženevoje (Šveicarija) nesiruošia.

– Jeigu Rusijos komandos ateinančią vasarą išliks suspenduotos, kas turėtų pakeisti rusus Europos čempionate, o gal turnyre tiesiog bus vienu dalyviu mažiau?Delfi paklausė A. Zagklio

– Kol kas vadovaujamės anksčiau priimtais sprendimais, kurie bus peržiūrėti jau artimiausiomis savaitėmis. Laikrodis tiksi, artėja ne tik Europos vyrų čempionatas, bet ir pasaulio moterų pirmenybės, 3x3 turnyrai, daugybė jaunimo varžybų.

Atidžiai sekame situaciją. Kalba eina ne tik apie šalį, kurią jūs paminėjote – dar didesnis mūsų rūpestis, kaip padėti federacijai, kuri yra labiausiai paliesta – turiu omenyje Ukrainos krepšinio federaciją. Kol kas nespekuliuosiu, kokie bus sprendimai, tačiau galiu patikinti, kad labai greitai tai išgirsite. Tereikia sulaukti kito mėnesio, kai vyks tiek FIBA, tiek „FIBA Europe“ valdybų posėdžiai.

– Ar FIBA darbotvarkėje yra Andrejaus Kirilenkos vadovaujamos Rusijos krepšinio federacijos narystės suspendavimo arba visiško pašalinimo klausimai?

– Dabar nėra klausimų, įtrauktų į darbotvarkę arba iš jos išbrauktų. Mes laikomės politikos situaciją reguliuoti per varžybų prizmę, nes taip elgtis rekomendavo Tarptautinis olimpinis komitetas. Tačiau peržiūrėsime visas tinkamas priemones – tam tinkamu laiku. Ukrainai skyrėme daug dėmesio, tiek Miunchenas („FIBA Europe“ – Delfi), tiek Ženeva (FIBA) ėmėsi daug veiksmų, kad padėtų jos krepšiniui, padėtų jaunimui, kuris buvo priverstas išvykti iš šalies. Tai – mūsų prioritetas.

– Daliai krepšinio visuomenės atrodo, kad FIBA iki šiol aiškiai ir nedviprasmiškai taip ir nepasmerkė Rusijos karo Ukrainoje. Galbūt norėtumėte tai padaryti dabar?

– Aš nemanau, kad mes kažko nepadarėme. FIBA statutuose aiškiai įtvirtintas faktas, jog mes prieštaraujame bet kokiai agresijai, žiaurumui, diskriminacijai. Aš tikiu, kad mūsų uždavinys – rūpintis krepšiniu, ir tai darydami priimame visus reikiamus sprendimus, kurių gali griebtis sporto organizacija.

Andrejus Kirilenka

– Praėjus penkeriems metams po atrankos varžybų „langų“ sistemos debiuto vis dar nematome jokio progreso ginče su Eurolyga dėl tarptautinio kalendoriaus. Ar jau galime laikyti šią temą išsemta?

– Ne, niekas nėra baigta. Atvirkščiai, ši tema mums labai svarbi, kaip turbūt galite pats įsivaizduoti. Visa FIBA šeima labai rūpinasi, kaip apsaugoti mūsų nacionalinių rinktinių interesus nepakenkiant klubams. Manome, kad naujasis FIBA kalendorius pasiteisino, buvo palankiai priimtas tiek sirgalių, tiek žaidėjų, tiek nacionalinių ir tarptautinių lygų. Todėl tikime, kad mūsų draugams iš Eurolygos bus labai paprasta kitais metais suderinti tvarkaraštį.

Taip pat turiu pridurti, jog nesutinku su jūsų teiginiu, esą nepasiekta jokio progreso. Eurolygos žaidėjų, pasirodančių atrankos varžybų „languose“, skaičius auga. Tai rodo, kad FIBA ir nacionalinių federacijų bendradarbiavimas su atskirais klubais vis gerėja. Klubai mato, kad „langai“ nėra sukurti tam, kad jiems kenktų. Juk kalbame tik apie dvi savaites labai ilgame klubų sezone – manau, kad tikrai įmanoma surasti laiko keliems rinktinių mačams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją