Lietuviai vasario 22 d. Vilniuje susikaus su Lenkija, o vasario 26 d. išvykoje – su Estija.

Ilgiausiai rinktinėje nematytas – puolėjo Edgaro Ulanovo veidas. Kartu su juo prisidėti prie rinktinės sutiko dar keturi Eurolygoje žaidžiančio Lietuvos čempiono Kauno „Žalgirio“ krepšininkai: Tomas Dimša, Lukas Lekavičius, Dovydas Giedraitis ir Laurynas Birutis.

Į K. Maksvyčio kvietimą taip pat atsiliepė Belgrado „Crvena Zvezda“ (Serbija) puolėjas Rokas Giedraitis.

Plačiau apie rinktinės sudėtį, artimiausias kovas ir viešnagę JAV K. Maksvytis papasakojo pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje.

„Pradedame olimpinius, svarbius metus. Kalbant apie rinktinę, jau už savaitės prasidės pasirengimas Europos čempionato atrankos kovoms.

Manau, pavyko suburti neblogą komandą, patyrusių ir jaunų žaidėjų branduolį. Tikslas aiškus, 2 pergalės. Kitaip ir būti negali. Tą galime pasiekti ir bandysime padaryti. Laukia įdomūs iššūkiai“, – kalbėjo K. Maksvytis.

Rinktinės strategas sausio pabaigoje viešėjo už Atlanto, kur susitiko su NBA žaidžiančiais Domantu Saboniu ir Jonu Valančiūnu bei Lietuvos krepšinio perlu Matu Buzeliu.

„Gera naujiena ta, kad neišgirdau nė vieno „ne“. Jei bus sveiki, bus pasiruošę vasarą padėti Lietuvai. Gyvai susitikau tiek su Jonu, tiek su Domantu. Pirmą kartą gyvai stebėjau M. Buzelio žaidimą.

Taip pat susitikau su mūsų trenerių štabo nariu Daiumi Songaila. Išgirdau M. Buzelio norą. Jis pasiruošęs prisijungti ir padėti“, – kalbėjo rinktinės strategas.

Šiemet NBA naujokų biržoje dalyvausiantis M. Buzelis norėtų prie rinktinės prisijungti birželio mėnesio rinktinės stovykloje, tačiau situaciją gali keisti jo naujoji karjeros stotelė.

Strategas teigė stebintis Naujojo Orleano „Pelicans“ žaidimą, kuomet aikštėje J. Valančiūnas žaidžia kartu su kitu aukštaūgiu Zionu Williamsonu.

„Prieš kelionę stebėjau kelerias „Pelicans“ rungtynes, įdomu buvo pamatyti, kaip baudos aikštele dalinasi Jonas su Zionu. Žaidimas su kitu aukštaūgiu Jonui nėra naujiena, bet Domantui tai būtų nauja patirtis.

Tai malonus galvos skausmas, bet svarbiausia, kad abu juos galime turėti vasarą“, – kalbėjo K. Maksvytis.

– Nemažai Eurolygos žaidėjų, kokia jų didžiausia motyvacija žaisti atrankos rungtynėse?, – spaudos konferencijoje buvo paklaustas rinktinės vedlys.

– Olimpiniai metai, daugelis norėtų žaisti Paryžiuje. Žinoma, pirmiausia, turime patekti į žaidynes. Manau, tai vienas iš kriterijų. Kitas dalykas, pagaliau suderintas Eurolygos tvarkaraštis, nesikerta FIBA ir Eurolygos rungtynės.

Yra ir kitų motyvų, galbūt kažkas jaučia kaltę už praėjusią vasarą, kuomet negalėjo padėti rinktinei.

– Gal buvo daugiau norinčių Eurolygos krepšininkų prisijungti prie rinktinės, bet negalėjusių atvykti vasarį?

– Keletas tikrai galėjo papildyti. Tai Tadas Sedekerskis, bet sveikatos problemos sukliudė tą padaryti. Po traumos Arnas Butkevičius paprašė poilsio, nori labiau sustiprėti.

Dar galėjo būti keletas žaidėjų šiame atrankos „lange“.

– Kokia Mariaus Grigonio, Donato Motiejūno, Roko Jokubaičio situacija?

– Donatas visą praėjusią vasarą skyrė rinktinei, vėlavo jo pasirengimas sezonui su „Monaco“ klubu, jautė skolą komandai, nusprendė likti su ja. Panaši Mariaus ir Roko situacija.

Taip pat norėjosi Matą Jogėlą išbandyti, bet atsiradus Eurolygos žaidėjams, jam vietos neliko. Teko koreguoti komandos sąrašą. Taip pat Kristupas Žemaitis žaidžia gerą sezoną.

Mindaugas Kuzminskas iki pat galo prašė laikyti jį sąraše. Jei spės pasveikti, prisijungs. Panašu, kad nespės, bet yra nedidelė viltis.

Kalbant apie rinktinės jaunimą, kai kuriuos žaidėjus dar neseniai čiupinėjau „Žalgiryje“. Bus įdomu pamatyti jaunimą rinktinėje, turiu omeny Deividą Sirvydį, Ąžuolą Tubelį. Tai jų proveržio sezonai, manau, abu greitu metu pakils į aukštesnį lygį.

– Viešėjote JAV, kokios naujienos iš mūsų rinktinės žvaigždžių ir kokia Mato Buzelio situacija?

– Neišgirdau nė vieno „ne“. Jei bus sveiki, bus pasiruošę padėti Lietuvai. Toks ir buvo kelionės tikslas – susitikti su pagrindiniais žaidėjais.

Teko pabendrauti su Jonu Valančiūnu, su Domantu Saboniu, pirmą kartą gyvai stebėjau Mato Buzelio žaidimą.

Taip pat susitikau su mūsų štabo nariu Dariumi Songaila. Svarbu tai, kad išgirdau norą iš M. Buzelio jungtis prie rinktinės. Jei nesukliudys NBA naujokų birža, jis bus pasiruošęs prisijungti ir padėti nacionalinei komandai.

Kalbant apie Matą, puikiai kalba lietuviškai, nors augęs ir gyvenęs tik JAV. Paliko paprasto, kartu ir talentingo krepšininko įspūdį. Panašu, kad NBA naujokų biržoje gali būti pašauktas pirmame dešimtuke, net ir aukščiau.

Nedaug turėję tokių talentų. Labai netolimoje ateityje turėsime trečią NBA žaidėją.

– D. Sabonis žaidžia puikų sezoną, tačiau nebuvo išrinktas į „Visų žvaigždžių“ savaitgalį, gal teko apie tai su Domantu pasikalbėti?

– Domas tikrai turėjo ten būt. Bet iš „Kings“ dar pretendavo DeAaronas Foxas, galima sakyti, vienas iš kito atėmė taškus. Kai du pešasi, laimi trečias.

– Kokias pajėgas turės artimiausi Lietuvos varžovai Lenkija ir Estija?

– Teko girdėti, kad lenkai ketina turėti stipriausią sudėtį. Žada žaisti PAO aukštaūgis Aleksandras Balčerowskis, Mateuszas Ponitka iš „Partizan“. Rimta, neblogai rinktinė.

Kalbant apie estus, žada turėti Eurolygos žaidėjus, prisijungs Tado Sedekerskio komandos draugai Sanderis Raieste ir Maikas Kotsaras. „Ant popieriaus“ tai kažkiek silpnesnė rinktinė už Lenkijos, tačiau taip pat turės įdomią komandą.

Tad laukia dvejos smagios rungtynės.

Lietuvos krepšinio rinktinės sudėtis
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)