Treniruotės metu R. Kurtinaitis konsultavosi su senu geru savo pažįstamu, dar ankstesnio savo vadovavimo komandai metu „Chimki“ marškinėlius vilkėjusiu Rusijos krepšinio vilku Sergejumi Monia, pažindinosi su krepšininkais, kurių iki šiol nebuvo treniravęs.

Ilgą laiką su žiniasklaida nebendravęs lietuvis davė interviu oficialiam „Chimki“ klubo interneto puslapiui ir pasidalijo mintimis apie sugrįžimą į klubą, iš kurio buvo atleistas 2016-ųjų pavasarį.

– Rimai, su kokių jausmų lydimas sugrįžote į Chimkus?

– Visų pirma aš norėčiau padėkoti klubo vadovybei už parodytą pasitikėjimą, todėl kad tokie atvejai pasitaiko retai – iš klubo išvykęs treneris į jį sugrįžta ne dažnai. Kokie jausmai?

Aš tarsi sugrįžau namo, juk būtent su „Chimki“ komanda aš pasiekiau labai neblogų rezultatų. Per penkerius metus, kuriuos praleidau klube, mes laimėjome dvi Europos taures ir vieną VTB Vieningosios lygos trofėjų. Vienu žodžiu, jausmas labai geras. Džiaugiuosi, kad man patikėjo komandos vairą. Manau, mes ir vėl žaisime sėkmingai, kaip buvo prieš keletą metų.

– Ar ilgai svarstėte Chimkų pasiūlymą?

– Viskas įvyko labai greitai, praktiškai akimirksniu. Aš sutikau iš karto, netgi finansinių klausimų neaptarinėjome. Man pasiūlė, aš iš karto sutikau, o jau vėliau išsiaiškinsime, kas ir kaip.

– Turbūt sekėte komandos pasirodymą šiame sezone. Kokį įspūdį paliko Chimkų ekipa?

– Komanda yra gera, kai kuriose rungtynėse jos žaidimas buvo labai įdomus. Tačiau, kaip dažnai nutinka, kai kuriose rungtynėse nepasisekė, viską nulėmė vienas kitas taškas. Visgi potencialo komandoje yra, todėl kad žaidėjai – jauni ir fiziškai pajėgūs.

Manau, galima demonstruoti greitą ir atletišką krepšinį. Žinoma, labai gaila, kad dabar komandai negali padėti Aleksejus Švedas ir Anthony Gillas, kurie yra patyrę traumas. Tai yra ekipos lyderiai, bet aš tikiuosi, kad viskas greitai susitvarkys. Mums be jų reikės atlaikyti artimiausias rungtynes, tačiau pasistengsime tai padaryti sėkmingai.

Rimas Kurtinaitis, Sergejus Monia

– Eurolygos reguliariajame sezone komandai liko sužaisti 11 rungtynių. Ką reikėtų padaryti, kad ji patektų į atkrintamąsias varžybas?

– Mūsų padėtis nėra beviltiška. Žiūrint iš vienos pusės, „Chimki“ vos dviem pergalėmis atsilieka nuo komandų, užimančių aštuntąją vietą. Taigi, viskas lyg ir netoli. Žiūrint iš kitos pusės, pasivyti tas komandas nebus paprasta. Žinoma, reikia pergalių, tačiau nereikia pradėti žiūrėti globaliai ir skaičiuoti rungtynes. Reikia kiekvienoms rungtynėms ruoštis atskirai, parengti žaidimo planą – tuomet viskas bus tvarkoje. Dabar ne laikas pradėti skaičiavimus. Kiekvienos rungtynės mums turi būti kaip finalas, o taškai tuomet ateis patys.

– Kokie jūsų planai per artimiausias treniruotes. Ar bus radikalių pakeitimų ruošiantis susitikimams?

– Turime tobulinti įgūdžius po gynybos pereiti į greitą puolimą, nes aš esu įsitikinęs, jog ši komanda gali bėgti, o ne tik žaisti pozicinį krepšinį. Mes pasistengsime visa tai atidirbti treniruotėse, kažkokių radikalių permainų dabar daryti negalime. Matau, kad komandoje viskas yra tvarkoje, tačiau pasistengsime greitinti žaidimą.

– Artimiausios rungtynės jūsų laukia jau šią savaitę, teks žaisti su Miuncheno „Bayern“. Ką galvojate apie šį susitikimą?

– Jų dar nebuvome įveikę, reikia laimėti. Žinoma, būtų smagu laimėti visas rungtynes, ir mes stengsimės tai įgyvendinti.

