Tomo Purlio vadovaujama 18-mečių komanda, prieš dvejus metus tapusi žemyno 16-mečių čempione, liepos 27 – rugpjūčio 4 d. dar vieno analogiško titulo sieks Tamperėje (Suomija).

Pasiruošimą turnyrui ji pradės birželio 27 d., o stovykloje laukiamas ir „Barcelona“ (Ispanija) klubui priklausantis Kasparas Jakučionis.

17-metis gynėjas, jau spėjęs debiutuoti tiek Ispanijos čempionate, tiek Eurolygoje, praėjusį mėnesį nebe pirmą kartą tapo geriausiu Eurolygos jaunimo atrankos turnyro krepšininku.

„Manau, potencialiai jis yra mūsų komandos lyderis, tik praėjusiame 16-mečių čempionate negalėjo visiškai atsiskleisti dėl nugaros problemų. Žinau, kad dabar jis sulaukia didelio NBA skautų dėmesio, jo lubos – tikrai aukštai“, – apie K. Jakučionį atsiliepė T. Purlys.

Perspektyviajam lietuviui artėja metas pasirinkti, ar likti Europoje, ar sukti į JAV studentų krepšinį.

Tokiu keliu pernai savo karjeras pakreipė dvejais metais vyresnės kartos lyderiai Paulius Murauskas ir Motiejus Krivas. Kauno „Žalgiriui“ priklausę jaunuoliai abu įstojo į Arizonos universitetą, bet jo komandoje pirmą sezoną vietos po saule nerado.

20-mečių rinktinės strategas Laimonas Eglinskas viliasi, kad dėl to žaidėjai dar labiau degs noru pasirodyti Europos čempionate, liepos 13-21 d. vyksiančiame Gdynėje (Lenkija).

„Bus labai džiugu pamatyti jų duetą aikštėje. Abu jie nėra ypatingai patenkinti savo vaidmenimis NCAA pirmenybėse, nes išvažiuodami tikrai turėjo didesnių lūkesčių. Deja, susiklostė kitaip, bet abu jie tikrai intensyviai treniravosi, dėjo visas pastangas.

Manau, dėl to jie bus tik dar labiau motyvuoti parodyti savo sugebėjimus rinktinėje. Tai bus ypač svarbu P. Murauskui, kuris keis universitetą, o gal ir grįš rungtyniauti į Europą“, – sakė L. Eglinskas.

Kadangi turnyras vyks mažiau nei už 500 km nuo Lietuvos esančiame Baltijos jūros uostamiestyje, treneris tikisi rimto tautiečių užnugario tribūnose.

Jo kolegai Viliui Stanišauskui dėl to išvis nėra abejonių, kadangi jo vadovaujama 20-mečių merginų rinktinė liepos 6-14 d. gins namų sienas.

Varžybas lietuvės pradės Klaipėdoje, o finalinės kovos vyks Vilniuje.

„Gal tai pridės kažkiek papildomo spaudimo, bet esame Europos čempionai, sau keliame nemažus tikslus. Ir labai tikimės palaikymo – tiek Klaipėdoje, tiek, viliamės, ir Vilniuje“, – pažymėjo V. Stanišauskas.

Prieš dvejus metus ši ekipa tapo žemyno 18-mečių čempione, o 2019-aisiais pelnė 16-mečių sidabrą.

Bet komandos varikliui Justei Jocytei, atstovaujančiai Liono ASVEL (Prancūzija) klubui, sausį buvo atlikta klubo operacija, po kurios gydytojai neskubėjo dalintis konkrečiomis prognozėmis.

„Reabilitacijos procesas kol kas sklandus, viskas krypsta į gerą pusę, Justė jau sportuoja. Esame optimistai ir tikimės, kad Europos čempionate ji dalyvaus“, – paskutinėmis žiniomis dalinosi V. Stanišauskas.

Vasarą tarptautiniai startai taip pat laukia Aivaro Grigaliūno treniruojamos 16-mečių ir Tomo Urbelionio diriguojamos 17-mečių vaikinų rinktinių, kurios varžysis atitinkamai Europos ir pasaulio čempionatuose.

16-mečių (treneris Aurimas Andrušaitis) ir 18-mečių (Rima Daunienė) merginų ekipos sieks iškopti į stipriausią žemyno pirmenybių divizioną.