„Taip, buvo tokių sirgalių, kurie sakė, kad tikrai turėčiau žaisti rinktinėje. Kai kurie sirgaliai, kuriuos sutikau eidamas gatve, taip ir nesužinojo, kad tai tebuvo balandžio 1­-osios pokštas. Jie galvojo, kad išties žaisiu Lietuvos rinktinėje. Jie nuliūdo, kai sužinojo, kad tai pokštas“, – LKL TV „YouTube“ kanalo trumpame pokalbyje, kurį pristato parduotuvių tinklas DEPO, pasakojo kauniečių vedlys.

„Manau, aš tikrai pasinaudočiau galimybe. Tai būtų kažkas tokio smagaus, ko dar nesu patyręs. Tai būtų linksmas iššūkis. Tačiau tuo pačiu man patinka ta pusė, kad Lietuvos rinktinėje žaidžia tik lietuviai, kurie labai myli savo šalį ir nori parodyti, koks svarbus jiems tiek krepšinis, tiek jų šaknys. Visgi jei gaučiau progą, aš tikrai pasirašyčiau“, – rimtai kalbėjo „Žalgirio“ lyderis.

Vis dėlto toks scenarijus – kol kas nerealus.

O taip yra todėl, kad natūralizuoto žaidėjo vieta Lietuvos rinktinėje nėra laisva. Ją yra užėmęs Ignas Brazdeikis, kuris nors ir gimė Kaune, bet jaunimo krepšinyje gynė Kanados garbę, taigi pagal FIBA taisykles yra laikomas natūralizuotu, o rinktinėms leidžiama turėti tik vieną tokį žaidėją. Tokia kvota yra numatyta FIBA organizuojamuose turnyruose.

Tačiau jokių kliūčių žaisti kartu nebūtų I. Brazdeikiui su kitu kylančiu talentu Matu Buzeliu, kuriam projektuojamas TOP-10 šaukimas šių metų NBA naujokų biržoje.

„Nebūtų jokių problemų, kadangi M. Buzelis dar nėra niekada atstovavęs jokiai rinktinei. Jau krepšininko užregistravimas yra faktinis jo įsiliejimas į Lietuvos rinktinę, nes reikia gauti jo leidimą ir visus asmeninius duomenis. Ir tik su jo žinia gali pateikti FIBA sistemai visus reikalingus dokumentus. Bendrąja prasme Matas jau yra Lietuvos rinktinių narys.

O I. Brazdeikis taip, jis yra natūralizuotas krepšininkas, bet kol kas nelabai ir matome, kas galėtų toks antras būti kaip Ignas ir kur čia galėtų būti problema“, – paaiškino LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas.

Skeptišką savo nuomonę natūralizacijos klausimu viešai yra išsakęs i pats net dvi olimpines bronzas su nacionaline komanda iškovojęs Rimas Kurtinaitis, kuris atvirai nepritaria legionieriaus atsiradimui Lietuvos rinktinėje.

„Aš nenorėčiau, kad mes kažką natūralizuotume. Geriau jau būti viena ar keliomis vietomis žemiau, bet verstis savais žaidėjais. Bent jau čia išlaikykime tą identitetą kaip komanda, kaip Lietuva, kaip krepšinio šalis. Mano požiūris yra toks.

Visiems reikia pinigų, ar ne? Jeigu sugretinsime su krepšiniu, tai nereiškia, kad jei tau labai reikia, turi eiti ir žūtbūt plėšti banką ar kažką tokio padaryti vien tam, kad taptum turtingesnis.

Taip, reikia medalių, bet kaip ir pinigai, taip ir tie medaliai kvepia. Aš pamenu Europos čempionatą Ispanijoje, kai Rusija laimėjo, o už ją žaidė J. R. Holdenas. Jis vienas viską nuveikė (paskutinę finalo minutę išpėšė kamuolį iš Pau Gasolio rankų ir pataikė pergalingą metimą iš vidutinio nuotolio – 60:59), na, ir tapo čempionu. Bet aš nemanau, kad čia jau buvo labai geras sprendimas.

Rusija yra Rusija, Bulgarija yra Bulgarija, ten jų – reikalai. O mes Lietuva. Mes gi su savo lietuviais esame buvę FIBA reitinge antri ar treti – po amerikiečių. Mums reiktų savo jėgomis vėl grįžti į tas pačias vėžes.

Mes prisiauginame tų žaidėjų. Būna kartais tik problema surinkti juos visus į rinktinę. O šitame lange jau buvo smagiau žiūrėti, kai dauguma suvažiavo. Surinkę visus stipriausius savo žaidėjus mes esame pajėgūs kovoti dėl medalių“, – neabejojo Rimas.

Įdomu, kad visų pastarųjų trijų Europos čempionatų nugalėtojai savo sudėtyse turėjo po natūralizuotą žaidėją: 2022-aisiais triumfavę ispanai naudojosi L. Browno paslaugomis, 2017-aisiais auksu pasidabinę slovėnai buvo įdarbinę Anthony Randolphą, o 2015-ųjų finale ispanai Lietuvą įveikė su Nikolos Mirotičiaus pagalba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)