18-kametis 203 centimetrų ūgio puolėjas šįmet priima naują iššūkį - talentingas lietuvis baigė Montrauzo vidurinę mokyklą ir įstojo mokytis į Misūrio aukštąją mokyklą (NCAA). Dėl L.Kleizos varžėsi dar keli garsūs JAV universitetai, kuriuos baigęs į NBA pateko ne vienas žvaigžde tapęs krepšininkas. Tai - Šiaurės Karolina (turbūt daugeliui šio universiteto vardas asocijuojasi su Michaelu Jordanu, Vince'u Carteriu...), Floridos valstybinis, Virdžinija... Misūris tiesiog didžiuojasi tuo, kad lietuvių Charlesas Barkley pasirinko būtent sutrumpintai "Mizzou" vadinamą universitetą.

Apie naują gyvenimo etapą ir ateities planus Linas Kleiza papasakojo atsakydamas į didžiausio krepšinio portalo Lietuvoje Eurobasket.lt lankytojų užduotus klausimus.

Ateities neplanuoja

- Linai, ar vaikystėje svajojote tapti krepšininku? Kam esate dėkingas, kad būtent taip susiklostė jūsų krepšininko karjera ir dabar esate kylanti krepšinio žvaigždė?

- Taip, svajojau. Pradėjau treniruotis būdamas 7 metų. Labiausiai esu dėkingas Ramūnui Butautui (dabartinis "Šiaulių" strategas - Red.), kuris buvo mano pirmasis treneris "Merkurijaus" klube, taip pat Europos kadetų pirmenybėse bei vienas iš trenerių šių metų pasaulio jaunimo čempionate.

- Kokie jūsų planai artimiausioje ateityje? Kaip nors planuojate savo karjerą?

- Artimiausi mano planai - įsitvirtinti Misūrio komandoje, ruoštis sezonui ir treniruotis. O dėl kitų planų, tai manau, kad sporte neįmanoma planuoti tolimesnės ateities, nes aplinkybės keičiasi kasdien.

- Buvote kviečiamas į Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treniruočių stovyklą prieš Europos čempionatą. Ar nesigailite, kad neatvykote?

- Taip, mane kvietė į pasirengimo stovyklą, tačiau jei būčiau dalyvavęs joje, tai turėčiau atsisakyti galimybės žaisti JAV studentų krepšinį.

Aš stengiuosi nespėlioti, kas būtų vienu ar kitu atveju, nes krepšinyje tai yra nerealu.

- Papasakokite linksmiausią savo nutikimą krepšinio aikštelėje.

- Neatsimenu, koks buvo linksmiausias nuotykis, tačiau pats maloniausias buvo nugalėti graikus pasaulio jaunimo čempionate.

Keliami aukščiausi tikslai

- Grįžęs iš pasaulio jaunių čempionato, susilaukėte daug dėmesio Lietuvoje. O kaip jus sutiko "Missouri" universitete komandos draugai bei treneriai?

- Komandos draugai bei treneriai sekė mano pasirodymą pasaulio jaunių čempionate ir mane sutiko tikrai labai šiltai.

- Jau susipažinote su "Mizzou" universiteto krepšinio komanda. Ar jūs pajėgūs kovoti dėl aukščiausių NCAA vietų?

- Mūsų komanda ikisezoniniuose reitinguose yra pirmajame penkete. Šiais metais į ekipą grįžta du ketvirtakursiai, iš jų du buvo išrinkti į "All-American" rinktinę, abu turi galimybę jau ateinančių metų NBA naujokų biržoje būti pašaukti aukštais šaukimais bei debiutuoti NBA. Į komandą atėjo Jasonas Conley iš Virdžinijos karo akademijos. Jis praeitą sezoną buvo vienas rezultatyviausių antrojo diviziono žaidėjų. Bet galutinai viskas bus aišku tik sezono gale.

- Kodėl pasirinkote Misūrio universitetą, o ne, tarkim, Šiaurės Karolinos?

- "Mizzou" šiais metais yra viena stipriausių komandų NCAA. Universitetui reikėjo tokio tipo žaidėjo kaip aš. Misūryje aš turiu realią galimybę kovoti dėl žaidimo laiko jau pirmaisiais metais.

- Kokia specialybę studijuojate "Missouri"?

- JAV pirmuosius dvejus metus specialybės rinktis nereikia, todėl turiu dar pakankamai laiko apie tai pagalvoti.

- Ar būdamas už Atlanto, bendraujate su "sidabrinės" jaunių komandos krepšininkais?

- Taip, bendrauju. Mūsų komanda - labai draugiška, todėl ir stengiamės palaikyti ryšį.

Laisvalaikio neturi

- Linai, tikėjote, jog Lietuvos komanda taps Europos čempione? Gal stebėjote dvikovas televizoriaus ekrane?

- Per televiziją stebėti neteko, nes tuo metu studijavau universitete. Nebuvo galimybių. O dėl Lietuvos rinktinės, tai tikėjau, kad lietuviai gali gerai pasirodyti, - sporte turi tikėtis tik aukščiausios vietos.

- Ar labai spaudžia mokslai JAV? Ką veikiate laisvalaikiu?

