Su Berlyno ALBA klubo puolėju Krepšinis.lt kalbėjosi likus kelioms valandoms iki trečiadienį vykusios olimpinių atrankos turnyrų burtų traukimo ceremonijos.

28-erių krepšininkas svarstė, jog vokiečiams parankiausia būtų keliauti į Kanadą.

„Jau esame kanadiečius nugalėję, ir manau, kad mums tai būtų šioks toks privalumas. Todėl, kad jaustume daugiau pasitikėjimo savimi“, – paaiškino N. Giffey.

Pasitikėjimas smarkiai susvyravo Kinijoje, kur jo tautiečiai tenkinosi 18-a vieta tarp 32 komandų.

Trys NBA žaidėjai, dvigubai daugiau Eurolygos krepšininkų – Vokietijos rinktinė vasaros pabaigoje atrodė stipriausia nuo auksinių Dirko Nowitzki laikų. O gal ir dar pajėgesnė.

Tokiai kompanijai pirmas pasaulio čempionato etapas turėjo būti tik apšilimas prieš kovas su Australija ir Lietuva dėl patekimo į ketvirtfinalį, taip galvojo ir patys vokiečiai.

„Mintyse tikrai buvo mūšis su Lietuva“, – neslėpė N. Giffey.

Bet su lietuviais Kinijoje Vokietijos nacionalinė komanda susidūrė ne aikštėje, o tik prasilenkdama oro uoste.

Ir nors Dainiaus Adomaičio auklėtiniai vėliau lygiai taip pat nesurado laimės, iš vokiškos perspektyvos jų užimta devinta vieta atrodo visai kitaip.

„Palyginus su mumis, lietuviai pasirodė visai neblogai. Mums tai buvo vienas didelis nusivylimas, po kurio atsigauti kelias savaites buvo labai sudėtinga.

Keletą metų iš eilės Europos pirmenybėse ir atrankos varžybose jautėme, kad nuosekliai žengiame į priekį, daromės vis stipresni. O kai užlipome į pagrindinę sceną ir turėjome padėti paskutinį žingsnį, išėjo šnipštas. Liūdna“, – patikino N. Giffey.

Startuodami vokiečiai pakuteno padus būsimiems prizininkams prancūzams (74:78), bet liepto galą priėjo jau kitose rungtynėse. Pralaimėjimas 68:70 Dominikos Respublikai užtvėrė kelią į antrą etapą, ir nors likę trys mačai prieš Jordaniją, Senegalą ir Kanadą buvo laimėti, jokios paguodos tai neatnešė.

Daugiausiai kritikos strėlių sugerti teko dvejus pastaruosius metus komandai vadovaujančiam treneriui Henrikui Rodliui bei Oklahomos „Thunder“ klubo žvaigždei Dennisui Schroderiui.

„Nesu kaltas dėl nesėkmių. Žaisiu savo žaidimą arba nežaisiu visai“, – netrukus atšovė pats įžaidėjas.

Vis dėlto N. Giffey mano, kad talentingiausias šalies krepšininkas nėra teisus. Epizodiškai Kinijoje rungtyniavęs aukštaūgis prakalbo apie disonansą vokiečių žaidime, kurį kėlė skirtingas krepšinio suvokimas priešingose Atlanto pusėse.

Vokietijos krepšinio rinktinė

„Turėjome grupę gerų žaidėjų, bet savo vaidmens kiekvienas deramai neatlikome. Kalbu ne tik apie rezultatą – tai liečia ir demonstruotą krepšinį, jo stilių.

Problema galbūt ta, kad tokia sudėtimi rinktinė anksčiau niekada nebuvo žaidusi. Ir tai tikrai jautėsi – turiu omenyje tiek žaidybinius ryšius aikštėje, tiek atmosferą rūbinėje. Mums sunkiai sekėsi rasti bendrą stilių, kiekvienas griežė savo melodiją, ir todėl mūsų žaidimas kartais taip smarkiai bangavo.

Po to, kai pralaimėjome pirmas rungtynes, dar prisidėjo spaudimas, nervai. Dominikos Respublikos komanda turbūt buvo kitaip nusiteikusi, nebijojo kažką prarasti. Tiesiog neprilygome jiems entuziazmu, nors laimėti privalėjome. Tikiuosi, tai bus naudinga pamoka. Turime žaisti entuziastingiau, energingiau. Juk tai – nacionalinių rinktinių varžybos, čia reikia atiduoti viską“, – pasiteisinimų neieškojo N. Giffey.

Paklaustas, ar jo užuomina reiškia, jog NBA atstovai į pasaulio čempionatą pažiūrėjo pro pirštus, ALBA puolėjas akimirkai susimąstė.

„Nuoširdžiai manau, kad NBA žaidėjai rinktinėje irgi atiduoda visą širdį. Skiriasi tik mąstysena, požiūris į patį žaidimą. NBA kultūra – vienoka, mes, Eurolygos žaidėjai, krepšinį suprantame kitaip. To vieningo suvokimo labiausiai ir trūko“, – svarstė pašnekovas.

Vokiečiai dar turės galimybę reabilituotis, nors ir ne Kanadoje, kaip tikėjosi N. Giffey, ir ne Kaune, kurį krepšininkas laikė patogiausiu kelionės tikslu savo sirgaliams.

Olimpinės atrankos burtai H. Rodlio auklėtinius nusiuntė į Splitą, kur be šeimininkų kroatų dėl vienintelio kelialapio į Tokiją dar kovos Rusija, Brazilija, Meksika ir Tunisas.

„Atrodo, kad atranka bus tarsi dar vienos olimpinės žaidynės. Laukia labai sunkus darbas“, – nuožmia konkurencija kvalifikacijos varžybose stebėjosi N. Giffey.

Primename, kad drauge su Lietuvos rinktine Kaune ateinantį birželį rungtyniaus Slovėnija, Lenkija, Angola, Pietų Korėja ir Venesuela.

Tuo metu N. Giffey su ALBA Eurolygos dvikovoje Berlyne ketvirtadienį nuo 21 val. Lietuvos laiku stos prieš Kauno „Žalgirį“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)