Krepšininkas nebūdavo kviečiamas į Lietuvos rinktinę, o dauguma gerbėjų jį prisiminė kaip aukštaūgį, kuris sužaidė vieną gerą sezoną Pasvalyje – 2014/2015 sezone Evaldas Kairys LKL pirmenybėse vidutiniškai rinko po 11 taškų ir 6 atkovotus kamuolius.

Situacija pasikeitė, kai FIBA nusprendė pakeisti tarptautinių turnyrų sistemą ir įvesti atrankos langus norint patekti į pasaulio krepšinio čempionatą. Kadangi Eurolygoje ir NBA rungtyniaujantys lietuviai nebegalėjo vilkėti nacionalinės ekipos marškinėlių, savo progą gavo E. Kairys.

Deja, aukštaūgiui čia taip pat nepavyko užkariauti Lietuvos krepšinio gerbėjų širdžių. Per 6 oficialias rungtynes vidurio puolėjas aikštėje praleisdavo po 14 minučių, per kurias rinkdavo kuklią 5,8 taškų ir 5,3 atkovotų kamuolių statistiką.

Paskutinėse dvejose rungtynėse su Kroatija ir Nyderlandais, kurias Lietuvos rinktinė laimėjo atitinkamai 1 ir 2 taškais, 27-erių metų E. Kairys greitai susirinko po 5 pražangas ir aikštėje nespindėjo.

Labiausiai noriu padėkoti treneriui – jis žino, kur mane geriausiai galima panaudoti, o rezultatą matome visi.
Evaldas Kairys

Dėl šių priežasčių į 207 cm krepšininko atvykimą į Vilnių buvo žiūrima gana skeptiškai. Iš Šventosios kilęs puolėjas buvo laikomas kylančio talento Martyno Echodo pamaina, gausiančia gana ribotą žaidimo laiką aikštėje. Ir pats sostinės klubas dar liepą pradėjo kalbėti apie trečiojo aukštaūgio paiešką.

Visgi jau pirmame šio sezono „Betsafe–LKL“ mače vidurio puolėjas sužibėjo – pelnė 11 taškų, atkovojo 8 ir perėmė 3 kamuolius.

Pats didžiausias E. Kairio privalumas – puiki gynyba.

Aukštaūgis drąsiai keičiasi dengiamaisiais ir sulaiko varžovų gynėjus, taip pat atsiranda šalia, kai bet kuris oponentas veržiasi į baudos aikštelę ir visada suranda būdą atkovoti ar pamušti atšokusį kamuolį komandos draugams.

„Žinojome jo galimybes, žaidimo stilių ir pritaikome žaidimą Evaldo stiliui. Jis žiba abejose aikštės pusėse“, – auklėtinį po sėkmingo sezono starto gyrė D. Adomaitis.

Sėkmingai E. Kairys pasirodė ir rungtynėse su Kėdainių „Nevėžiu“ ir Prienų „Skycop“, tačiau po to laukė tikrasis išbandymas. Pirmajame „Eurocup“ turnyro mače „Rytas“ susitiko su vienais iš turnyro favoritų – Malagos „Unicaja“.

Vidurio puolėjas vėl nenuvylė – pelnė 15 taškų, atkovojo 6 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus ir surinko net 25 naudingumo balus, o Vilniaus klubas triumfavo 80:72.

Martynas Echodas, Evaldas Kairys

Kibi Evaldo gynyba ir kova po krepšiais abiejose aikštės pusėse padėjo sostinės klubui persverti rezultatą ir susikrauti dviženklį pranašumą, kurio varžovai nebesugebėjo panaikinti.

„Su Evaldu ir Dominique (Suttonu – red. past.) turėjome mažiausiai bėdų baudos aikštelėje“, – aukštaūgių duetą po mačo gyrė „Ryto“ strategas.

Pats E. Kairys nepanoro prisiimti nuopelnų sau – jis išsakė padėką trenerių štabui ir komandos draugams.

„Buvo tikrai sunkios rungtynės. Jie turėjo gerus aukštaūgius, buvo žiauriai sunku kovoti po krepšiu. Tačiau kartu gerai susitvarkėme ir laimėjome. Labiausiai noriu padėkoti treneriui – jis žino, kur mane geriausiai galima panaudoti, o rezultatą matome visi“, – kukliai nusišypsojo vidurio puolėjas.

Trečiojo kėlinio viduryje E. Kairys išprovokavo Mathiaso Lessorto pražangą, tačiau jo veidą iškreipė skausmas ir laikydamas sutrenktą ranką aukštaūgis buvo priverstas prašyti keitimo.

„Siemens“ arenoje buvo galima išgirsti atodūsį – gerbėjai sunerimo dėl naujojo komandos lyderio sveikatos.

Vis dėlto, prasidedant paskutiniam ketvirčiui šeimininkų sirgaliai prapliupo ovacijomis – vidurio puolėjas vėl pasirodė aikštėje ir padėjo komandai iškovoti pergalę.

„Lessortas man pataikė į rankos nervą ir ją atjungė. Po kelių minučių skausmas praėjo ir dabar su ja viskas gerai“, – teigė aukštaūgis.

Šis epizodas parodė, kad E. Kairys pagaliau užsitarnavo sirgalių pagarbą ir palaikymą.

„Vilniuje jaučiuosi kaip namuose. Džiugu girdėti gerbėjų plojimus po kiekvienos sėkmingos atakos. Anksčiau buvau daug kritikuojamas, bet į tai stengiuosi nekreipti dėmesio. Tegu žmonės kalba, ką nori, aš tik dirbu savo darbą ir mėgaujuosi žaidimu“, – su šypsena į pasikeitusią nuomonę apie jį pasakojo krepšininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)