Paskutinieji auksu prieš kelias dienas pasidabino „Barcelona“ salės futbolo atstovai, trečiosiose finalo rungtynėse 5:2 įveikę „Jaen“ ekipą ir laimėję seriją bendru santykiu 3-0.

Kiek anksčiau kartu su Šarūno Jasikevičiaus treniruojamais krepšininkais tą patį padarė „Barcelona“ vyrų ir moterų futbolo komandos, rankininkai bei riedučių riedulio atstovai.

„Tai – rekordas, niekada neregėtas nei šiame klube, net bet kuriame kitame visame pasaulyje“, – pažymėjo ESPN versijos ispanų kalba žurnalistas Jordi Blanco.

Tačiau po auksinio sezono laukia gerokai niūresnė vasara – „Barcelona“ rengiasi karpyti atskirų sporto šakų sekcijų biudžetus.

Dėl didžiulių skolų ir finansinės drausmės taisyklių „Barcai“ tapo sunku aprūpinti pagrindinį viso klubo ekonomikos garvežį – Xavi treniruojamą vyrų futbolo ekipą.

Pavyzdžiui, nepaisant sirgalių reikalavimų susigrąžinti pastarosios simbolį Lionelį Messi, „Barcelona“ nepajėgė pateikti pasiūlymo, atitinkančio paties argentiniečio apetitą.

Nepaisant visų titulų, Katalonijos klube pelningas tik futbolas – likusių sporto sekcijų bendras finansinis rezultatas praėjusiame sezone buvo 48 mln. eurų nuostolių.

„Barcelona“ prezidentas Joanas Laporta nori sumažinti pastarųjų bendras metines išlaidas maždaug 15 proc.

Joanas Laporta

Krepšinio atveju, tai reikštų, kad kitą sezoną komandos biudžetas susitrauktų nuo 43 iki 36 mln. eurų. Remiantis „El Espanol“, brangiausią ekipos krepšininką Nikolą Mirotičių anksčiau laiko jau išlydėję „Barcos“ vadovai norėtų nutraukti ir traumų kamuojamo Cory Higginso kontraktą, kuris galios dar metus.

Be to, nesiruošiama pratęsti Kyle‘o Kurice‘o, Sertačo Šanli, Mike‘o Tobey sutarčių, o Nikolą Kaliničių viliamasi parduoti Belgrado „Crvena Zvezda“ (Serbija) klubui, iš kurio jis prieš metus ir persikėlė į Katalonijos sostinę.

Ispanijos žiniasklaidoje jau kurį laiką spekuliuojama, kad per 1,5 mln. eurų uždirbdavęs Š. Jasikevičius, jei tik liks Barselonoje, toliau darbuosis už gerokai kuklesnį atlygį.

Nikola Mirotičius, Šarūnas Jasikevičius

8,5 mln. eurų biudžetą turėjusios rankinio komandos vadovus „Barcelona“ direktorių taryba įpareigojo sutaupyti milijoną. Tai turėtų lemti ekipos žvaigždės Ludovico Fabregaso išvykimą, ant lagaminų sėdi ir kiti lyderiai: Luka Cindričius, Gonzalo Perezas de Vargasas.

Milijonu – iki 6 mln. eurų – turėtų susitraukti ir salės futbolo finansiniai pajėgumai: su komanda jau atsisveikino veteranai Carlosas Ortizas ir Marcenio.

Kaip jau buvo skelbta, nepritekliai negresia tik 11 mln. eurų storio pinigine disponuojančiai „Barcelona“ moterų futbolo ekipai, kuri vienintelė sugeba pritraukti naujų rėmėjų.

Be to, Jonatano Giraldezo auklėtinės šiemet vienintelės triumfavo ne tik Ispanijoje, bet ir visoje Europoje, laimėjusios UEFA Čempionų lygą. Salės futbolininkai ir rankininkai turėtus titulus prarado, Š. Jasikevičiaus brigados bei riedučių riedulio atstovų žygiai nutrūko pusfinaliuose. O visos Katalonijos pasididžiavimas – vyrų futbolo komanda – apskritai nuskendo nesugriebusi nė antros pagal pajėgumą UEFA Europos lygos aštuntfinalio šiaudo.

Kitą sezoną mėlyniems ir granatiniams turėtų būti sudėtingiau ne tik taikytis į europinius trofėjus, bet ir ginti šiemet užimtą teritoriją namuose.

„13 metų iš eilės iš sosto nepajudinami rankininkai nebeturės išskirtinių favoritų statuso, kaip ir riedučių ritulininkai, kurie čempionais tapo 12 iš 15 pastarųjų metų, ar salės futbolininkai, laimėję pirmenybes keturiskart per paskutinius penkerius metus.

Tikėtinas ir krepšinio komandos konkurencingumo praradimas, paliekant pagrindiniu favoritu didžiausią konkurentą Madrido „Real“. Tokiomis aplinkybėmis vienintele abejonių dėl tolesnės hegemonijos nekeliančia komanda išlieka „Barcos“ futbolininkės.

Atslenka daug debesų, o kur dar paslaptingai išnykęs naujos nuosavos klubo arenos statybų projektas. Bet visa tai – tam, kad šviežio oro gautų Xavi treniruojama komanda, kurią būtina sustiprinti, kad to vaisius galėtų pajausti ir visos kitos sekcijos“, – situaciją apžvelgė ESPN žurnalistas J. Blanco.

Anot „El Espanol“, J. Laporta viliasi, kad, sumažinus išlaidas įvairioms „Barcelona“ komandoms, pernelyg neprarasti konkurencingumo padės jų „katalonizacija“.

Prezidentas pageidauja kitą sezoną aikštėse matyti daugiau vietinio jaunimo, auginto po „Barcelona“ sparnu. Tai galioja ir krepšinio komandai.

Pažymima, kad būtent J. Laporta pernai pasirūpino pasirašyti sutartį su katalonu Orioliu Pauli, kuriam Š. Jasikevičius surado tik epizodinį vaidmenį.

J. Laportos vizijoje ateities „Barcelona“ turėtų būti tokia kaip 2010-aisiais, kai paskutinį kartą triumfavo Eurolygoje. Tuomet komandos sudėtyje buvo šeši katalonai: Juanas Carlosas Navarro, Victoras Sada, Ricky Rubio, Rogeris Grimau, Jordi Triasas, Xavi Rabaseda.

Todėl Š. Jasikevičiaus bus prašoma prisiminti ankstesnį savo karjeros etapą Kauno „Žalgiryje“, kai tekdavo dirbti su plačiai dar nespėjusiais pagarsėti žaidėjais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją