Bleacher Report sudarė labiausiai pervertintų NBA krepšininkų penketą, kurio viršūnėje atsidūrė D. Sabonis, o trečioje vietoje – J. Valančiūnas. Šalia lietuvių sąraše dar yra DeMaras DeRozanas, Dillonas Brooksas ir Kawhi Leonardas.

„Kaip gali būti, kad triskart „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyvis yra pervertintas?“, – klausimą apie D. Sabonį kelia sąrašą sudaręs apžvalgininkas Grantas Hughesas.

27-erių Sakramento „Kings“ centras praėjusį sezoną pabaigė su 19,1 taško, 12,3 atkovoto kamuolio ir 7,3 rezultatyvaus perdavimo vidurkiais, o šią vasarą iš klubo sulaukė pasitikėjimo ir pasirašė penkerių metų, 217 mln. JAV dolerių vertės kontraktą.

Tačiau Bleacher Report pirštu beda į lietuvio pasirodymą atkrintamosiose varžybose. Po 16 metų pertraukos į šias patekę „Kings“ krepšininkai pirmajame etape 3:4 nusileido San Francisko „Golden State Warriors“.

Serijoje D. Sabonio vidurkiai krito iki 16,4 taško, 11 atkovotų kamuolių ir 4,7 rezultatyvaus perdavimo.

G. Hugheso vertinimu, akistatoje lietuvį pranoko „Warriors“ centras Kevonas Looney, išryškinęs D. Sabonio trūkumus.

K. Looney prieš „Kings“ tikrai rinko monstriškus skaičius po krepšiu – 15,1 atkovoto kamuolio. Net triskart jis sugriebė 20 ir daugiau kamuolių. Įdomu ir tai, kad kitoje serijoje prieš Los Andželo „Lakers“ amerikiečio sugriebtų kamuolių vidurkis krito iki 10,7.

„D. Sabonis buvo apžaistas K. Looney. Ši serija išryškino D. Sabonio negebėjimą atakuoti iš perimetro ir gintis po krepšiu. Tai nekrito į akis reguliariame sezone, kai varžovai tiesiog neturi laiko analizei. Tačiau lietuvis buvo išstumtas iš komforto zonos.

„Kings“, kuri dabar jau galvoja apie sėkmę atkrintamosiose, šie D. Sabonio trūkumai yra itin reikšmingi. Taip, lietuvis yra apdovanotas žaidėjas puolime, tačiau neišsprendęs šių bėdų bus pažeidžiamas ir tai trukdys Sakramentui skinti pergales svarbiausiu sezono metu. „Warriors“ tiesiog davė mums vadovėlį, kaip reikia sumažinti D. Sabonio įtaką ir ateities varžovai tikrai ją perskaitys atidžiai“, – įsitikinęs G. Hughesas.

Kalbėdamas apie J. Valančiūną, jis atkreipė dėmesį į gražius statistinius skaičius, kurie šiais laikais jau nedaro įspūdžio. Praėjusį sezoną JV rinko 14,1 taško ir sugriebdavo 10,2 kamuolio.

„Centras, renkantis dvigubą dublį, nebereiškia to, ką reikšdavo anksčiau. Geriausi vidurio puolėjai dabar sugeba išgyventi gindamiesi toliau krepšio. JV būtų žvaigždė, jeigu žiūrėtume per 1996 metų prizmę“, – rašoma apžvalgoje.

Bleacher Report pateikia skaičius, kad J. Valančiūnas praėjusį sezoną buvo daugiausiai vienas prieš vieną po krepšiu žaidęs krepšininkas, tačiau per vieną ataką rinkdavo vos 0,98 taško ir tai tebuvo 56 rezultatas NBA.

„Visi šie JV prisilietimai prie kamuolio nebuvo fatališki, kol nežaidė Zionas Williamsonas. Bet komanda, kuri nori išplėsti aikštę, to neturėtų norėti“, – teigia G. Hughesas.

Vis tik tikrosios bėdos prasideda kitoje aikštės pusėje: „J. Valančiūno mobilumo trūkumas paverčia jį taikiniu du prieš du situacijose. Jis negeba susikeisti prieš gynėjus ir dažniausiai slenkasi arčiau krepšio, o tai nėra gera alternatyva“.

G. Hughesas paskaičiavo, kad J. Valančiūno ginami žaidėjai, realizuodavo 65,3 proc. metimų, kai būdavo arčiau nei per du metrus nuo krepšio. Tai buvo antras blogiausias rezultatas visoje lygoje, skaičiuojant žaidėjus, kurie tokių metimų dengė bent 450 kartų.

„Valančiūnas yra kietas ir visada kovoja, tačiau geriausi jo turimi įgūdžiai neatneša pergalių“, – reziumuoja G. Hughesas.

Lietuviui liko vieneri kontrakto metai, todėl nenuostabu, kad vis garsiau pasigirsta kalbų apie galimus „Pelicans“ mainus.


The Athletic ekspertas Williamas Guillory pabrėžia, kad „Pelicans“ jau kurį laiką dairosi, kuo pakeisti lietuvį.

„Tai paskutiniai JV kontrakto metai ir „Pelicans“ jau keletą mėnesių dairosi kitų žaidėjų. Buvo gandų apie galimus mainus dėl Jarretoo Alleno ar Isaiah Stewarto, bet kol kas niekas neįvyko. JV suteikia komandai taškus iš po krepšio ir patikimą kovą dėl kamuolių, tačiau yra limituotas gynyboje, o šios bėdos tik labiau ryškės sulaukus tokio amžiaus“, – teigia jis.

Šiuo metu su Lietuvos rinktine pasaulio čempionatui besiruošiantis J. Valančiūnas kiek anksčiau ir pats sakė, kad negali būti tvirtas dėl savo ateities. Per 11 sezonų trunkančią karjerą NBA centras buvo išmainytas dukart.

„Lygoje labai nedidelė saujelė žaidėjų, kurie yra saugūs. Aš manau, kad nesu vienas iš jų“, – situaciją vertino JV.

Beje, į šį Bleacher Report tekstą sureagavo apie Sakramento klubą rašantis Kings Herald puslapis.

„Ar D. Sabonis tikrai labiausiai pervertintas NBA žaidėjas? Ne. Nustokite skaityti kvailus Bleacher Report tekstus“, – griežtai nukirto šis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)