Kauno „Žalgirio“ žygis į gegužės 18-20 dienomis Belgrade vyksiantį Eurolygos finalo ketvertą vertas pelenės scenarijaus. Ir ne tiek dėl vieno mažiausių turnyre klubo biudžeto, kiek dėl Šarūno Jasikevičiaus patikimai „sukaltos“ žaidimo sistemos, prieš kurią galvas nulenkė ne tik krepšinio ekspertai, bet ir tituluoti Europos treneriai. O juk praėjusių metų spalį Lietuvos čempionus daugelis sunkiai matė net Eurolygos turnyro lentelės viduryje.

Kauno komandos varžovas pusfinalyje – čempionų titulą ginantis Stambulo „Fenerbahče“. Tituluočiausio Eurolygos trenerio Željko Obradovičiaus vadovaujama komanda reguliariajame sezone su „Žalgiriu“ pasidalijo po pergalę išvykoje.

Krepšinio ekspertų nuomone favoritas čia bus Turkijos klubas, tačiau finalo ketvertų istorija byloja, kad tokie turnyrai yra neprognozuojami ir čia paslysta net pajėgiausios komandos.

Žibalo į ugnį prieš intriguojantį sezono finalą įpylė anksčiau 5 sezonus „Galatasaray“ komandai vadovavęs, o šį sezoną prie „Anadolu Efes“ vairo stovėjęs E. Atamanas.

Praėjusių metų sausį vyriausiojo Turkijos rinktinės trenerio pareigas Ufukui Sarıcai perleidęs E. Atamanas „Twitter“ paskyroje užmynė ant skaudžios turkams vietos ir pavyzdžiu pateikė Kauno „Žalgirį“.

„Kurioje dar komandoje yra tiek vietos žaidėjų kiek „Žalgiryje“? Mes nesugebame savo žaidėjus pakelti į tokį lygį. Žaidžiame finalo ketvertuose jau daugiau nei 4 metus, tačiau iš tikrųjų tose komandose nėra mūsų žaidėjų“, – teigė jis.

„Fenerbahče“ remiasi smogiamuoju legionierių starto penketu, o iš penkių komandoje registruotų turkų du žaidėjai – Barišas Hersekas ir Egehanas Arna – Eurolygos rungtynėse per visą sezoną pasirodė tik kartą ir aikštėje praleido simboliškai vos po 2-3 minutes.

10 rungtynių sužaidė Sinanas Guleras, vidutiniškai per 7 min. pelnydamas 2,3 taško. Daugiausiai iš vietinių krepšininkų laiko aikštėje gauna 21 mačą sužaidęs Melihas Mahmutoglu ir 25 – Ahmetas Duverioglu. Tačiau jų vaidmuo čempionų ekipoje taip pat epizodiškas – vidutiniškai 7-9 minutės ir 1-3 taško.

„Žalgiris“ vietos žaidėjų klausimu giriamas veltui nebuvo – Eurolygos rungtynėse starto penkete savo tvirtą vietą viso sezono metu turėjo Paulius Jankūnas ir Edgaras Ulanovas.

Prie jų beveik trečdalyje reguliariojo sezono rungtynių prisidėjo ir Artūras Milaknis. Lietuvių vaidmuo Kauno ekipoje nepalyginamai didesnis nei turkų „Fenerbahče“ komandoje.

E. Ulanovas ir įžaidėjas Kevinas Pangosas aikštėje praleidžia daugiausiai laiko (vidutiniškai po 27 min.), toliau rikiuojasi Aaronas White'as, Artūras Milaknis, Vasilje Micičius ir P. Jankūnas (vid. po 22 min.).

„Žalgirio“ kapitonas P. Jankūnas yra antras pagal rezultatyvumą (vid. 11,4 taško) po K. Pangoso (12,7). Varžovus tolimomis bombomis į neviltį varantis A. Milaknis vidutiniškai pelno po 8,4 taško, E. Ulanovas – 7,4, o Brandoną Daviesą keičiantis ir patikimai po krepšiu žaidžiantis Antanas Kavaliauskas – 5,6.

Pagal naudingumą „Žalgiryje“ už K. Pangoso (14,1 balo) rikiuojasi P. Jankūnas (13,9) ir E. Ulanovas (11,2).

Lietuviškos komandos įvaizdį išsaugoti padėjo ir klubo pozicija – direktorius Paulius Motiejūnas ne kartą akcentavo, kad norėtų matyti lietuvišką „Žalgirio“ žaidėjų branduolį.

Ir galiausiai paskutinis akcentas – „Žalgiriui“ vadovauja lietuvis iki kaulų smegenų Š. Jasikevičius, o turkų „Fenerbahče“ schemas nuo 2013 metų braižantis Ž. Obradovičius yra serbas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)