Jo vedama žaliai-baltų kariauna ir vėl paliko Nemuno salą pralaimėjusi – jau ketvirtą kartą iš eilės. Nepaisant tokios liūdnos serijos, „Žalgirio“ padėtis turnyro lentelėje – geresnė nei galėtumėte pamanyti: kauniečiai su 3 pergalėmis ir 4 pralaimėjimais Eurolygoje dalinasi aštuntą vietą.

Turint omenyje, koks buvo ligšiolinis tvarkaraštis ir kiek toli nuo savo galimybių ribos jie kol kas žaidžia, žalgiriečiams ir jų gerbėjams nusiminti nėra ko. Tiesiog reikia padaryti išvadas, ypač prieš artėjančią dvigubą savaitę, kurios metu lauks iškart dviejų Rusijos krepšinio grandų iššūkis.

Nepavykusi paskutinė ataka: kodėl atakavo ne Milas?

Ypač daug klausimų kelia lemiama šeimininkų ataka pačioje ketvirto kėlinio pabaigoje. Per 4 minutes fantastiškai panaikinę 13 taškų deficitą „Žalgirio“ vyrai turėjo puikią progą iškovoti ir pergalę: teisė į paskutinį išpuolį ketvirtame kėlinyje (76:76) priklausė būtent jiems, tačiau viskas baigėsi chaotišku deriniu ir Brandono Davieso plyta – tiesa, iš gana patogios situacijos.

„Nepavyko. Nepavyko gal dėl to, kad galbūt mes dar nesuprantame derinio esmės. Mes dar daug ko nesuprantame“, – tarsi mintyse niūniuodamas „Foje“ dainos „Kitoks pasaulis“ žodžius purtė galvą spaudos konferencijoje Šaras.
Šarūnas Jasikevičius

Atidžiau peržiūrėjus paskutinę žalgiriečių ataką matyti, kad katalonų gynyba buvo padrika: į baudos aikštelę įsiveržęs Nate'as Woltersas sutraukė net tris varžovus ir numetė kamuolį netoli baudų metimų linijos įsikūrusiam B. Daviesui, prie kurio šoko ir ketvirtas „Barcos“ atstovas Thomas Heurtelis, taip palikdamas visiškai laisvą Artūrą Milaknį, kuris prašyte prašėsi perdavimo.

Tačiau Brandonas komandos draugo nebepastebėjo: jis likus 3 sekundėms išmetė dvitaškį, kuris buvo gerokai per stiprus – kamuolys nusileido tarp lanko ir lentos.

Nors amerikiečio kaltinti dėl tokio sprendimo ir tuo labiau nepataikymo pernelyg negalima, vis dėlto, ko gero, logiškesnis ir patikimesnis variantas būtų buvęs taikliarankio A. Milaknio metimas su sirena.

Visų pirma, net jei B. Daviesas ir būtų pataikęs, „Barcai“ dar būtų likę apie 1,5 sekundės savo atsakui. Visų antra, visi pamename, kad žudiko instinktą turinčiam Milui įmesti tritaškį lemiamu metu nesudaro jokių problemų – tokiu būdu pernai jis parklupdė „Fenerbahčę“.

Savo ruožtu Brandonas, nors ir buvo apylaisvis, panašu, kad prieš ryždamasis prisiimti atsakomybę, kiek sudvejojo – šaltakraujiškumo ir automatiškumo, kuriais pasižymi pripažinti snaiperiai, jam greičiausiai ir pritrūko.

Krepšinis.lt apžvelgia apmaudžiai paleistą mačą su „Barcelona“ (85:88) ir pateikia kiekvieno „Žalgirio“ žaidėjo vertinimą balais: nuo 1 iki 10, kur mažiausias teigiamas pažymys, kaip ir universitete, yra penketas. Kadangi pažymių knygelė – subjektyvus dalykas, pridedame ir objektyvesnę skalę – pliuso/minuso bei naudingumo statistiką.

Žaidėjų pažymiai:

Aaronas White'as 9 balai (labai gerai)

21 taškų, 31 naud. balas, 63 proc. pataikymas – 7/11 metimai iš žaidimo, 7/10 baudos.

„Aaronas turėjo įspūdingas rungtynes“, – pripažino net Š. Jasikevičius. Įspūdingą energiją ir kovingumą demonstravęs A. White'as prikėlė „Žalgirį“: labai simboliška, kad galingu dėjimu ketvirto kėlinio pabaigoje būtent jis ir išlygino rezultatą. Įdomu, kad Aaronas be keitimų aikštėje išbuvo paskutines 20 minučių, t. y. visą laiką nuo pat trečio kėlinio vidurio. Šaukštu deguto nuostabiame amerikiečio pasirodyme tapo dvi iš eilės pramestos baudos pratęsime.

Nate'as Woltersas 8 balai (gerai)

19 taškų, 19 naud. balų, 60 proc. pataikymas – 9/15 metimai iš žaidimo, 2/2 baudos, 6 rez. perd.

N. Woltersas žibėjo puolime, kur savo prasiveržimais ir firminiais floateriais baudė katalonus kada tik galėjo. Gindamasis Nate'as padarė keletą taktinių klaidelių ir nereikalingų pražangų, tačiau be jo taškų ir veržlumo „Žalgiriui“ niekaip nebūtų pavykę panaikinti dviženklio deficito.

Thomas Walkupas 8 balai (gerai)

9 taškai, 16 naud. balų, 38 proc. pataikymas – 3/8 metimai iš žaidimo, 2/2 baudos, 6 rez. perd., 6 atk. kam.

