Nors ispanai apgailestauja, kad jų septyniolikmečiai liko be apdovanojimų, šį kartą jokių pasiteisinimų nėra. Šalies žiniasklaida vieningai giria Lietuvos rinktinę, kurios gretose ryškiai spindėjo ir vienas iš perspektyviausių jaunųjų Europos žaidėjų – ilgalaikę sutartį su „Barcelona“ pasirašęs Arnas Velička.

„Lietuviai buvo žymiai geresni, o jų lyderis A. Velička žaidė išskirtinai užtikrintai. Baltų kylanti žvaigždė pelnytai išrinktas į geriausių turnyro žaidėjų penketuką, o Lietuvos rinktinė visiškai pelnytai lipo ant apdovanojimų pakylos. Tai buvo lietuvių vakaras“, – rašo Solobasket.com apžvalgininkas Carlosas Gomezas.

Į nokdauną varžovus lietuviai pasiuntė jau pirmajame kėlinyje, kuri laimėjo 23:8.

„Kad komanda byra, tapo aišku nuo pirmųjų minučių. Taiklūs baudų metimai, puikūs A. Veličkos perdavimai, kuriais jis atrasdavo komandos draugus tiek prie tritaškio linijos, tiek po krepšiu, tiesiog paskandino Ispaniją, kuri savo žaidimo taip ir nerado iki mačo pabaigos. Po pertraukos buvo suduotas galutinis smūgis ir tik varžovų atsipalaidavimas lėmė, kad skirtumas tarp komandų nebuvo dar didesnis, – tęsia C. Gomezas. – Vienintelė paguoda mums gali būti ta, kad Ispanija pasaulio čempionato ketvertuke jau yra trečia kartą paeiliui, o tai pasiekti pavyksta retam.“

Jog Lietuva galų gale turi itin perspektyvų įžaidėją, konstatuoja ir JAV krepšinio apžvalgininkas Jonathanas Givony.

„Po ilgo laiko tarpo Lietuva turi tikrai daug žadantį įžaidėją A. Veličką. Puikus kūno sudėjimas, puikus krepšinio IQ. Žaidžia lyg būdamas 40-metis“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

Faktą, kad finale lietuviai buvo visa galva geresni, konstatuoja ir kitos ispanų žiniasklaidos priemonės.

„Ispanijos rinktinė, kurią treniruoja Alejandro Martinezas, mačą pradėjo blogai: klydo, nesėkmingai kovojo dėl atšokusių kamuolių o tuo puikiai naudojosi varžovai – kur kas energingesni, geriau nusiteikę. Jie mūsiškiams smogė ir smogė iš naujo. Rungtynės buvo pralaimėtos vos prasidėjus“, – rašo Laprovincia.es.

„Čempionato pradžios scenarijus, pagal kurį Ispanijos rinktinė turėjo nugalėti Lietuvą (įveikė mūsiškius grupės etape, – Krepšinis.lt) nepasikartojo. Akivaizdu, kad lietuviai padarė puikias išvadas, pasinaudojo ispanų nuovargiu po sudėtingo pusfinalio ir jau pirmąjį kėlinį laimėjo 23:8.
Buvo reaguojama į bet kokį mūsiškių mėginimą keisti mačo tempą. Lietuviai mums šį kartą buvo neįveikiami. Komplikuotas pusfinalis, kuriame per pratęsimą pralaimėjome Turkijai, mums kainavo medalį. Ir tai – visiškai logiška“, – pažymi AS.com.

Kad lietuviai buvo kur kas pajėgesni, liūdnai pripažino ir varžovų treneris A. Martinezas.

„Lietuva dominavo po lenta, galimybių atsitiesti šio rungtynėse mes praktiškai neturėjome. Keletą kartų lyg ir bandėme kabintis, tačiau varžovai buvo parengę atsakymus. Tenka pripažinti – šį kartą jie buvo geresni“, – pripažino treneris.
Arnas Velička

Primename, kad mažojo finalo rungtynėse 16-metis 192 cm ūgio įžaidėjas A. Velička pelnė 18 taškų, surinko 20 naud. balų ir buvo išrinktas į geriausių turnyro žaidėjų penketuką kartu su bosniu Džananu Musa, ispanu Sergi Martinezu ir dviem amerikiečiais Wendellu Carteriu Jaunesniuoju ir Collinu Sextonu. Pastarasis išrinktas apskritai geriausiu čempionato žaidėju.

Taiklūs baudų metimai, puikūs A. Veličkos perdavimai, kuriais jis atrasdavo komandos draugus tiek prie tritaškio linijos, tiek po krepšiu, tiesiog paskandino Ispaniją, kuri savo žaidimo taip ir nerado iki mačo pabaigos. Po pertraukos buvo suduotas galutinis smūgis ir tik varžovų atsipalaidavimas lėmė, kad skirtumas tarp komandų nebuvo dar didesnis.
Carlosas Gomezas, krepšinio apžvalgininkas
192 cm ūgio kauniečio A. Veličkos statistika visame čempionate buvo tokia: 12,1 taško, 4,1 atšokusio kamuolio ir 4,7 rezultatyvaus perdavimo.
Ispanijos ir Lietuvos komandų keliai šiose pirmenybėse susikirto jau antrą kartą – grupės varžybose kiek pajėgesni buvo varžovai (61:65), todėl ši pergalė buvo dar saldesnė.
Lietuviai mums šį kartą buvo neįveikiami.
AS.com
Grupės turnyre praėjusios vasaros Europos 16-mečių vicečempionai dar įveikė Argentiną (74:57) ir Malį (96:73), aštuntfinalyje perlipo Egipto barjerą (80:65), ketvirtfinalyje po dramatiškos kovos ir pratęsimo palaužė Prancūziją (73:72), bet pusfinalyje turėjo pripažinti JAV krepšininkų pranašumą (70:98).

Iki šių metų 17-mečių vaikinų pasaulio krepšinio čempionatas buvo surengtas tris kartus, o Lietuvos rinktinė į šias pirmenybes pateko du sykus: 2010 m. užimta 4-ta, o 2012 m. – 9-ta vieta.

„Noriu pasveikinti iškovojusius medalius krepšininkus ir ypač jų trenerius. Man lengviau, kai didžiausią darbą nudirba treneriai. Rungtynės skyrėsi nuo grupės tuo, kad dabar pirmavome ir išlaikėme skirtumą. Visi nudirbo puikų darbą, noriu padėkoti asistentams. Puiki pradžia leido susikrauti persvarą, atvėrusią kelią ramioms rungtynėms. Noriu pabrėžti komandinę dvasią ir žaidėjų ramybę. Smagu dirbti Lietuvos rinktinėje, nieko raginti nereikia. Dar sykį noriu pabrėžti, kad mūsų jėga – komandoje“, – po pergalės sakė lietuvių treneris G. Petrauskas.

Pažymėtina, kad vienas iš mažojo finalo mačo arbitrų buvo JAV pilietybę priėmęs lietuvis Gediminas Petraitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)