Ilgus metus FIBA reitingo TOP-10 išsilaikanti krepšinio šalis rudenį net 35 taškų skirtumu (63:98) buvo atskalbta kaimynės Latvijos, o žiemos pabaigoje gavo į skudurus ir nuo kitos Baltijos sesės Estijos.

Maža to, rungtynėse su vos 44-ąją vietą FIBA klasifikacijojoje užimančiais estais lietuviai nesukrapštė nė 60 taškų.

Tai – pirmas toks kartas oficialiuose mūšiuose per pusaštuntų metų, t. y. nuo 2016-ųjų Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių, kuriose mūsiškiai gėdingai 59:109 visiškai nepasipriešino Ispanijos kapelai. Tiesa, ši buvo elitinė: tuometinė Europos čempionė, kurią Rio sustabdė tik amerikiečiai.

Na, o absoliutus šio amžiaus rezultatyvumo antirekordas priklauso 2000-ųjų Lietuvos rinktinei, kuri atlikusi vos 5 rezultatyvius perdavimus ir įmetusi tik 2 tritaškius, Sidnėjuje italams nusileido rezultatu 48:50.

Pirmadienio vakarą Taline, kaip pastebėjo TV komentatoriai, taip pat vyko tikras kančios krepšinis: lietuviai išdalino viso labo 10 rezultatyvių perdavimų (įskaičiavus ir porą tų, kurie šiais laikais duodami kamuolį iš komandos draugo gavusiam ir pražangą išprovokavusiam žaidėjui tiesiog realizavus baudą/-as) ir įskraidino 5 tritaškius iš 18.

Estai taiklumu nei iš trijų taškų zonos, nei nuo baudų metimų linijos taip pat nežibėjo, tačiau tai kompensavo dominavimu po krepšiais: kovą dėl atšokusių kamuolių jie laimėjo net 48:29 (ir 15:2 – puolant).

„Kiekvienas pralaimėjimas skaudus, nesvarbu, ar tai Estija, Latvija, ar Amerika. Šios nesėkmės nesureikšminu. Puolime radome per mažai gerų situacijų, o pelnius 59 taškus sunku tikėtis pergalės“, – pripažino K. Maksvytis.

Jeigu po pergalės namuose prieš lenkus (83:64) atrodė, kad problemų 2025-ųjų atrankoje į Europos čempionatą kilti neturėtų, tai pasibaigus pirmajam langui, ramaus gyvenimo vizija nebėra garantuota.

K. Maksvyčio kariauna iš dviejų planuotų pergalių pasiekė tik vieną, nepaisant to, kad jos gretose buvo ir keturi Eurolygos žaidėjai – žalgiriečiai Lukas Lekavičius, Tomas Dimša ir Edgaras Ulanovas bei Rokas Giedraitis iš Belgrado „Crvenos Zvezdos“.

Antrasis langas vyks lapkritį, jau po Paryžiaus olimpinių žaidynių, į kurias lietuviai, medalių tarptautinėje arenoje nematę nuo 2015-ųjų, liepą brausis per papildomą atranką Puerto Rike.

Galbūt laikas ir Lietuvai pagalvoti apie visiška norma FIBA krepšinyje tapusį žaidėjų natūralizavimą?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)