Thomui nesisekė neutralizuoti Kyle'o Kurico, tačiau dėl to jo smerkti negalima – jis buvo prilipęs prie varžovo kiek tik leidžia taisyklės, tiesiog šis įrodė savo klasę. Pats Th. Walkupas šįkart itin drąsiai elgėsi puolime ir draskė „Barcelonos“ gynybinius tinklus agresyviais reidais bei aštriais perdavimais. Thomas be konkurencijos buvo geriausias „Žalgirio“ gretose pagal +/- rodiklį: jis pralaimėtose rungtynėse sugebėjo finišuoti net +11 taškų ir tai daug ką pasako.

Antanas Kavaliauskas 7 balai (pakankamai)

4 taškai, 6 naud. balai, 67 proc. pataikymas – 2/3 metimai iš žaidimo.

Nuo atsarginių suolo pakilęs Kavas vaizdo aikštėje negadino ir kurį laiką atrodė gal net naudingesnis už pagrindinė komandos centrą B. Daviesą. Antanas pataikė ir iš vidutinio nuotolio, ir iš arčiau. Be to, netgi perėmė kamuolį aikštės viduryje ir atliko rezultatyvų perdavimą. Taip pat buvo teigiamas ir A. Kavaliausko pliuso/minuso rodiklis (+1 taškas).

Brandonas Daviesas 6 balai (patenkinamai)

12 taškų, 11 naud. balų, 43 proc. pataikymas – 3/7 dvitaškiai, 6/8 baudos.

Ne Brandono vakaras. Nors kita vertus, jei jis būtų pataikęs tą metimą ketvirto kėlinio pabaigoje, akimirksniu būtų tapęs mačo herojumi. B. Daviesas gynyboje kelis kartus itin lengvai prileido prie krepšio A. Tomičių ir, nors vėliau supyko ant savęs bei tapo aktyvesnis, prieš oponentus taip ir neuždominavo.

Paulius Jankūnas 6 balai (patenkinamai)

5 taškai, 7 naud. balai, 67 proc. pataikymas – 2/3 dvitaškiai, 1/1 bauda.

Kapitonas atrodė neblogai, bet veikiausiai vis dar yra kamuojamas sveikatos problemų ir negali atiduoti 100 procentų savęs. Puikų Pauliaus dvitaškį su A. Tomičiaus pražanga ir firminį metimą iš vidutinio nuotolio aptemdė vargai gynyboje ir minus 9 taškų rodiklis +/- vertinimo skalėje.

Edgaras Ulanovas 5 balai (silpnai)

7 taškai, 4 naud. balai, 27 proc. pataikymas – 3/11 metimai iš žaidimo, 6 atk. kam.

Kamuolys neklausė E. Ulanovo. Nors puolėjas susikurdavo geras progas, dažniausiai nepataikydavo iš po krepšio arba padarydavo klaidą. Pastangų iš jo pusės buvo daug, bet kartą metimas net nelietė lanko, o sykį Edgaras pats susipainiojo savo veiksmuose ir įteikė kamuolį Thomui Heurteliui į rankas. Ulės negelbsti ir minus 9 taškai +/- statistikoje.

Artūras Milaknis 5 balai (silpnai)

5 taškai, 7 naud. balai, 17 proc. pataikymas – 1/6 metimai iš žaidimo, 2/2 baudos.

Sparčiai pražangas rinkęs Milas nesublizgėjo rezultatyvumu, o savo aikštės pusėje ne visada spėjo paskui pakankamai nemalonumų pridariusį Jaką Blažičių. Artūras įskraidino tik 1 tritaškį iš 5, o jo vienintelis dvitaškis atsitrenkė į lentos kampą.

Derrickas Waltonas 5 balai (silpnai)

3 taškai, 0 naud. balų, 25 proc. pataikymas – 1/4 metimai iš žaidimo.

Thomo Heurtelio nesugaudęs D. Waltonas nepateisino Š. Jasikevičiaus vilčių ir daugiau žaidimo minučių išsikovojo tik laiku smeigęs tritaškį, nes neišsikentęs Šaras jau buvo paruošęs keitimą. Trenerio kantrybės taurę perpildė vaikiška Derricko klaida perduodant kamuolį.

Leo Westermannas 4 balai (blogai)

0 taškų, -2 naud. balai, 0 proc. pataikymas – 0/1 dvitaškis.

Leo – vienintelis žalgirietis, susitikimą baigęs su neigiamu naudingumu. Jam pasirodžius aikštėje antro kėlinio pradžioje „Žalgirio“ puolimas visiškai užbuksavo: žaliai-balti per beveik pusę ketvirčio tesukrapštė 2 taškus. Juodą L. Westermanno vakarą vainikavo prarastas kamuolys ir itin švelni pražanga prieš du taškus iš po krepšio įmetusį Adamą Hangą.

Žalgiriečių pliuso/minuso rodikliai mače su „Barcelona“ (žaidėjas, minutės, balansas, rezultatas):

Walkupas per 30 min. +11 taškų (67:56)
Daviesas per 29 min. +2 taškai (63:61)
Woltersas per 31 min. +2 taškai (60:58)
Kavaliauskas per 14 min. +1 taškas (25:24)
White'as per 30 min. 0 taškų (54:54)
Milaknis per 24 min. 0 taškų (51:51)
Grigonis per 2 min. –3 taškai (0:3)
Westermannas per 7 min. -5 taškai (9:14)
Waltonas per 13 min. –5 taškai (21:26)
Jankūnas per 17 min. –9 taškai (28:37)
Ulanovas per 28 min. –9 taškai (47:56)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)