Dokumentikoje – istorinės „Žalgirio“ kovos prieš raudonąją armiją. 1979–1989 m. Kauno „Žalgirio“ krepšinio komanda lietuvius išmokė, kad sporto pasiekimai gali įkvėpti, motyvuoti ir netgi sužadinti viltį. Istorinis šio sporto įspaudas liko ne tik žiūrovų, bet ir pačių žaidėjų atmintyje.

Rodomą archyvinę vaizdo medžiagą puikiai iliustruoja žalgiriečių pasakojimai. Pasak E.Jakilaičio krepšininkai apie tuometinius įvykius kalba taip, lyg tai buvo vakar, nors praėjo jau ne vienas dešimtmetis.

Antradienį į kino premjerą atvykęs Rimas Kurtinaitis priminė, jog tais laikais į Vakarus žalgiriečiai keliavo ne tik žaisti, bet ir turėjo kitų užduočių.

„Mokėjome treniruotis, žaisti, mokėjome ne blogiau ir švęsti. Kalbant rimčiau, visko buvo.

Reikėjo ir prekiauti, ir žaisti. Ketvirtadienį, kaip dabar Eurolyga, mes taip pat žaisdavome Europoje. Jei pamenate, atvykdavome rungtynių išvakarėse vėlai vakare. Turėjome keliauti per Maskvą.

Iš ryto vykdavo treniruotė, vakare – žaisdavome. Dvi paras niekas Vakaruose nelaikydavo, nes brangiai kainavo viešbučiai. Tad dieną spėdavome aplakstyti parduotuves, apsipirkti, o vakare – į aikštelę nugalėti. Ateidavo vasara, niekada nesakėme, kad mes pavargę ir nežaisime už rinktinę“, – prisiminimais prieš kino premjerą dalinosi R. Kurtinaitis, priminęs tų laikų „Žalgirio“ vienybę.

„Buvome komanda aikštėje ir už jos ribų. Buvo kitoks metas. Mes kai prisijungėme prie „Žalgirio“, taip ir žaidėme kartu 10 metų. Dabar matome, kad sudėtis keičiasi kas metai ar kas du sezonus. Per tokį laiką nespėja šeimos susidraugauti. Žinoma, tuomet mes visi komandoje buvome lietuviai.

Tuomet lengviau bendrauti tarpusavyje šeimoms, žmonoms susibičiuliauti.

Visi turėjome mažus vaikus, švęsdavome visi kartu šventes. Visi buvome lygūs, nesvarbu, kiek, kas, kaip žaidė. Tos pajamos visų panašios. Tai mus vienijo, visi buvome vienodai neturtingi“, – kalbėjo R. Kurtinaitis.

9-ojo dešimtmečio „Žalgirio“ kapitonas Valdemaras Chomičius prisipažino jaučiantis jaudulį atnaujintoje sporto halėje.

„Atvykęs jaučiuosi tarsi prieš varžybas. Jaučiu mažą jaudulį, čia, atnaujintoje sporto halėje. Ir dabar galvoju, o jei taip būtų tą salę atnaujinę prieš 40 metų. Kai 1986-aisiais laimėjome Džonso taurę, mums žadėjo – tikrai pastatysime jums 20 tūkst. vietų areną.

Žinoma, tais laikais tai buvo nesuvokiamas dalykas. Bet taip norėjo mus nuraminti. Ačiū dievui, 2011 metais vyko Europos čempionatas ir buvo pastatyta puiki, nauja arena“, – kalbėjo V. Chomičius.

Jis prisiminė, jog 9-ame dešimtmetyje komandai duodavo po 100 bilietų į rungtynes.

„Halė talpino 4500 žiūrovų, tai mes dar papildomai atvesdavome sirgalių, prie arenos buvo sunku prieiti, nes aplink areną dar susirinkdavo 2-3 tūkst. žmonių.

Tas jausmas manyje dabar yra, labai džiaugiuosi, kad šiuo filmu tie prisiminimai ir jausmai grįžo“, – kalbėjo V. Chomičius.

Filmo pavadinimas („Bilietas“) filme turi ne vieną prasmę.

„Tai viso ko pradžia ir pabaiga. Tai ir Vladas Garastas, turintis autobuso bilietą iš Biržų į Kauną. Tai ir atsiskaitymo valiuta, žalgiriečiai, gaunantys bilietus į rungtynes, juos jau galėjo konvertuoti į kitas gėrybes ar to laikmečio naudas.

Tai ir bilietas geriausiems žalgiriečiams prasiveržti iš už geležinės uždangos į Vakarus, kur jų laukė solidūs kontraktai. Tad tai ir pažadas į laisvę. Galiausiai pabaigoje V. Garastas su žalgiriečiais turi bilietus į olimpines žaidynes“, – kalbėjo filmo prodiuseris E. Jakilaitis.

E. Jakilaičio krepšinio dokumentika „BILIETAS. The Ticket“, režisuojama Vytauto Dambrausko, kinuose pasirodys spalio 20 d. Filme savo prisiminimais dalinasi legendiniai Kauno „Žalgirio“ krepšininkai: Arvydas Sabonis, Rimas Kurtinaitis, Valdemaras Chomičius, Gintaras Krapikas, Sergejus Jovaiša ir kiti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją