Sekmadienį Filipinų sostinėje Maniloje vykusiose pasaulio čempionato D grupės antrojo turo rungtynėse antrą pergalę iš eilės pasiekė Lietuvos rinktinė (2-0), kuri 96:66 (32:17, 21:17, 23:17, 20:15) pranoko Meksikos (0-2) krepšininkus.

Iškovoję pergalę lietuviai užsitikrino vietą antrame turnyro etape, į kurį keliaus ir Juodkalnijos atstovai (2-0), kiek anksčiau 89:74 įveikę Egiptą. Trečiame ture antradienį lietuviai kaip tik ir susitiks su Juodkalnija.

„Šios rungtynės buvo pakankamai solidžios, turbūt solidžiausios, kokias žaidėme. Visas rungtynes darėme tai, ką treneriai sakė, kas buvo suplanuota tiek gynyboje, tiek puolime. Žaidėme su gera energija. Tai džiugina. Tačiau svarbiausios rungtynės yra po dviejų dienų. Nereikia pakilti ant sparnų. Laukia pavojingas varžovas“, – apie būsimą akistatą su Juodkalnija kalbėjo D. Motiejūnas.

D-Mo per 16 min. sekmadienį pelnė 10 taškų (5/8 dvitaškiai), atkovojo 2 kamuolius, perėmė 2 kamuolius ir surinko 11 naudingumo balų. Joną Valančiūną keitęs aukštaūgis džiaugėsi geru komandos draugų pasirodymu.

„Jonas gerai pradėjo rungtynes su pirma grupe, po to mes įėjome, gerai įsiliejome. Demonstravome visi gerą gynybą – buvo daug greitų atakų, pigių taškų, kurių ir nori treneriai. Tuomet priešininkams būna sunku. Tuo reikia naudotis ir tuo mes pasinaudojome“, – kalbėjo D. Motiejūnas.

Jis pagyrė pagrindinį Lietuvos rinktinės įžaidėją Roką Jokubaitį, kuris jau per pirmą kėlinį buvo surinkęs 12 taškų: „Pasiilgęs buvau tokio Roko. Jis taip ir turi žaisti. Jis neturi skaityti komentarų, visokių nesąmonių. Jis yra labai gerai žaidėjas ir pasitikėjimas, kurį jis šiandien parodė, mane labai nustebino ir juo labai džiaugiuosi. Jis turi ir toliau taip žaisti, draskyti varžovų gynybą, drąsiai mesti, nes jis pagrindinis įžaidėjas, daug priklauso nuo jo.“

Pats per nugarą gražų perdavimą atlikęs vidurio puolėjas tvirtino, kad neabejotinai mėgaujasi krepšiniu. „Jei karjeros pabaigoje nesimėgaučiau krepšiniu, tai kam tada apskritai žaisti“, – juokėsi jis.

D-Mo rungtynių pabaigoje įsivėlė į nedidelį incidentą, kai ant grindų atsidūrė Vaidas Kariniauskas, nugriautas varžovo J. Gutierrezo. Kas ten nutiko?

Krepšininkas atsakė išsamiai: „Vaidas nukrito, o varžovas mėgino duoti ranką. Vaidas žinoma neištiesė jam rankos, aš jį pakėliau. Meksikietis tuomet pasakė „F*** you“. Aš jam taip pat atsakiau. Meksikietis tada pradėjo ieškoti, kas taip pasakė, galvojo, kad Vaidas, bet kai pamatė, kad aš pasakiau, viskas labai greitai pasikeitė. Žaidybinė situacija. Emocijos. Tai krepšinis, emocijos, kova. Tiek jie nenori pralaimėti, tiek mes. Tai – krepšinio dalis.“

Aštuntfinalio etape iš C ir D grupes laimėjusių bei antras vietas jose užėmusių komandų bus sudaryta nauja ketveriukė, kuri išsiaiškins dviejų bilietų į ketvirtfinalį likimą. Kol kas C pogrupyje pirmauja JAV ir Graikijos kamuolio meistrai.



Skambių pergalių ir medalių badą pastaruoju metu išgyvenantys lietuviai paskutinį kartą ant prizininkų pakylos lipo dar 2015-aisiais, kai tapo Europos vicečempionais.

Nuo to laiko – jokių rimtesnių pasiekimų, kuriais būtų galima pasigirti. Pernykštėse Europos pirmenybėse užimta viso labo 15 vieta, o 2019-ųjų pasaulio čempionate finišuota 9 pozicijoje.

Net ir be Luko Lekavičiaus, Mariaus Grigonio, Arno Butkevičiaus, Roko Giedraičio, Gyčio Radzevičiaus, Edgaro Ulanovo, Domanto Sabonio, Martyno Echodo ir Artūro Gudaičio į Filipinus ne kaip vieni favoritų atskridę geltoni-žali-raudoni tikisi nustebinti ir po ilgos pertraukos kaip reikiant patriukšmauti tarptautinėje scenoje.

Šių metų FIBA pasaulio čempionatas vyks iki rugsėjo 10 dienos trijose valstybėse – Filipinuose, Indonezijoje ir Japonijoje. Čia varžosi 32 rinktinės.

Komandos yra išskirstytos į aštuonias grupes po keturias. Dvi stipriausios kiekvienos grupės rinktinės žengs į kito etapo grupes ir sužais dar po dvejas rungtynes bei galiausiai vėl dvi stipriausios žengs į ketvirtfinalį.

Pasaulio krepšinio čempionatas svarbus ir tuo, kad šiame galima iškovoti tiesioginius kelialapius į kitų metų Paryžiaus olimpines žaidynes. Europai numatytos dvi vietos – jas gaus aukščiausias vietas pirmenybėse užėmusios žemyno rinktinės, neskaitant Prancūzijos, kuri turi garantuotą vietą kaip žaidynių šeimininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)