Ketvirtadienį Justę Jocytę turinti Lietuvos moterų krepšinio rinktinė galės Kėdainiuose patikrinti kito žemyno supertalento galimybes.

A. Kuier jau bent penketą metų yra tituluojama didžiausia Suomijos krepšinio viltimi per visą šalies istoriją.

Ir pamažu ši viltis pildosi.

2019-aisiais A. Kuier į elitinį divizioną išvedė išsyk dvi Suomijos jaunimo rinktines. 18-mečių B divizione ji rinko 18,8 taško ir 12,6 atkovoto kamuolio vidurkius, buvo pripažinta naudingiausia pirmenybių žaidėja ir padėjo suomėms užimti pirmą vietą.

20-mečių čempionate suomės buvo antros, o A. Kuier vėl pateko į simbolinį turnyro penketą – jos statistika siekė 18,2 taško ir 10,2 atkovoto kamuolio.


Išmėginti savęs grumiantis su stipriausiomis Senojo žemyno bendraamžių komandomis Suomijos talentė nebespėjo – sutrukdė pandemija.

Tačiau to ir nereikėjo. A. Kuier buvo pakviesta į nacionalinę Suomijos komandą, kurioje taip pat iš karto tapo naudingiausia žaidėja. Tiesa, suomės atrankoje į praėjusį Europos čempionatą kalnų nenuvertė, bet naujoji jų žvaigždutė buvo vienodai pastebima: fiksavo 17 taškų ir 7,8 atkovoto kamuolio vidurkius.

Galiausiai praėjusį pavasarį 196 cm ūgio žaidėja tapo pirmąja už JAV ribų gimusia krepšininke per ištisą dešimtmetį, išgirdusia savo pavardę WNBA naujokų biržos pirmajame šaukimų rate.

Dalaso „Wings“ klubas A. Kuier pasirinko antruoju šaukimu.

Naujokė apkerėjo WNBA žvalgus savo ūgiu, greičiu, plastiškumu ir universalumu.

Išties krenta į akį, kai kone dvimetrinė žaidėja prie trijų taškų linijos „laužo“ čiurnas varžovei klaidinančiais judesiais.

„Bėga kaip gazelė“ – tokį apibūdinimą A. Kuier per savo dar trumpą karjerą veikiausiai girdėjo jau ne sykį.

Krepšinio treniruotes su broliu ji pradėjo lankyti būdama devynerių, į krepšį pirmą kartą įdėjo sulaukusi 14-os.

Aukštaūgė yra pavojinga ir iš tolimos distancijos, tiesa, stabiliu pataikymo procentu kol kas nepasižymi.

Viskas – tarsi nukopijuota iš dukart geriausio NBA žaidėjo Giannio Antetokounmpo dosjė.

Bet panašumai fizinėmis savybėmis ir potencialu aikštėje nesibaigia.

A. Kuier turi dvigubą Suomijos ir Egipto pilietybę. Būsima krepšininkė gimė Kaire, kur jos šeima amžiaus pradžioje laukė kelionės į Europą po to, kai paliko pilietinio karo krečiamą Sudaną.


Suomija A. Kuier tėvus, keturis vyresnius brolius ir ją pačią, tuomet sulaukusią dvejų, apgyvendino pagal šios šalies taikytą karo pabėgėlių perkėlimo programą.

Žaidėja užaugo Suomijos įlankos uostamiestyje Kotkoje, turinčioje vos 50 tūkst. gyventojų bei vietinę vyrų krepšinio komandą iš aukščiausios šalies lygos.

Tačiau pradėjusiai čiupinėti oranžinį kamuolį A. Kuier didžiausiu autoritetu tapo ne kaimynai, o WNBA žvaigždė Candace Parker, pasižyminti panašiomis fizinėmis savybėmis. Žiūrėdama 193 cm ūgio amerikietės, rungtyniaujančios tai vidurio puolėja, tai gynėja, žaidimo epizodus „Youtube“ A. Kuier suprato, į ką turėtų lygiuotis.

Tai padaryti – vis dar sudėtinga, nors C. Parker jau 35-eri. Bet ji toliau dominuoja WNBA, tuo metu „Wings“ ekipos naujokė savo debiutiniame sezone žaidė nedaug ir tenkinosi 2,4 taško bei tiek pat atkovoto kamuolio statistika.

Tvirčiau A. Kuier jaučiasi Europoje, kur antrus metus vilki Ragūzos „Passalacqua“ klubo aprangą. Italijos čempionate Sicilijos komandos atstovė per rungtynes vidutiniškai pelno 14,5 taško bei sugriebia 9 atšokusius kamuolius.

Spalio pabaigoje ji jau susidūrė su Lietuvos rinktinės kapitone G. Petronyte Italijos pirmenybių dvikovoje, kurioje sicilietės pripažino Venecijos „Reyer“ klubo pranašumą. Suomijos krepšininkė tuomet surinko 14 taškų ir 8 atkovotus kamuolius, lietuvė atsakė 7 taškais bei 10 sugriebtų kamuolių.

Dar viena akistata laukia ketvirtadienį Kėdainiuose, kur Lietuvos ir Suomijos rinktinės pradės atranką į 2023 metų Europos čempionatą.

Būtent A. Kuier rungtynių išvakarėse išskyrė šeimininkų ekipos strategas Rimantas Grigas, pavadinęs ją „kietu riešutėliu“.

„Suomės kibiai ginasi ir savo žaidimą grindžia tolimais metimais. Ypač kietas riešutėlis bus WNBA jau žaidžianti A. Kuier: aukšta, mobili, galinti pati organizuoti puolimą ir pataikyti iš toli“, – dėstė 59-erių specialistas.

Įdomu, kam jis patikės varžovų lyderės gynybą ir kokių taktinių sprendimų pasitelks mėginant ją pristabdyti, tačiau lietuvės nusiteikusios ryžtingai.

„Manome, kad suomės mums yra tikrai įveikiama komanda. Jeigu norime sugrįžti tarp elito, laimėti namuose tiesiog privalome be jokių kalbų“, – pareiškė G. Petronytė.

Rungtynės tarp Lietuvos ir Suomijos krepšininkių prasidės 19 val. B grupėje taip pat žais Europos vicečempionė Prancūzija ir Ukraina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)