- Mokytis yra sunku. Dienotvarkė labai užimta. Laisvalaikio neturiu - visą laiką atima paskaitos, komandinės bei individualios treniruotės.

Profesionalui dar nepribrendo

- Kokie buvo pagrindiniai išvykimo į Jungtines Valstijas motyvai?

- Norėjau tobulėti krepšinyje ir tuo pačiu neprarasti galimybės gauti išsilavinimą. Europoje po vidurinės esi priverstas rinktis arba krepšinį, arba mokslus. Be to, mano tėvai gyvena JAV, o brolis studijuoja "Berkley" universitete jau trečius metus.

- Kurią vietą jums NBA naujokų biržoje turėtų prognozuoti krepšinio specialistai, kad susigundytumėt mesti universitetą bei žengti į NBA?

- Šiuo metu apie tai tikrai negalvoju. Noriu būti profesionalu, bet tik tada, kai žinosiu, kad pasiekiau aukščiausią savo sportinę formą.

- Aikštėje dažniausiai esate ketvirtas numeris, tačiau Graikijoje rungtyniavote ir lengvuoju "kraštu". Įrodėte, kad esate vienas geriausių krepšininkų savo amžiaus grupėje. Ar manote, kad esate pakankamai tvirtas, 2004-aisiais prasibrauti į vyrų krepšinio rinktinę?

- Dėkuj už gerus žodžius. Bet mano pasirodymas vasarą jau yra praeitis, ateityje viskas priklausys nuo mano sportinės formos bei tobulėjimo.

Imponuoja žvaigždės emocingumas ir kovingumas

- Jau spėjote susipažinti su JAV krepšiniu. Ar manote, jog Atėnų olimpiadoje bus nors viena rinktinė pajėgi įveikti "Svajonių komandą"?

- Nežinau, kokio pajėgumo "Svajonių komanda" bus vasarą - Jermaine'as O'Nealas nežais, nežinia dėl Kobe Bryanto, neaišku, ar rungtyniaus Shaqas. Per anksti apie tai kalbėti, - juk sezonas ilgas ir dar daug kas keisis rinktinių sudėtyse, todėl neaišku, kokio pajėgumo bus kitos ekipos. Manau apie tai tiksliausia būtų kalbėti tik vasarą.

- Kadangi nė viena Lietuvos televizija netransliavo pasaulio jaunių čempionato, mūsų šalies krepšinio sirgaliai nematė jūsų žaidžiant. Su kokiu dabar rungtyniaujančiu garsesniu krepšininku galėtumėt palyginti savo žaidimą?

- Aš stengiuosi žaisti sunkiuoju arba lengvuoju "kraštais", kartais vidurio puolėju, todėl mokydamasis imu pavyzdį iš visų geriausių pasaulio krepšininkų ir nebandau kopijuoti jokio konkretaus žaidėjo.

- Kokios jūsų idealo, praeityje garsaus krepšininko Charleso Barkley savybės jums labiausiai patinka?

- Charlesas Barkley, net ir neturėdamas nė vieno NBA čempiono žiedo, krepšinyje paliko didesnį pėdsaką, nei visi kiti, kuriems pavyko tapti NBA čempionais. Nebandau kopijuoti Barkley, nes manau, kad jis yra unikalus žaidėjas. Man imponuoja jo kovotojo savybės bei emocingumas.

- Kokią komandą palaikai NBA čempionate?

- "New York Knicks".

- Žaidėte prieš LeBroną Jamesą. Ar jis yra pajėgus rungtyniauti su geriausiais NBA krepšininkais?

- Manau jis pajėgus žaisti NBA ir galvoju, jog Jamesas bus ko gero vienas geriausių šio NBA sezono naujokų. NBA startuos netrukus, tada ir pamatysime.

Treneris giria lietuvį

Misūrio universiteto krepšinio komandos, kuri vadinasi "Tigers" ("Tigrai" - liet.), vyriausiasis treneris Quinas Snyderis (Kvinas Snaideris) yra patenkintas savo naujuoju auklėtiniu: "Linas yra nuostabus žaidėjas. Manau, kad su juo mes sutvirtėsime. Linas pasižymi gera darbo etika, yra tvirtai sudėtas ir stiprus fiziškai. Lietuvis gali pataikyti ir atkovoti kamuolius. Mes džiūgaujame, kad Linas prisijungs prie gausios "Mizzou" šeimos".

Negaili pagyrų Lietuvos jaunimo rinktinės lyderiui ir JAV žurnalistai, kurie įtraukė lietuvio pavardę į perspektyviausių neseniai vidurinę mokyklą baigusių jaunuolių dvidešimtuką.

Kartelė aukštaūgiui, kuris universitete vilkės 41 numerio marškinėliais, yra pakelta netgi labai aukštai. Tačiau taip atsitiko ne pirmą kartą. Kai esi perspektyvus, turi tobulėti, siekti rezultatų, kelti naujus tikslus sau ir juos įveikti. Tą Lietuvos krepšinio viltis ir daro. Verta pastebėti, kad pakankamai sparčiai, atsakingai ir tinkamai.

Šaltinis
Portalo Eurobasket.lt informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško portalo sutikimo draudžiama.
Eurobasket.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją