Pirmadienį vakare Vilniuje į pirmąją treniruotę susirinko Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė, pradėjusi pasiruošimą atrankos langui į 2025 m. Europos čempionatą.

Lietuvos rinktinė pirmajame lange sužais du mačus – vasario 22 d. Vilniuje su Lenkija ir vasario 26 d. Taline su Estija.

H grupėje taip pat varžosi Šiaurės Makedonija. Lietuvai grupėje reikės aplenkti makedoniečius arba estus, nes lenkai kaip vieni iš būsimo turnyro šeimininkų jau turi vietą šiame.

Ą. Tubelis – vienas iš 13 krepšininkų, kuriuos į stovyklą pasikvietė treneris Kazys Maksvytis. Krepšininkas jau praėjusią vasarą sportavo su rinktine, tačiau tada jam atsiskleisti trukdė čiurnos trauma.

„Mintys geros, pilna noro čia būti, motyvacijos tikrai netrūksta, tad stengsiuosi padaryti viską, kad padėčiau laimėti“, – buvimu komandoje džiaugėsi 21-erių puolėjas.

Po studijų JAV ir nesėkmingo pirmojo bandymo įsitvirtinti NBA į gimtinę grįžęs Ą. Tubelis sukirto rankomis su Vilniaus „Rytu“, bet buvo paskolintas Klaipėdos „Neptūnui“, kuriame demonstruoja galingus skaičius.

Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) jis per 25 minutes fiksuoja 15,1 taško, 7 atkovotų kamuolių ir 18,9 naudingumo balų vidurkį.

„Pradžioje sezono buvo nerimo, kaip viskas pavyks, bet nuo pirmų rungtynių komandos draugai palaikė. Asmeniškai esu labai patenkintas, kaip viskas gavosi“, – tvirtina Ą. Tubelis.

Nors sezono metu buvo kalbų, kad vilniečiams derėjo iš karto įtraukti puolėją į savo sudėtį, pats Ą. Tubelis jų nesiklausė. Gali nutikti ir taip, kad „Ryte“ jis nežais ir kitą sezoną, jeigu atsiras komanda, kuri nuspręstų sumokėti išpirką.

„Gal ir buvo kalbų, bet agentui pasakiau, kad man to nesakytų. Noriu susikoncentruoti į savo žaidimą ir komandą. Noriu tobulėti su „Neptūno“ komanda, o kitais metais žiūrėsime, kaip viskas susiklostys“, – teigė Ą. Tubelis.

Neseniai „Neptūną“ supurtė permainos, kai darbo neteko treneris Mindaugas Brazys – strategas kiek vėliau užsiminė, kad Ą. Tubeliui reikėtų įdėti daugiau darbo treniruotėse.

„Negirdėjau šito, bet gal ir reikia – jis treneris, jis žino“, – šyptelėjo puolėjas.

Atrankoje į kitų metų Europos čempionatą viso dalyvaus 32 komandos, kurios burtų keliu buvo suskirstytos po keturias į aštuonias grupes.

Be šio lango bus žaidžiami dar du – 2024 m. lapkričio 18–26 d. ir 2025 m. vasario 17–25 d.
Iš kiekvienos atrankos grupės, išskyrus tas, kuriose varžysis ir būsimi pirmenybių šeimininkai, į čempionatą pateks po tris geriausias komandas.

2025 m. Europos čempionatas vyks Kipre, Suomijoje, Lenkijoje ir Latvijoje kitų metų rugpjūčio 27 – rugsėjo 14 dienomis.

Iš kiekvienos grupės, išskyrus tas, kuriose žais šeimininkų Kipro, Suomijos, Lenkijos ir Latvijos rinktinės, į pagrindinį čempionato etapą pateks trys geriausios komandos.

Pačios pirmenybės vyks 2025 m. rugpjūčio 27 – rugsėjo 14 dienomis.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės sudėtis atrankos langui:

  • Ąžuolas Tubelis (Klaipėdos „Neptūnas“)
  • Deividas Sirvydis (Panevėžio „7bet-Lietkabelis“)
  • Edgaras Ulanovas (Kauno „Žalgiris“)
  • Gabrielius Maldūnas (Panevėžio „7bet-Lietkabelis“)
  • Gytis Radzevičius (Vilniaus „Rytas“)
  • Lukas Lekavičius (Kauno „Žalgiris“)
  • Marek Blaževič (Santjago de Kompostelos „Mobus Obradoiro“)
  • Margiris Normantas (Vilniaus „Rytas“)
  • Martinas Geben (Manresos BAXI)
  • Osvaldas Olisevičius (Trevizo „NutriBullet“)
  • Rokas Giedraitis (Belgrado „Crvena Zvezda“)
  • Tomas Dimša (Kauno „Žalgiris“)
  • Vaidas Kariniauskas (Vilniaus „Wolves“)