– Kaip vertinate komandos komplektaciją?

– Kol kas kažką pasakyti sunku, reikia pajusti situaciją savo kailiu. Daugumą žaidėjų aš pažįstu, kai kurių – ne. Manau, kad susidirbsime. Apie žaidėjus galėsiu kalbėti po savaitės treniruočių ir kelių rungtynių, tada vaizdas bus aiškesnis.

– Po darbo „Chimki“, per pusantro sezono trumpai dirbote Italijoje, vėliau treniravote tuometinį „Lietuvos rytą“. Ką ši patirtis jums suteikė?

– Turėjau gerą patirtį tiek Italijoje, tiek Lietuvoje. Vilniuje turėjome gerą komandą, po pertraukos klubas pateko į LKL finalą, kur kovojome su Kauno „Žalgiriu“.

Nors ir pralaimėjome, visos rungtynės buvo gero lygio, arenose finalo kovas stebėjo po 14-15 tūkstančių žiūrovų. Lietuvoje su krepšiniu yra viskas gerai. Kaip treneris, turi nuolat dirbti, jei nori tobulėti.

Rimas Kurtinaitis, Aleksejus Švedas

– Grįžtate į Eurolygą, kurioje per tuos porą metų įvyko reikšmingų pokyčių, rungtynių kalendorius tapo kur kas intensyvesnis, atsirado dvigubos Eurolygos savaitės? Kaip vertinate tokį turnyro formatą?

– Žinoma, lengviau komandoms netapo. Kalbant apie žaidimo kokybę, ekipos neturi daug laiko pailsėti ir pasiruošti naujai kovai. Daugiau atsakomybės turi prisiimti individualiai stiprūs žaidėjai, kurie imasi lyderio vaidmens, nes treneriai per trumpą laiką neturi daug galimybių paruošti ekipą naujoms rungtynėms.

Šiuo atžvilgiu, treneriams nėra gerai. Turėjau laisvo laiko, stebėjau ne tik Eurolygos kovas, bet ir „Eurocup“ bei FIBA turnyro akistatas. Mačiau daug krepšinio.

Žiūrovui Eurolyga yra patraukti, klubai iš viso turi po 30 rungtynių, daugelis jų išties yra nenuspėjamos. Net ir paskutines vietas užimančios komandos nepralaimi mačų 20-ies taškų skirtumu ir lyderiai turi kaip reikiant pasistengti.

Bet jei kalbame apie žaidėjus ir trenerius, jiems nėra lengva Eurolygoje, tačiau ši sistema orientuota į sirgalius, ir mes turime išgyventi šioje sistemoje.

– Kaip vertinate ekipos šansus VTB lygoje?

– Situacija nėra bloga (red. „Chimki“ ir „Nižny Novgorod“ (11/2) dalinasi 2-3 v., pirmauja CSKA (13/1)), iki šiol viskas vyksta taip, kaip ir anksčiau – dėl aukščiausių pozicijų „Chimki“ kovoja su CSKA.

Yra ir pokyčių, lygoje yra pajėgių klubų, tokių kaip Krasnodaro „Lokomotiv“, „Avtodor“, UNIKCS, „Zenit“, tad lyga yra išties įdomi.

Manau, jokia sensacija ir ne tragedija tai, kad „Chimki“ nusileido „Nižny Novgorod“ klubui (gruodžio 16 d.), nes puikiai pamenu, kad ši ekipa visada buvo neparankus varžovas „Chimki“ komandai.

Mes vėl sieksime vietos Eurolygoje, tokį tikslą puoselėja daugelis VTB lygos klubų, lengva nebus.

***
Tuo metu kitame interviu „Match TV“ R. Kurtinaitis pripažino, kad radikaliai pakeisti „Chimki“ komandos žaidimą sezono viduryje bus nelengva.

„Klubas buvo nepatenkintas rezultatais, ir aš sulaukiau vadovybės skambučio. Ilgai negalvojau, nes šitam klubui buvau atidavęs savo širdį. Priėmiau šitą iššūkį, nors ir suprantu, kad viduryje sezono kažką radikaliai pakeisti bus sudėtinga. Tačiau aš mėgstu sunkumus, todėl priėmiau šį iššūkį ir esu čia“, – pažymėjo R. Kurtinaitis.

Jau kitą savaitę – sausio 31 d. – R. Kurtinaitis su „Chimki“ namuose priims Kauno „Žalgirį“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)